Nie je to jednoduché. Vlhovej soby musia ovládať etiketu Svetového pohára

Petra Vlhová a jej piaty sob z Levi, ktorý dostal meno Boris.
Petra Vlhová a jej piaty sob z Levi, ktorý dostal meno Boris. (Autor: SITA/AP)
Nikola Baďová|18. nov 2022 o 12:20

Sobov cvičia niekoľko rokov, aby spolupracovali s ľuďmi.

BRATISLAVA, LEVI. Najrýchlejšie lyžiarky vo fínskom Levi dostanú po triumfe sobie mláďa. Netradičnú tradíciu zaviedli organizátori v roku 2013. 

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová ich vlastní päť. Po víťazstve v roku 2017 pomenovala svojho prvého soba Igor – po svojom otcovi.

Pred dvoma rokmi získala po dvoch triumfoch ďalších dvoch sobov. Jedného nazvala Pepi podľa svojej mentálnej trénerky Petry. Druhému dala meno Lujza po svojej neteri.

Minulý rok pribudli ďalší dvaja – Michal a Boris. „Je láska môjho života," priznala Vlhová, keď soba pomenovala po priateľovi. 

Liptovská rodáčka ocenila aj brata. „Môj brat sa volá Boris, čo iste všetci viete. Je to moja obrovská podpora, je so mnou stále na štarte. Takže je to pre teba Borko, ďakujem,“ vyznala sa olympijská šampiónka.

Mláďatá majú špeciálny výcvik

Víťazné soby pochádzajú z farmy Ounaskievari. Majiteľka Johanna Hietanenová vyberá mláďatá počas každoročnej jesennej obhliadky. 

Koľko majú sobov?

Petra Vlhová - 5
Mikaela Shiffrinová - 4
Marcel Hirscher - 3
Henrik Kristoffersen - 2 
Tina Mazeová - 1
Felix Neureuther – 1

Päť z nich sa učí etiketu pre Svetový pohár. Najšikovnejšie dva sa stanú trofejou pre najlepšiu slalomárku. V čom spočívajú základy etikety? 

Sob musí nasledovať svojho sprievodcu, zostať v pokoji a byť zvyknutý na hluk ľudí. Dôležité je, aby sa nebál nakŕmiť z rúk. Nie všetky túto náročnú výchovu zvládnu. 

„Mláďatá sa rodia na jar, takže v čase pretekov majú pol roka. S vyvolenými viac trénujeme, aby nám dôverovali. Počas pretekov Svetového pohára majú pri sebe aj staršieho spoločníka, na ktorého sa môžu spoľahnúť,“ prezradila majiteľka v rozhovore pre Sportnet.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Nie je to jednoduché. Vlhovej soby musia ovládať etiketu Svetového pohára