Vrátila sa po štrnásťročnej pauze ako matka troch detí. Spolu s partnerom majú 73 rokov

Zoe Jonesová a Christopher Boyadji.
Zoe Jonesová a Christopher Boyadji. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|9. apr 2022 o 14:00

Najlepší výsledok dosiahli na MS v Montpellieri.

MONTPELLIER, BRATISLAVA. Už pred piatimi rokmi bola najstaršia zo všetkých účastníkov. Napokon ukončila kariéru pred dvoma týždňami ako 42-ročná.

Britská krasokorčuliarka Zoe Jonesová svojím príbehom dokazuje, že vek je naozaj iba číslo.

Súťažila aj v Bratislave

Mala sedemnásť, keď sa prvý raz predstavila na majstrovstvách sveta – bolo to v roku 1997. O štyri roky neskôr sa znova kvalifikovala na vrcholné podujatia, súťažila aj na majstrovstvách Európy v roku 2001 v Bratislave.

O rok neskôr síce znovu vyhrala domáce majstrovstvá, ale štyrikrát spadla a zväz ju neposlal na európsky ani na svetový šampionát.

Vtedy ukončila kariéru a začala trénovať v Kanade. Strávila tam desať rokov, narodili sa jej dcéry Zarah a Zinia a syn Zkai.

Prekvapujúci zvrat v príbehu nastal, keď Zoe Jonesovej zrazu nestačilo, že má síce na nohách korčule, no „iba postáva na ľade“. Začala znovu trénovať skoky. Niečo ju ťahalo naspäť k súťaženiu.

Prvé kroky spravila na šampionáte amatérov v Oberstdorfe, kde dominovala v umeleckej i voľnej jazde a vo voľnom programe získala najväčší počet bodov v histórii týchto pretekov.

Pritom bodovaciemu systému ešte ani celkom nerozumela. Keď naposledy súťažila, používal sa ešte starý systém so „šestkami“...

V decembri 2015, po štrnásťročnej pauze sa predstavila aj na šampionáte Veľkej Británie, v kategórii žien, ale skončila druhá, iba 0,09 bodu za víťazkou.

Zdalo sa, že pokus o návrat na medzinárodnú scénu bol neúspešný. Lenže Jonesová uvidela inzerát.

S odhalenou hruďou

Pôvodom Francúz Christopher Boyadji v ňom hľadal novú partnerku. S Aminou Fancyovou predtým reprezentoval Veľkú Britániu a ak by znovu chcel meniť krajinu, musel by vynechať dva roky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Vrátila sa po štrnásťročnej pauze ako matka troch detí. Spolu s partnerom majú 73 rokov