Kto bude zastupovať Vlhovú? Olympijský výbor potvrdil, že ZSL môže rokovať s FIS

Predstavitelia ZSL a športovci, ktorí patria pod nový zväz.
Predstavitelia ZSL a športovci, ktorí patria pod nový zväz. (Autor: TASR)
TASR, Sportnet|1. júl 2021 o 13:11 (aktualizované 1. júl 2021 o 13:35)

Za bolo 47 delegátov.

BRATISLAVA. Plénum Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) na svojom štvrtkovom 59. valnom zhromaždení odhlasovalo, že Zväz slovenského lyžovania (ZSL) môže rokovať s Medzinárodnou lyžiarskou federáciou (FIS) o členstve.

Návrh získal 47 hlasov, proti boli štyri, zdržalo sa 19.

O rovnakom návrhu sa hlasovalo už pred dvoma mesiacmi. Vtedy neprešiel, získal 40 hlasov, proti bolo 18 a zdržalo sa 41.

Nový Zväz slovenského lyžovania, ktorého členkou je aj najlepšia slovenská lyžiarka Petra Vlhová, sa tak môže uchádzať o členstvo vo FIS a v prípade úspechu aj o štatút národného športového zväzu s nárokom na čerpanie príspevkov od štátu.

Rozhodovať bude FIS

"Valné zhromaždenie schvaľuje na základe vyjadrenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR stanovisko Slovenského olympijského a športového výboru pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu (FIS) s odporúčaním uznania Zväzu slovenského lyžovania za organizáciu zodpovednú za lyžovanie na Slovensku," znel návrh, ktorý vo štvrtok schválil SOŠV.

Verdikt neznamená, že sa ZSL stane členom FIS a následne aj národným športovým zväzom. Len sa o túto pozíciu môže uchádzať.

"Prijali sme uznesenie, v ktorom informujeme FIS, že Zväz slovenského lyžovania má právo uchádzať sa o členstvo. Je to v rukách FIS, tak to má byť, tak je celý systém nastavený," komentoval šéf SOŠV Anton Siekel.

"My nie sme kompetentní na to, aby sme rozhodovali, ktorá lyžiarska federácia je lepšia. Na to je FIS. No považoval som za dôležité dať túto šancu ZSL. Ak FIS rozhodne, že to tak nie je, budem to plne rešpektovať," doplnil.

Vlha: Musel som prísť a niečo povedať

Pred plénom SOŠV s emotívnym prejavom vystúpil aj Igor Vlha, zakladajúci člen ZSL a otec Petry Vlhovej.

"Musel som sem prísť a niečo povedať. Chýbal nám jeden článok, aby sme mohli rokovať s FIS a dať to na správnu mieru," povedal Vlha.

"Toto bol posledný dokument, ktorý chýbal. Teraz je prihláška kompletná a Rada FIS bude na svojom najbližšom zasadnutí rozhodovať o začatí celého procesu afiliácie," dodala medzinárodná expertka ZSL Jana Palovičová.

Termín zasadnutia zatiaľ nie je známy.

Prezident SLA Ivan Ivanič považuje výsledok hlasovania za krok SOŠV proti svojmu vlastnému členovi.

"Hlasovalo sa druhýkrát o tom istom. Pán minister tvrdil pred prvým zasadnutím, že bude plne rešpektovať rozhodnutie pléna, ale plénum rozhodlo asi tak, ako to niekomu nevyhovovalo," povedal Ivanič.

Toho vo funkcii potvrdila stredajšia konferencia SLA, keď mu vyjadril nedôveru len jeden hlas. Z postu viceprezidenta SLA a člena predsedníctva odstúpil kontroverzný funkcionár Marino Mersich.

Lyžiari verzus SLA

Spory v slovenskom lyžovaní sa ťahajú roky. S vedením SLA majú dlhodobo problémy najmä alpskí lyžiari vrátane tímu Petry Vlhovej či predtým Veroniky Velez-Zuzulovej.

Ministerstvo školstva v zime odobralo SLA štatút národného športového zväzu. Vedenie SLA však nesúhlasí s odôvodnením týchto krokov a spor dala na súd.

Momentálne má SLA pozastavené aj členstvo vo FIS. Kompetencie prihlasovať slovenských lyžiarov na medzinárodné podujatia a niektoré ďalšie náležitosti zväzu sú v rukách SOŠV.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Kto bude zastupovať Vlhovú? Olympijský výbor potvrdil, že ZSL môže rokovať s FIS