Nevedia lyžovať, žijú na Sahare, ale aj súťažili na olympiáde. Ako je to možné?

Mexičan German Madrazo skončil v behu na 15 km voľne posledný. Tešil sa, akoby zvíťazil.
Mexičan German Madrazo skončil v behu na 15 km voľne posledný. Tešil sa, akoby zvíťazil. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|27. feb 2018 o 12:22

Vybrali sme päť príbehov športovcov, ktorí na olympiádu v Pjongčangu neprišli bojovať o medaily. Nie všetci sú však olympijskí babráci.

1. Lyžiarom za 12 týždňov

Lyže si pred olympiádou len požičal. Na to, aby sa kvalifikoval sa do Pjongčangu, mal Pita Taufatofua niečo vyše dvanásť týždňov. Na lyžiach stál vôbec prvýkrát rok pred olympijskými hrami.

Športovca z Tongy, ostrovného kráľovstva v Južnom Pacifiku, si ľudia zapamätali najmä preto, že na otváracom ceremoniáli išiel do pol pása obnažený. Teplomer pritom ukazoval mínus jeden stupeň.

V behu na 15 km po heroickom výkone obsadil 114. miesto. Pred súťažou vravel, že najväčšmi sa obáva toho, aby nenarazil do stromu a neprišiel do cieľa až za tmy, keď tam už nik nebude. Oba ciele splnil. Predbehol dvoch súperov.

"Najťažšie bolo udržať si tempo. Viem, pomalé, ale predsa tempo. Nikdy to na 15 kilometrov takto dobre pre mňa nefungovalo. Vždy som ubral okolo druhého kilometra z plynu, ale dnes som sa držal tempa," vravel rozradostený v cieli.

Svojím príbehom vraj chce inšpirovať a nadchnúť. „Ľudia sa boja zlyhania. Majú obavu z kritiky, čo si o tom pomyslia ich blízki. A pritom neurobili nič zlé,“ hovoril 34-ročný športovec.

Štartoval už predvlani na hrách v Riu - v taekwonde. Vypadol hneď v prvom kole. V Pjongčangu to vraj nebola jeho olympijská rozlúčka. Už teraz plánuje, v čom bude súťažiť o dva roky na letnej olympiáde v Tokiu.

„Tri olympiády, tri rôzne športy. Uvidíme, či sa to podarí. Možno by som skúsil niečo s vodou,“ vravel Taufatofua pre televíziu NBC.

2. Najslabší olympionik? Akrobatka neukázala nič

Štartovať v akrobatickom lyžovaní nie je nič pre slabé žalúdky. Treba mať dobrý základ z gymnastiky, neustále pracovať na stabilizačnom svalstve a najmä nemať strach z pádov pri krkolomných trikoch.

To posledné nehrozí Američanke Elizabeth Swaneyovej, ktorá v Pjongčangu štartovala za Maďarsko a vzbudila veľkú pozornosť.

Na olympiádu sa dostala, hoci neovláda žiadne akrobatické triky. Ako je to možné?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Nevedia lyžovať, žijú na Sahare, ale aj súťažili na olympiáde. Ako je to možné?