Po návšteve hostí zo Srbska sa ešte viac prehĺbila spolupráca medzi FZ Belehrad a BFZ

Ján Farbula|24. sep 2015 o 02:00

Po návšteve hostí zo Srbska sa ešte viac prehĺbila spolupráca medzi FZ Belehrad a BFZ

Predstavitelia Fudbalskeho saveza Beograda (FS Beograd) zavítali na pozvanie Bratislavského futbalového zväzu (BFZ) na trojdňovú návštevu (16.-18.9.) na Slovensko.  Išlo o výmennú návštevu, lebo v prvej polovici mája sa najvyšší funkcionári BFZ zúčastnili v Belehrade na pozvanie FZ Belehrad za účelom obnovenia spolupráce medzi futbalovými zväzmi.

V stredu 16. septembra na pravé poludnie v Senci zástupcov FZ Belehradu privítal  za prítomnosti predsedu BFZ Juraja Jánošíka vedúci sekretár BFZ Ján Farbula, ktorý im zaželal príjemný pobyt v Bratislave a veľa pekných zážitkov. Zároveň ich oboznámil s bohatým programom  celého trojdňového pobytu. Na Slovensko zo srbskej metropoly prišli Miodrag Jankovič , podpredseda FZ Belehrad, Jovan Šurbatovič,  generálny sekretár FZ Belehrad, Jovica Milikič , selektor amatérskej reprezentácie FZ Belehrad, Velibor Burič, selektor reprezentácií mládežníckych výberov FZ Belehrad a Goran Jovič, člen zhromaždenia futbalového zväzu Srbska. Stretnutie sa nieslo vo veľmi priateľskom duchu a ovzduší, po obede hostí prijal primátor Senca Karol Kvál a viceprimátor Dušan Badinský, ktorý je aj predsedom revíznej komisie BFZ. ,,V Senci máme futbalový klub, ktorý veľmi dobre fungoval až do minulého roka, teraz sú v ňom nejaké problémy, ktoré sa však vyriešia. Mladší a starší  dorastenci hrajú I. ligu, rovnako aj mladší a starší žiaci a to je na také malé mestečko, akým je Senec pekná vizitka,“ poznamenal primátor.  ,,Sme tu veľmi krátko, ale už sa cítime ako doma,  všetkým vám prinášame pozdrav od nášho predsedu, ktorý, žiaľ, nemohol do Bratislavy prísť. Som rád, že obidva zväzy majú dlhoročnú spoluprácu a že teraz sa znova zintenzívňuje, z čoho máme veľkú radosť. V Belehrade tiež venujeme veľkú pozornosť mládeži, celkovo máme 40 tisíc hráčov,“ povedal Jovan Šurbatovič.  V Senci naši hostia ešte navštívili tamojší krásny a skvele udržiavaný amfiteáter a Národné tréningové centrum.

Zo Senca sme sa s hosťami presunuli na nový a krásny trnavský štadión City aréna.  Na vlastné oči sa mohli presvedčiť, že  tento stánok  spĺňa všetky technické parametre a požiadavky UEFA a FIFA. Technický manažér Spartaka  Igor Štillar nás povodil po celom štadióne. Všetkých upútali veľké, čisté a priestranné kabíny, ale aj malá kaplnka, ktorá bude zasvätená pápežovi Jánovi Pavlovi II a takisto luxusné skyboxy.  Je ich 19 v druhom nadpodlaží a všetky sú už prenajaté. V ich výbave  je okrem iného aj minibar, špičkové televízory, prípojka na počítač, ale aj zväčšené fotografie zo slávnej histórie Spartaka. Vzácni hostia  sedia v komfortných mäkkých červených sedačkách s označením Spartak Trnava. Samozrejme, na štadióne nebude chýbať ani Sieň slávy, ktorá je tiež pred dokončením. Do priestorov VIP a médií na najvyššom poschodí sa možno dostať z garáže pohodlne výťahom. Všetci sme sa presvedčili o tom, že štadión  v Trnave je vlajkovou loďou, ktorá má unikátne technické vybavenie.

