Jedenásťkrát ju zdolala iba Shiffrinová. Švajčiarka už nie je večne druhá

Wendy Holdenerová sa teší z premiérového víťazstva.
Wendy Holdenerová sa teší z premiérového víťazstva. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|28. nov 2022 o 13:50

Doteraz vyhrala iba paralelné preteky a alpskú kombináciu.

BRATISLAVA. Prvýkrát sa postavila na štart Svetového pohára pred dvanástimi rokmi v pretekoch obrovského slalomu v Söldene.

Vypracovala sa na špičkovú pretekárku, ale mala trochu smolu, že to bolo v ére dvoch výnimočných lyžiarok - Mikaely Shiffrinovej a Petry Vlhovej.

Dlho jazdila v ich tieni. Tridsaťkrát bola v slalome Svetového pohára na stupňoch víťazov, pätnásťkrát druhá a pätnásťkrát tretia, ale na vytúžený prvý stupienok nevedela dosiahnuť. 

Až do slalomových pretekov v Killingtone. Wendy Holdenerová prerušila fantastickú bilanciu Shiffrinovej a tešila sa z premiérového víťazstva v slalome. Američanka prvýkrát našla na domácej pôde premožiteľku. 

Švajčiarka nebola sama, pridala sa k nej Anna Swennová Larssonová. Obe lyžiarky preťali cieľ s rovnakým časom. Švédka zaznamenala takisto premiérové slalomové víťazstvo. 

Najčastejšie ju zdolala Shiffrinová

Počas svojej kariéry získala Švajčiarka dva malé krištáľové glóbusy za alpskú kombináciu (2016 a 2018). Na majstrovstvách sveta vybojovala štyri medaily, z toho tri zlaté (1 x tímová súťaž, 2 x alpská kombinácia). 

Z olympijských hier si priniesla až päť cenných kovov. Zo zlata sa tešila v tímovej súťaži v Pjongčangu 2018. Z posledných hier v Pekingu si odniesla striebro za alpskú kombináciu a bronz zo slalomu. 

Zľava: Anna Swennová Larssonová, Wendy Holdenerová a Katharina Truppeová na pódiu v Killingtone.
Zľava: Anna Swennová Larssonová, Wendy Holdenerová a Katharina Truppeová na pódiu v Killingtone. (Autor: TASR)

Holdenerová bola trpezlivá. Pracovala krok za krokom a vedela, že víťazstvo v slalome sa dostaví. 

Niekoľkokrát sa stalo, že od prvenstva ju delili stotiny sekundy. Vo finále Svetového pohára v andorrskom stredisku Soldeu 2019 viedla po prvom kole, ale v druhej jazde sa dostala do mierneho záklonu. Švajčiarka preťala cieľovú čiaru so stratou sedem stotín sekundy. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Jedenásťkrát ju zdolala iba Shiffrinová. Švajčiarka už nie je večne druhá