Zlatý džudista nezabudol. Splnil prianie zosnulého kamaráta

Nový olympijský šampión v džude Lukáš Krpálek.
Nový olympijský šampión v džude Lukáš Krpálek. (Autor: TASR/AP)
TASR|12. aug 2016 o 10:27

Džudista Lukáš Krpálek v Riu triumfoval v hmotnostnej kategórii do 100 kg. Splnil tým sľub daný kamarátovi, ktorý tragicky zahynul pri potápaní.

RIO DE JANEIRO. Česká výprava na olympiáde v Rio de Janeiro oslavovala vo štvrtok večer zisk prvej zlatej medaily.

Postaral sa o to džudista Lukáš Krpálek, ktorý triumfoval v hmotnostnej kategórii do 100 kg. Vo finále zdolal pred časovým limitom Elmara Gasimova z Azerbajdžanu.

Svoje prvé olympijské zlato v kariére venoval kamarátovi Alexandrovi Jurečkovi, ktorý pred rokom tragicky zahynul pri potápaní. Obrázok s jeho podobizňou vytiahol Krpálek pri spoločnom fotografovaní medailistov.

Lukáš Krpálek pózuje fotografom aj s fotografiou veľkého kamaráta.
Lukáš Krpálek pózuje fotografom aj s fotografiou veľkého kamaráta. (Autor: TASR/AP)

"Bojoval som pre obrovského kamaráta, ktorý tu už bohužiaľ nie je. Medailu som mu sľúbil," povedal pre idnes.cz Krpálek, ktorý má vo svojej zbierke aj tituly majstra sveta (2014) a Európy (2013, 2014). Zo zisku olympijského zlata sa tešil ako prvý český džudista v histórii.

"Som nesmierne šťastný, v toto som vôbec nedúfal. Dúfam som, že by to mohla byť medaila a vedel som, že to bude veľmi ťažké. Je to pre mňa obrovský splnený sen. Vyhral som ho pre môjho kamaráta, ktorý vlani zomrel.

Fotka Alexandra Jurečka.
Fotka Alexandra Jurečka. (Autor: TASR/AP)

Ešte pred odletom do Ria som bol na Lysej hore, kde má pamätník. Rozlúčil som sa a sľúbil som, že mu medailu musím priviesť. Bola to moja povinnosť - on tu bol so mnou. Som veľmi rád, že sa to podarilo," dodal Krpálek, ktorý na turnaji vyhral všetkých päť súbojov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Zlatý džudista nezabudol. Splnil prianie zosnulého kamaráta