Zuzulová je optimistka, jej čas vraj príde po Novom roku

SITA|9. dec 2008 o 13:19

JASNÁ. Slovenská slalomárka Veronika Zuzulová sa po dvoch týždňoch v USA vrátila na pár dní domov.

Je to skutočne len na skok, pretože už vo štvrtok ráno odchádza aj so svojím minitímom na ďalšie preteky Svetového pohára, ktoré sa počas víkendu uskutočnia v španielskom stredisku La Molina. V pondelok už sa objavila v lyžiarskom stredisku Jasná v Demänovskej doline v Nízkych Tatrách, ktoré je momentálne asi jediným miestom na Slovensku, kde jej pripravenosť tratí umožní trénovať.

"Čaká ma predovšetkým testovanie nových lyží. Dostala som totiž úplne nový typ aj s lyžiarkami. Rakúšanka Kathrin Zettelová už na takých istých jazdila na Svetovom pohári v Aspene. Ak mi budú vyhovovať, pôjdem na nich už teraz v Španielsku," naznačila svoj program v Liptove tretia najlepšia slalomárka sveta z uplynulej sezóny.

Keď po úvodných pretekoch vo fínskom Levi, kde skončila na veľmi dobrom 5. mieste, pricestovala do USA, musela vyhľadať lekársku pomoc. Bolesti hrudníka po nepríjemnom páde ešte pred pretekmi na severe Európy sa totiž stupňovali. Americkí špecialisti jej napokon diagnostikovali zlomené rebro. Na dva dni úplne vynechala všetky tréningy, ani potom však nemohla trénovať naplno. Výsledkom pretrvávajúcich bolestí i tréningového výpadku bolo nedokončenie hneď prvého kola slalomu SP v Aspene, čo sa jej stalo prvýkrát po viac ako dvoch rokoch. "Slalom je disciplína, v ktorej sa vypadáva. Každému sa to stáva, muselo to raz prísť aj na mňa. Marlies Schildová vlani nedokončila tri slalomy a predsa získala glóbus. To všetko patrí k tomu. Musím sa nad to povzniesť a ísť ďalej," nerobila tragédiu z nedokončených pretekov 24-ročná Bratislavčanka. O niekoľko dní neskôr nedokončila ani prvý z dvoch slalomov v rámci Severoamerického pohára (NorAm Cup) vo Winter Parku, na druhý už ani nenastúpila. "Boli tam katastrofálne podmienky. Napadol čerstvý sneh a organizátori s tým nič nerobili. Trať bola mäkká. Mala som štartové číslo pätnásť, ale už po predjazdcoch bola trať taká rozbitá, že som nemala šancu na dobrý výsledok. Bolo to len trápenie. V druhom kole som už asi ani nechcela prísť do cieľa. Bola som rada, že som vypadla skôr, ako sa mi opäť mohlo niečo stať. Otec už potom aj ľutoval, že ma vôbec pustil na tie preteky. Mali sme to hneď ráno ´zabaliť´. Zhodnotili sme, že to nemá žiadny význam a rýchlo sme si vymenili letenky domov na skorší termín. Aspoň som si viac oddýchla," priblížila svoje účinkovanie "za veľkou mlákou" V. Zuzulová.

Škoda zranenia v Levi, začiatok sezóny mohol byť pre jedinú slovenskú lyžiarku z užšej svetovej špičky oveľa radostnejší. "Všetci veríme, že tieto zlé časy sa čoskoro pominú a Veronika bude môcť podávať také výkony, na aké bola pred sezónou pripravená. Mrzí nás najmä to, že nemôže štartovať v obrovskom slalome, pretože sme mu v tréningoch venovali veľa času. Veronika však nie je jediná zo svetovej špičky, ktorá bojuje aj so zdravotnými problémami. Na druhej strane viem, že pri tom páde v Levi sa mohlo stať aj horšie," dodal otec a zároveň tréner Timotej Zuzula.

V Jasnej sa Zuzulovci chystajú okrem testovania lyží trénovať najmä slalom. V La Moline je na programe aj obrovský slalom, ale na ten si Veronika stále nemôže trúfať. "Ešte stále ma to zlomené rebro bolí. Na tréningu to môžem skúsiť aj s ´obrákom´, ale až po slalomovom tréningu. Ak ešte budem vládať," zasmiala sa špecialistka-slalomárka. Napriek tomu, že v Aspene nebodovala, je v aktuálnom poradí hodnotenia najtočivejšej alpskej disciplíny na 9. mieste. "Ja sa teším najmä na preteky, ktoré sa začnú po Novom roku. Tam už sa bude jazdiť na svahoch, ktoré mám rada (Záhreb, Maribor - pozn. SITA). Aj v predchádzajúcej sezóne som sa až v januára prvýkrát dostala na stupne víťazov. Dúfam, že to bude aj tento rok tak. Stále si hovorím - zlý začiatok, dobrý koniec. Ja som optimistka," zakončila V. Zuzulová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzulová je optimistka, jej čas vraj príde po Novom roku