Zlatým klincom prvého dňa bola večera v Pezinku v pivnici u Štefana za účasti internacionálov SR, ktorí v roku 1976 získali práve v Belehrade titul majstra Európy, Alexandra Vencela st., Ladislava Jurkemika a Jána Švehlíka.  V Pezinku boli aj Ján Čapkovič, člen Klubu ligových kanonierov a Marián Elefant, bývalý ligový hráč Slovana, Interu a Petržalky. ,,Srdečne vítam priateľov z  Belehradského futbalového zväzu a všetkých, ktorí sú na tejto večeri. Jasminku Nasarikovú, našu prekladateľku,Ľuboša Majera,koordinátora stretnutia predstaviteľov BFZ a FS Beograd, veľké osobnosti slovenského a československého futbalu. Samozrejme, sú tu aj moji kolegovia,podpredseda BFZ Miroslav Baxa  Ján Farbula, vedúci sekretár BFZ, Miroslav Richtárik, predseda ŠTK,  Dušan Badinský, predseda revíznej komisie, Ivan Kružliak, šéf komisie rozhodcov, Dušan Chvíla, predseda komisie marketingu a partnerov a Pavel Príkopa, sekretár a matrikár zväzu. Tento rok chceme rozšíriť spoluprácu medzi obidvomi zväzmi, preto sme už v máji podpísali memoradum v NTC Srbského futbalového zväzu v Starej Pazove. Začína teda etapa úzkej spolupráce na úrovni mládeže, ale chceme ju rozšíriť aj na seniorov.  V sobotu 5. a v nedeľu 6. decembra usporiadame medzinárodný mládežnícky halový turnaj hráčov do 14 rokov a do 15 rokov za účasti piatich štátov. Na budúci rok zorganizujeme turnaje mládežníckych tímov  pod záštitou predsedu BSK Pavla Freša v kategórii do 17 rokov. Plánovaný termín je 15.-16. septembra,“ povedal Juraj Jánošík. V družnej debate sa potom spomínalo na všetko možné, najviac však rezonoval úspech z Belehradu. Niekdajší skvelý brankár A. Vencel trefne poznamenal: ,,Neviem či sa najbližších päťdesiat rokov podarí našim nástupcov takýto triumf dosiahnuť, takisto ma teší, že vtedy vo finále  proti NSR nám Juhoslovania držali palce a tento zápas sa určite zapísal do histórie ako nezabudnuteľný.“

,,Ďakujem pánovi predsedovi Jánošíkovi, že tu môžeme s vami sedieť a hlavne byť v prítomnosti takých veľkých osobností vášho futbalu. Pre nás je to veľké vyznamenanie, staršia generácia často spomína na toto nezabudnuteľné finále Československo – NSR. My mladšia máme možnosť si v televízii pozrieť jeho reprízu. Tešíme sa z toho, že slovenskej reprezentácii sa tak darí v kvalifikácii ME 2016. Srbská reprezentácia v súčasnosti je v kríze, našou veľkou nádejou  je však mužstvo do 20 rokov, ktoré sa stalo nedávno v tejto kategórii majstrom sveta!  Pre náš malý štát to je obrovský úspech, z ktorého by sme radi v budúcnosti čo najviac vyťažili . Veľmi vítam ďalšiu spoluprácu medzi obidvoma zväzmi,“ vraví Jovan Šurbatovič.

Bohatý program hostí z Belehradu pokračoval  na ďalší deň, keď boli prijatí na magistráte hlavného mesta Bratislavy, navštívili sídlo BFZ a SFZ, kde ich prijal generálny sekretár Jozef Kliment, technický riaditeľ Ján Greguš a člen VV SFZ Milan Lešický. Skutočnou lahôdkou a prekvapením bola pre nich účasť na hokejovom zápase KHL Slovan – Petrohrad, z ktorého si odniesli veľký športový zážitok.  V posledný deň návštevy na Slovensku si ešte pozreli zimný štadión v Hamuliakove a NTC ženskej reprezentácie v Dunajskej Lužnej.Aj toto stretnutie obidvoch družobných zväzov ukázalo a potvrdilo, že Slováci a Srbi majú k sebe veľmi blízko, takže  ich rozšírená vzájomná spolupráca má veľké opodstatnenie!

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: