Kde všade sa predstaví Vlhová? Pozrite si kompletný prehľad zastávok Svetového pohára

Petra Vlhová a jej piaty sob z Levi, ktorý dostal meno Boris.
Petra Vlhová a jej piaty sob z Levi, ktorý dostal meno Boris. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|19. okt 2022 o 15:00

Slovenskí fanúšikovia môžu vidieť Petru Vlhovú aj neďaleko slovenských hraníc.

BRATISLAVA. Komisia medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS schválila 41 pretekov Svetového pohára žien, čo je o štyri viac ako vlani.

Úspešná slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa v blížiacej sezóne predstaví primárne v technických disciplínach. Na programe je desať súťaží obrovského slalomu a jedenásť slalomových pretekov v dvanástich strediskách.

Počas letného sústredenia sa Slovenka venovala aj tréningu superobrovského slalomu a je možné, že sa počas sezóny predstaví aj v tejto disciplíne.

Slovenskí priaznivci sa potešia podujatiam v Semmeringu, Záhrebe a Špindlerovom Mlyne, kde sú na programe vždy dvoje preteky technických disciplín.

Vrchol sezóny sa uskutoční vo francúzskych strediskách Courchevel/Méribel. Na majstrovstvách sveta sa Vlhová pokúsi rozšíriť svoju zbierku cenných kovov. Na svojom konte má šesť medailí (1-4-1).

Pozrite si prehľad dejísk pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní 2022/2023.

Sölden (Rakúsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

22. okt

sobota

10:00/13:05

obr. slalom

Sezónu tradične otvorí podujatie na ľadovci Rettenbach v Rakúsku. V dejisku sa predstavia v obrovskom slalome ženy aj muži.

Štart je v nadmorskej výške 3040 metrov a lyžiari prekonajú výškový rozdiel 270 metrov. Strmá stena v strednej pasáži je prvá veľká výzva sezóny Svetového pohára.

Najlepšie umiestnenie Petry Vlhovej je tretie miesto, ktoré získala posledné dva ročníky. „Sölden sa mi páči a trať mi sedí. Mám rada náročné kopce, mám na to techniku i silu,“ priznala vlani slovenská reprezentantka.

Zermatt/Cervinia (Švajčiarsko/Taliansko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

5. nov

sobota

11:30

zjazd

6. nov

nedeľa

11:30

zjazd

Do kalendára Svetového pohára alpského lyžovania pribudla nová zastávka. Rýchlostné disciplíny pri legendárnej hore Matterhorn zažijú premiéru.

S výškou 4478 metrov patrí k najvyšším vrchom v Alpách a leží priamo na hraniciach dvoch krajín. Skalnatá veža sa týči nad malebným švajčiarskym mestečkom Zermatt a talianskym mestom Breuil-Cervinia.

„Čaká nás najvyššie položený štart zo všetkých pretekov SP. Trať je väčšinou na ľadovci. Zjazd je zložený z čisto kĺzavých častí, veľkých a rýchlych zákrut a technickejších častí. Výškový rozdiel je 885 metrov a dĺžka 3,7 kilometra. To všetko prinesie športovcom nové výzvy,“ opísal olympijský víťaz Didier Défago pre oficiálnu stránku podujatia.

Dve tretiny zjazdovky vedú cez talianske územie, preto sa organizátori rozhodli zjazdovku pomenovať Gran Becca. V miestnom dialekte označuje názov veľký vrchol.

Lech/Zürs (Rakúsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

12. nov

sobota

12:00/18:00

par. obr. slalom

V rakúskom stredisku sa uskutoční tretí ročník paralelných pretekov. Premiérové preteky vyhrala Petra Vlhová.

Slovenka však minulý rok víťazstvo neobhajovala a uprednostnila tréning vo Fínsku. Podobne to bude aj v tomto ročníku SP.

Levi (Fínsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

19. nov

sobota

10:00/13:00

slalom

20. nov

nedeľa

10:15/13:15

slalom

Rodáčke z Liptovského Mikuláša sa za polárnym kruhom darí. Posledné dva roky získala cenné double a celkovo vyhrala vo Fínsku už päť pretekov.

„Mám rada Levi, neviem, čo viac povedať,“ povedala Petra po jednom zo svojich víťazstiev. Víťazka získava vo Fínsku za triumf soba, Petra Vlhová ich má na konte päť.

Petra Vlhová a jej piaty sob z Levi, ktorý dostal meno Boris.
Petra Vlhová a jej piaty sob z Levi, ktorý dostal meno Boris. (Autor: TASR/AP)

Killington (USA)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

26. nov

sobota

16:00/19:00

obr. slalom

27. nov

nedeľa

16:15/19:00

slalom

V americkom stredisku je Mikaela Shiffrinová ako doma. Narodila sa vo Vaile, ale pre otcovu prácu sa v detstve musela viackrát sťahovať.

Raz do New Hampshiru, inokedy do Colorada, až napokon skončila v lyžiarskej akadémii Burke. Vo Vermonte, kde sa nachádza aj Killington.

