Mowinckelová zistila príčinu diskvalifikácie, náčinie bolo kontaminované zakázanou látkou

Ragnhild Mowinckelová.
Ragnhild Mowinckelová. (Autor: TASR)
SITA|5. nov 2023 o 15:38

Lyže nórskej lyžiarky neprešli povinným testom po 1. kole v Söldene.

BRATISLAVA. Za diskvalifikáciou nórskej lyžiarky Ragnhild Mowinckelovej v úvodných pretekoch Svetového pohára 2023/2024 v rakúskom Söldene nebol neregulárny vosk, ale skutočnosť, že pri príprave lyží použili servismani náčinie kontaminované zakázaným fluórom.

Dvojnásobnú striebornú olympijskú medailistku zo ZOH 2018 v Pjongčangu diskvalifikovali po 1. kole minulotýždňového obrovského slalomu v Söldene, keďže jej lyže neprešli povinným testom, a do 2. kola už nemohla nastúpiť.

Pôvodné správy hovorili o tom, že Mowinckelová bola diskvalifikovaná za použitie zakázaného typu vosku na lyžiach.

Mowinckelovej jedna lyža vykazovala pomerne vysokú hodnotu, oveľa vyššiu ako minimálna povolená hranica, takže organizátori nemali inú možnosť ako športovkyňu diskvalifikovať.

Ako referuje web snowbrains.com, tím 31-ročnej rodáčky z Molde spolu s Medzinárodnou lyžiarskou a snoubordovou federáciou (FIS) a Nórskym lyžiarskym zväzom zisťovali pôvod fluóru.

Nakoniec prišli na to, že voskovací nástroj použitý pri príprave lyží bol kontaminovaný fluórovaným voskom.

FIS testovala vosk nanesený na lyže a potvrdilo sa, že neobsahuje fluórovaný vosk.

„Uľavilo sa nám, že sme spoločne našli príčinu prekročenia limitov fluóru a teraz máme oveľa lepšiu predstavu o tom, na čo si musíme dávať pozor pri príprave lyží v budúcnosti.

Ako už bolo povedané, musíme pokračovať v spolupráci so všetkými zainteresovanými stranami pri optimalizácii metódy merania fluóru.

Je dôležité, aby boli výsledky diagnostikované správne, aby žiadny športovec nebol neprávom diskvalifikovaný,“ povedal riaditeľ pretekov Rainer Salzberger.

Pravidlo platné od tejto sezóny zakazuje používať fluórovaný vosk pri príprave lyží pred pretekmi.

Medzinárodná lyžiarska a snoubordová federácia (FIS) zakázala túto látku na svojich súťažiach po rokoch diskusií o možnom škodlivom účinku fluórovaného vosku na zdravie a životné prostredie.

Fluórovaný vosk používajú lyžiarski technici už desaťročia nielen v zjazdovom lyžovaní, ale aj v behu na lyžiach.

Podľa mnohých odborníkov robí lyže rýchlejšími, pretože vytvára vrstvu, ktorá odpudzuje vlhkosť a nečistoty.

Výsledkom je zníženie trenia medzi spodnou časťou lyže a snehom, čo umožňuje zvýšenie rýchlosti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Mowinckelová zistila príčinu diskvalifikácie, náčinie bolo kontaminované zakázanou látkou