Zuzulová na olympiádu nepôjde, čaká ju operácia

(Autor: SME - VLADIMÍR ŠIMÍČEK)
Sportnet|26. nov 2013 o 19:43

Našu najlepšiu slalomárku čaká v januári operácia zraneného kolena, vynechá celú sezónu.

BRATISLAVA. V slovenskej výprave na zimnej olympiáde v Soči bude chýbať jedna z najlepších slalomárok sveta Veronika Velez-Zuzulová. Špičková lyžiarka a jedna z mála adeptiek na medailu sa v januári podrobí operácii kolena.

Zuzulová v októbri padla na ľadovci v Hintertuxe a natrhla si krížny väz v kolene. Nedošlo však k jeho oddeleniu a po sérii vyšetrení špecialisti vo francúzskom Lyone pripustili alternatívu, že nebude musieť podstúpiť operáciu a ku koncu novembra môže začať s tréningom na snehu.

"Posledných šesť týždňov som robila všetko možné, aby som sa vrátila späť na svahy napriek roztrhnutému väzu v kolene. Žiaľ, moje koleno nespolupracovalo pri návrate na lyže, a preto musím všetkým oznámiť, že mám po olympijskej sezóne," napísala Veronika Velez-Zuzulová na Facebooku.

"Teraz budem opäť rehabilitovať a 2. januára pôjdem na operačný zákrok, ktorý bude viesť doktor Bertrand Sonnery-Cottet. Dobrou správou je, že chcem naďalej robiť to, čo mám najradšej. Preto sľubujem, že v budúcej sezóne sa vidíme na prvých pretekoch v novembri v Levi,“ dodala Velez-Zuzulová.

Operácia hneď po novom roku

Najúspešnejšia slovenská lyžiarka samostatnej éry mala stihnúť už predvianočný slalom Svetového pohára vo francúzskom Courcheveli (17. decembra), koleno mala pevné a po dňoch s ortézou následne podstúpila v sanatóriu pod dohľadom fyzioterapeuta ohýbanie s nohou.

Po niekoľkých kondičných tréningoch sa dostala na lyže o niekoľko dní skôr.

"Veronika v prvých oblúkoch na snehu cítila, že lyžuje nie po úraze, ale po oddychu. Mala z toho výborný pocit. Lenže v jednom oblúku pocítila prasknutie a známu bolesť, noha ju neudržala a po páde už bolo jasné, že sa operácii nevyhne. V Lyone sa jej lekár spýtal, či ešte chce niekedy lyžovať... Takže teraz musí doma opäť cvičiť s fyzioterapeutom a 2. januára ju operujú," povedal manažér z jej tímu Róbert Magát.

Nadviazať na úspechy

"Jej lekár vo Francúzsku už na začiatku liečby povedal, že je to s jej kolenom 50 na 50. Teraz sa ukázalo, že je to tá druhá päťdesiatka," dodal.

Zuzulová skončila v slalome SP v uplynulej sezóne na treťom mieste s dvoma pretekovými víťazstvami na konte.

V tejto zime tieto pozície obhajovať nemôže, ale vyjadrila túžbu nadviazať na úspechy v tej ďalšej, ktorej vrcholom budú MS v americkom Vaile.

"Ak by som aj musela vynechať túto sezónu, na budúci rok to vo Svetovom pohári určite ešte skúsim,“ napísala Velez-Zuzulová v reakcii po prvom zranení začiatkom októbra v Hintertuxe, keď ešte nevedela, ako to s jej kolenom dopadne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzulová na olympiádu nepôjde, čaká ju operácia