Vlhová a Shiffrinová si idú vlastnú ligu, po prvom kole tesne vedie Slovenka

Petra Vlhová.
Fotogaléria (38)
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|16. jan 2024 o 18:24

Strata Američanky je však len minimálna.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Flachau

Ženy - slalom, 1. kolo:

1.

Petra Vlhová

Slovensko

53,01 s

2.

Mikaela Shiffrinová

USA

+0,07 s

3.

Anna Swennová-Larssonová

Švédsko

+0,52 s

4.

Sara Hectorová

Švédsko

+0,92 s

5.

Katharina Liensbergerová

Rakúsko

+1,05 s

6.

Michelle Gisinová

Švajčiarsko

+1,15 s

7.

Lena Duerrová

Nemecko

+1,26 s

8.

Anna Slokarová

Slovinsko

+1,30 s

9.

A.J. Hurtová

USA

+1,38 s

10.

Zrinka Ljutičová

Chorvátsko

+1,61 s

FLACHAU. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová zvíťazila v prvom kole slalomu v rámci pretekov Svetového pohára v rakúskom stredisku Flachau.

„Krásna a dynamická jazda. Spravila malú chybu, ktorá ju zarazila. Šla na hrane a párkrát ju to vynieslo mimo stopu. Bolo to riziko, ale vynieslo jej prvé miesto,“ zhodnotil jazdu Vlhovej expert ČT Sport Borek Zakouřil.

Tesne za ňou skončila Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá stráca 0,07 sekundy.

„Zdalo sa mi, že Mikaela si to v úvode strážila. Nešla do zbytočného rizika a šla presne to, čo vie,“ uviedol Zakouřil.

„Krásny súboj. Je to sekundová záležitosť. Veľkú rolu bude hrať stavba trate v druhom kole, ktoré stavia americký tréner a určite sa posnaží postaviť niečo, čo Slovenke nevonia. Shiffrinová je univerzálna lyžiarka,“ okomentoval súboj Vlhovej so Shiffrinovou.

Na treťom mieste skončila švédska pretekárka Anna Swennová-Larssonová.

Fotogaléria: Petra Vlhová počas nočného slalomu vo Flachau 2024

Šťastná šestka

Vlhová odštartovala ako obhajkyňa víťazstva na prestížnom podujatí pod umelým osvetlením. Minulý rok triumfovala so šestkou a rovnaké číslo si vyžrebovala aj tentoraz.

V prvej časti jej dlhšie trvalo, kým chytila rytmus, ale mala takmer totožný čas ako Shiffrinová. Na ďalších medzičasoch ťažila z ľadového povrchu, ktorý je optimálny pre Vlhovej agresívny štýl a mala náskok 16 stotín.

V záverečnej pasáži však bola o niečo pomalšia ako jej najväčšia rivalka a v cieli mala len minimálny náskok, čo sľubuje veľký boj v druhom kole.

"Užila som si to. Vedela som, že musím útočiť. Trať bola jednoduchá, ale spravila som zopár chýb.

Dúfam, že sa mi podarí zopakovať dobrú jazdu aj v druhom kole, ale s Mikaelou to bude boj," vravela Petra Vlhová v cieli 1. kola pre ORF.

VIDEO: Jazda Petry Vlhovej v 1. kole

"Myslím, že som šla veľmi dobre, mala som dobre načasované oblúky. Tento kopec je pre mňa veľká výzva. Keďže som nemala žiadnu spätnú väzbu od dievčat predo mnou, tak som si len povedala: Idem do toho!" zhodnotila svoju jazdu Mikaela Shiffrinová pre RTVS.

Dve najväčšie favoritky mali číslo 3 a 6. Shiffrinová musela na štarte chvíľu čakať, keďže jej krajanka Paula Moltzanová s číslom 2 po špicare vypadla.

Shiffrinová však nestratila nič z koncentrácie a Nemke Lene Dürrovej nadelila viac ako sekundu.

Krásny súboj

"Toto je stopercentná Shiffrinová, tento výkon bude ťažké prekonať," prognózoval Thomas Sykora, víťaz hodnotenia slalomu Svetového pohára z rokov 1997 a 1998, ktorý pôsobí ako spolukomentátor rakúskej ORF. Premožiteľka Američanky sa však objavila na trati už o malú chvíľu. 

"V Lienzi mala s ľadovou podložkou trochu problémy. V Jasnej mohla testovať, má zjavne lepšie nastavený materiál, môže šliapnuť na plyn," komentoval Sykora Vlhovej jazdu, ktorá ho aj s kolegom Petrom Brunnerom dostala do mierneho tranzu.

"V strednej časti spravila malú chybu, ale stále vedie. Vo vertikále riskovala rovnako ako Shiffrinová a Vlhová má náskok sedem stotín," komentoval Brunner. "Ale bol to krásny športový súboj," dodal Sykora.

Prvé kolo nedokončili okrem Molzanovej ani Rakúšanky Katharina Huberová a Katharina Gallhuberová či Chorvátka Leona Popovićová.

Ďalší výborný výkon predviedla senzácia z Kranjskej Gory A. J. Hurtová, ktorá sa dostala so štartovým číslom 29 do elitnej desiatky.

Druhé kolo je na programe od 20.45 SEČ.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová a Shiffrinová si idú vlastnú ligu, po prvom kole tesne vedie Slovenka