Shiffrinová je na domácom kopci nezdolateľná, minimálne v slalome. Štartovala v ňom štyrikrát a zakaždým zvíťazila. V obrovskom slalome sa jej to zatiaľ nepodarilo. Bola v ňom druhá, tretia, štvrtá i piata.

„Mikaela je doma veľmi silná. Cíti podporu a ide jej to fantasticky. Ja sa snažím na ňu tlačiť, raz to vyjde lepšie, inokedy nie,“ naznačila pred troma rokmi Vlhová.

Lake Louise (Kanada)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

2. dec

piatok

20:00

zjazd

3. dec

sobota

20:30

zjazd

4. dec

nedeľa

19:00

super-G

Kanadské stredisko usporiadalo ako prvé preteky rýchlostných disciplín mimo Európu. Lake Louise hostilo prvý Svetový pohár v roku 1980. Ženy si prvýkrát vyskúšali zjazdovku v roku 1989.

Zjazdovka je jednou z mála na okruhu Svetového pohára, kde muži aj ženy pretekajú na rovnakej trati. Štart žien je postavený nižšie a dĺžka trate je tri kilometre s prevýšením necelých osemsto metrov.

Sestriere (Taliansko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

10. dec

sobota

10:30/13:30

obr. slalom

11. dec

nedeľa

10:30/13:30

slalom

Na talianske stredisko má Petra Vlhová výborné spomienky. Pred dvoma rokmi vyhrala obrovský slalom s totožným časom ako domáca Federica Brignoneová.

Dramatickú súťaž podčiarkla tretím miestom Mikaela Shiffrinová, ktorá na obe pretekárky stratila len jedinú stotinu sekundy.

St. Moritz (Švajčiarsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

16. dec

piatok

10:30

zjazd

17. dec

sobota

10:30

zjazd

18. dec

nedeľa

11:30

super-G

Švajčiarske stredisko patrí k najstarším v Európe. V roku 1928 sa tu konali prvé zimné olympijské hry a v roku 1934 prvé preteky Svetového pohára.

Posledný šampionát sa uskutočnil v mestečku v roku 2017, kedy Slovensko získalo senzačnú medailu z tímovej súťaže. Súčasťou tímu bola aj vtedy dvadsaťdvaročná Petra Vlhová.

Semmering (Rakúsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

28. dec

streda

10:00/13:00

obr. slalom

29. dec

štvrtok

15:00/18:30

slalom

Pár dni po Vianociach v roku 2012 sa Petra Vlhová prvýkrát postavila na štart Svetového pohára. Mala sedemnásť a všetko pre ňu bolo nové.

Hneď z toho bol výborný výsledok. Aj napriek vysokému štartovému číslu 39, skončila jedenásta.

Preteky vyhrala iná Slovenka - Veronika Zuzulová.

O šesť rokov neskôr sa jej v Semmeringu podaril ďalší husársky kúsok. Dosiahla na prvé pódium v kariére v disciplíne obrovský slalom a rovno najvyššie. Vlhová preteky ovládla.

„Dnes som to naozaj nečakala. Som šťastná, že sa mi to podarilo. Prvé pódium a hneď víťazstvo. Je to neskutočné,“ reagovala vtedy Vlhová pre RTVS.

Sedemnásťročná Petra Vlhová vo svojom prvom slalome Svetového pohára v rakúskom Semmeringu  dosiahla skvelé jedenáste miesto.
Sedemnásťročná Petra Vlhová vo svojom prvom slalome Svetového pohára v rakúskom Semmeringu dosiahla skvelé jedenáste miesto. (Autor: SITA)

Naposledy sa preteky za hranicami (150 km) Slovenska uskutočnili pred dvoma rokmi. Rodáčka z Liptovského Mikuláša v slalome skončila tesne pod pódiom. Organizátori museli zrušiť preteky obrovského slalomu pre silný vietor. Slovenka vtedy po prvom kole viedla.

Záhreb (Chorvátsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

4. jan

streda

12:30/16:30

slalom

5. jan

štvrtok

15:00/18:00

slalom

Víťazka slalomových pretekov získa kráľovskú korunku. Posledné tri ročníky sa stali korisťou slovenskej reprezentantky. V sezóne 2022/2023 sa na zjazdovke Sljeme uskutočnia až dve slalomové súťaže.

Kranjska Gora (Slovinsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

7. jan

sobota

9:30/12:30

obr. slalom

8. jan

nedeľa

9:30/12:30

obr. slalom

Aj v slovinskom stredisku obhajuje Petra Vlhová víťazstvo v slalome. Na zjazdovke Podkoren stála dovedna trikrát na pódiu, z toho dvakrát dokázala vyhrať.

Flachau (Rakúsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

10. jan

utorok

18:00/20:45

slalom

Nočné slalomové preteky vo Flachau patria k tradičnej zastávke Svetového pohára. Minulý rok musela Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) nájsť za stredisko náhradu.

V spolkovej krajine Salzbursko sa zvýšili počty nakazených na ochorenie covid-19 a preteky sa nemohli uskutočniť.

Vo Flachau sa prvýkrát v histórii postavili na pódium dve slovenské reprezentantky. Preteky v roku 2016 ovládla Veronika Zuzulová, tretia so stratou 0,53 sekundy skončila Petra Vlhová.

