Kto bude zastupovať Vlhovú? Nový lyžiarsky zväz čaká veľký test

Predstavitelia ZSL a športovci, ktorí patria pod nový zväz.
Predstavitelia ZSL a športovci, ktorí patria pod nový zväz. (Autor: TASR)

Získa ZSL podporu?

BRATISLAVA. Kto bude zastupovať najlepšiu slovenskú lyžiarku Petru Vlhovú na medzinárodnej scéne?

Už čoskoro to môže byť nový Zväz slovenského lyžovania (ZSL), ktorý sa snaží stať sa domácou strešnou organizáciou pre tento šport a zároveň aj členom Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

Nový zväz chce nahradiť kontroverznú Slovenskú lyžiarsku asociáciu (SLA), ktorej vlani v decembri ministerstvo školstva odobralo štatút národného športového zväzu.

Viaceré právomoci SLA vrátane prihlasovania Petry Vlhovej a ďalších lyžiarov na medzinárodné preteky prevzal v decembri Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV).

Práve ten bude v piatok rozhodovať, či nový Zväz slovenského lyžovania odporučí na prijatie za člena FIS.

Nový zväz už skôr získal podporu vedenia SOŠV i jeho výkonného výboru. Potrebuje získať ešte podporu valného zhromaždenia olympijského výboru, ktoré bude rokovať v piatok. Hlasovať budú členovia SOŠV, teda zástupcovia jednotlivých športových zväzov.

Naplnili sme všetky podmienky potrebné pre prijatie do FIS a veríme, že v nasledujúcich dňoch dosiahneme veľký posun," uviedol viceprezident ZSL Ladislav Smolen.

Vlha: Tí ľudia musia zmiznúť

V novom ZSL sú predovšetkým zjazdoví lyžiari, ktorí boli dlhodobo nespojní s pomermi v Slovenskej lyžiarskej asociácii. Opakované problémy s vedením SLA mala aj Vlhová či predtým ďalšia elitná lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová.

Vlhovej otec a zároveň šéf jej tímu Igor Vlha patrí k zakladajúcim členom nového zväzu.

„My sme už nad vecou, ale máme morálnu povinnosť pomôcť mladším, deťom a juniorom,“ reagoval Vlha.

„Treba urobiť niečo nové, progresívne. Staré musí skrachovať a zaniknúť. Pre niekoho tvrdé slová, ale je to realita. Za osem rokov mám s nimi (SLA – pozn. red.) vlastné skúsenosti a tí ľudia musia odísť, zmiznúť z mapy slovenského lyžovania,“ doplnil.

Získa ZSL podporu?

ZSL sa teraz snaží stať riadnym zástupcom slovenského lyžovania vo FIS. Potom ho môže ministerstvo školstva uznať za národný športový zväz a následne by sa mohol stať aj členom olympijského výboru.

Na spustenie tohto procesu však ZSL potrebuje práve podporné stanovisko valného zhromaždenia SOŠV. Podporu jeho vedenia i ministerstva školstva už má.

Za osem rokov mám s nimi vlastné skúsenosti a tí ľudia musia odísť, zmiznúť z mapy slovenského lyžovania.


Igor Vlha

Mám za to, že ZSL postačí len odporučenie pléna, aby ZSL na základe rozhodnutia ministerstva školstva a výkonného výboru SOŠV mohol pokračovať v afiliácii do FIS,“ uviedol Smolen.

Ak nový zväz získa v piatok podporu SOŠV, oficiálne požiada o prijatie do FIS. Medzinárodná federácia potom na najbližšom výkonnom výbore rozhodne, či tento proces spustí. Následne by o prijatí ZSL rozhodoval kongres FIS, ktorý sa uskutoční na prelome mája a júna.

Ladislav Smolen, viceprezident ZSL.
Ladislav Smolen, viceprezident ZSL. (Autor: SITA)

Žaloby namiesto rokovaní

SLA s odobratím štatútu národného športového zväzu nesúhlasí a na ministerstvo podala žalobu.

V uplynulej sezóne väčšou pohromou ako pandémia bolo pre celé lyžiarske hnutie politické zasahovanie do jeho integrity a autonómie,“ uviedol prezident SLA Ivan Ivanič v tlačovej správe.

Obe lyžiarske organizácie spolu nerokujú a nečrtá sa, že by medzi nimi mohlo prísť k nejakej dohode.

Hlavným zástupcom lyžiarskej komunity na domácej i medzinárodnej scéne však môže byť iba jedna.

Kto má viac členov?

Pre FIS je kľúčový postoj ministerstva školstva, olympijského výboru a to, ktorá organizácia zastupuje väčšinu športovcov.

Aj preto sa v posledných mesiacoch rozbehol boj o nových členov. ZSL hlási, že má 3800 členov, z toho je takmer 2000 aktívnych pretekárov. SLA tvrdí, že má členov viac.

Ak SLA tvrdí, že má 7500 členov, my ich máme menej. Ale ak sa bavíme o aktívnych pretekároch, dovolím si tvrdiť, že máme určite väčší počet.


Ladislav Smolen, viceprezident ZSL

„Metodika posudzovania väčšiny je medzi ministerstvom školstva a FIS rozdielna. Ministerstvo školstva má jednoduché meradlo, ktoré vychádza zo zákona o športe, a to je počet aktívnych pretekárov, ktorých máte registrovaných v organizácii aj v informačnom systéme športu. FIS má väčšinu definovanú ako každého člena klubu, ktorý je členom zväzu,“ približuje Smolen.

„To sa v mnohých prípadoch končí tak, že lyžiarom je aj ten, kto nikdy lyžovanie nerobil a ani nelyžuje. Môže to byť podporovateľ,“ dodáva.

„Ak SLA tvrdí, že má 7500 členov, my ich máme menej. Ale ak sa bavíme o aktívnych pretekároch, dovolím si tvrdiť, že máme určite väčší počet,“ vraví Smolen.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Kto bude zastupovať Vlhovú? Nový lyžiarsky zväz čaká veľký test