Vlhová si polepšila, no tesne prišla o pódium. Shiffrinová bola suverénna

(Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|21. dec 2021 o 13:56

Líderka celkového poradia preteky nedokončila.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2021/2022

Ženy - obrovský slalom - konečné výsledky (Courchevel):

1.

Mikaela Shiffrinová

USA

2:15,35 min

2.

Sara Hectorová

Švédsko

+ 0,86 s

3.

Michelle Gisinová

Švajčiarsko

+ 1,08 s

4.

Petra Vlhová

Slovensko

+ 1,44 s

5.

Tessa Worleyová

Francúzsko

+ 1,86 s

6.

Maryna Gasienicová-Danielová

Poľsko

+ 2,44 s

COURCHEVEL. Petra Vlhová obsadila v 4. miesto v utorňajšom obrovskom slalome Svetového pohára vo francúzskom Courcheveli so súhrnným časom 2:16,79 min. Slovenka zajazdila 3. najrýchlejšie druhé kolo.

Z víťazstva sa tešila Mikaela Shiffrinová, ktorá potvrdila najrýchlejšiu jazdu prvého kola a suverénne zvíťazila. Dvadsaťšesťročná Američanka dosiahla už 72. víťazstvo v kariére, 14. v tejto disciplíne.

Dostala sa vďaka nemu aj na čelo celkového poradia Svetového pohára.

"Je to neuveriteľné. Prežila som náročný, ale dobrý deň. Je to pre mňa veľké povzbudenie, musela som odovzdať všetko a bojovať. Som príliš unavená na to, aby som sa vládala tešiť," citoval Američanku portál laola1.at

Druhá skončila najrýchlejšia lyžiarka druhého kola Švédka Sara Hectorová s odstupom 86 stotín, tretia finišovala Švajčiarka Michelle Gisinová (+1,08).

"Druhé kolo som išla už dobre, všetko som si prehrala v tom prvom, kde som spravila veľa chýb. Žiaľ, niekto musí byť štvrtý a tentoraz som to bola ja. Už sme na takej úrovni, že za každú chybu sa platí," povedala po pretekoch Petra Vlhová pre JOJ Šport.

Priebežné poradia vo Svetovom pohári

Líderka celkového poradia Talianka Sofia Goggiová nedokončila a prišla o dôležité body. Na prvé miesto sa posunula Shiffrinová, Vlhová je tretia. Slovenka poskočila v rebríčku obrovského slalomu na 2. miesto pred Gutovú-Behramiovú.

Obrovský slalom je v Courcheveli na programe aj v stredu (10.00/13.00) ako náhrada za zrušenú novembrovú súťaž v americkom Killingtone.

Priebeh 1. obrovského slalomu v Courcheveli:

Vlhová sa na súťažné svahy vrátila po vyše trojtýždňovej prestávke. Preteky otvorila so štartovým číslom 1 a vo vrchnej časti nastavila konkurencieschopné medzičasy.

V nájazde do roviny však neskoro zatočila do jedného z oblúkov, vyšla z optimálnej stopy a v kľúčovej časti stratila rýchlosť.

Po prvom kole figurovala na šiestom mieste o 1,39 sekundy za vedúcou Shiffrinovou. Priebežne druhá bola Švajčiarka Michelle Gisinová (+0,74), tretia priečka patrila Švédke Sare Hectorovej (+1,03).

Shiffrinová od prvej bránky ideálne časovala krátke oblúky, pozdĺž celej trate k tomu pridala potrebnú dynamiku. Skvelý rytmus si udržala až do cieľa a postupne zvyšovala svoj náskok.

Pretekárky sa pasovali s agresívnym snehom, na ryhy v ňom doplatili vypadnutím Slovinka Meta Hrovatová i Talianka Marta Bassinová.

Pred Vlhovú sa zaradili ešte Talianka Federica Brignoneová (+1,06) a Nórka Mina Fürst Holtmannová (+1,26).

Slovenská reprezentantka predviedla lepšiu druhú jazdu. Postrážila si prechod cez hranu do strminy a aj keď niektoré jej oblúky neboli také hladké, vynahradila to svojou typickou dravosťou a do záveru si priviezla rýchlosť.

V cieli mala výrazný náskok 42 stotín sekundy pred dovtedajšou vedúcou ženou Tessou Worleyovou z Francúzska. Tretí najlepší čas druhého kola vyniesol Vlhovú o dve pozície vyššie.

Najrýchlejšia v druhom kole bola Hectorová, ktorá sa na rovnakej priečke umiestnila v Courcheveli aj pred rokom. Predstihla Gisinovú, tá sa však udržala pred Vlhovou.

Shiffrinová išla bez viditeľnejšej chyby, ladne, lyžovanie v jej podaní miestami vyzeralo až jednoducho. Na druhom medzičase si vypracovala vyše 1,5-sekundový náskok, z ktorého v dolnej časti kus stratila, no aj tak triumfovala suverénnym spôsobom.

Druhé kolo nedokončila doterajšia líderka celkového poradia SP Sofia Goggiová z Talianska, ktorá si na úvodných medzičasoch budovala solídny náskok, no potom jej príliš zahranila vnútorná lyža a po tejto chybe si ďalšie body nepripísala.

Shiffrinová vedie o 35 bodov, tretia je Vlhová s mankom 280 bodov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová si polepšila, no tesne prišla o pódium. Shiffrinová bola suverénna