St. Anton (Rakúsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

14. jan

sobota

11:00

zjazd

15. jan

nedeľa

11:30

zjazd

Blízko do neba, dole na zemi. Týmito milými slovami víta oficiálna internetová stránka rakúskej obce Sankt Anton am Arlberg nových návštevníkov.

V rakúskom stredisku sa predstavila aj Petra Vlhová. V sezóne 2020/2021 obsadila v zjazde dvanáste a v super-G devätnáste miesto.

Cortina d’Ampezzo (Taliansko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

20. jan

piatok

10:15

super-G

21. jan

sobota

10:00

zjazd

22. jan

nedeľa

11:30

super-G

Dejisko posledného šampionátu patrí medzi najobľúbenejšie zastávky Svetového pohára.

História lyžovania sa tu datuje od konca devätnásteho storočia. V talianskom stredisku sa uskutočnili zimné olympijské hry v roku 1956. Tieto ZOH boli prvé, ktoré vysielali pre medzinárodné publikum.

Stredisko je od roku 1969 súčasťou Svetového pohára. Od roku 1974 sa každoročne striedali mužské a ženské zjazdy a od roku 1993 je Cortina d’Ampezzo pravidelnou zastávkou ženského prestížneho seriálu. V roku 2026 sa tu uskutočnia zimné olympijské hry.

Kronplatz (Taliansko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

24. jan

utorok

10:30/13:30

obr. slalom

Obrovský slalom v Kronplatzi je považovaný za najnáročnejší v ženskom Svetovom pohári. Slovenka tu súťažila päťkrát a v Top 3 skončila iba raz. Minulý rok obsadila druhé miesto za Sarou Hectorovou.

„Je to špecifický kopec, má svoju dĺžku, strmosť, odklonenú spodnú časť, ktorá je veľmi náročná. Svieti naň slnko, čo ovplyvňuje kvalitu snehu. Prvé kolo je primrznutejšie, druhé kolo sa ide na jarnom snehu,“ priblížil pre Zväz slovenského lyžovania Matej Gemza.

„Je to členitá zjazdovka, v ktorej musíte udržať vysokú rýchlosť. Je tu ľadový sneh, v ktorom musíte tlačiť na lyže. Sú to preteky, kde musíte predať svoje technické schopnosti,“ povedala v minulosti Worleyová pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu.

„Kopec je dosť členitý, ale celkom mi vyhovuje,“ reagovala pred dvoma rokmi Vlhová.

Špindlerov Mlyn (Česko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

28. jan

sobota

9:30/12:30

obr. slalom

29. jan

nedeľa

9:15/12:15

slalom

Naposledy sa Svetový pohár v Českej republike konal pred troma rokmi. Domáce prostredie v Špindlerovom Mlyne využila Petra Vlhová, ktorá ovládla obrovský slalom a v slalome skončila na treťom mieste.

Petra Vlhová sa raduje z víťazstva v Špindlerovom Mlyne.
Petra Vlhová sa raduje z víťazstva v Špindlerovom Mlyne. (Autor: TASR)

Slovenku hnalo dopredu takmer desaťtisíc fanúšikov. Na tribúnach viali takmer výlučne slovenské vlajky. České stredisko je vzdialené necelých 400 kilometrov od slovenských hraníc.

„Fanúšikovia utvorili skvelú atmosféru. S Mikaelou sme stáli na štarte druhého kola a počuli ich. Je to povzbudzujúce, ale aj zaväzujúce,“ priznala Vlhová pre slovenské médiá.

MS - Courchevel a Méribel (Francúzsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

6. feb

pondelok

11:00/14:30

alp. kombin.

8. feb

streda

11:30

super-G

11. feb

sobota

11:00

zjazd

14. feb

utorok

12:00

par. obr. slalom

15. feb

streda

12:15

tímová súťaž

16. feb

štvrtok

10:00/13:30

obr. slalom

18. feb

sobota

10:00/13:30

slalom

Vo Francúzsku sa majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní konali iba trikrát – v Chamonix 1937 a 1962 a vo Val d’Isere 2009. Stredisko Méribel hostilo zimné olympijské hry v Albertville 1992.

V Courcheveli sa uskutočnia všetky mužské súťaže. Ženy, paralelné preteky a tímová súťaž budú v Méribeli.

Crans Montana (Švajčiarsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

25. feb

sobota

11:00

zjazd

26. feb

nedeľa

11:00

super-G

Prvý zjazd v histórii alpského lyžovania sa datuje do roku 1911. Lyžiari sa spustili z ľadovca Plaine Morte do Montany. Stredisko je pravidelnou zastávkou Svetového pohára a v roku 1987 hostilo majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní.

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová tu v minulosti zajazdila kariérne maximá v zjazde. Dvakrát obsadila štvrté miesto.

Kvitfjell (Nórsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

3. mar

piatok

10:30

super-G

4. mar

sobota

11:00

zjazd

5. mar

nedeľa

10:30

super-G

Do nórskeho strediska sa Svetový pohár žien vráti po dvadsiatich rokoch. Posledné sezóny bol Kvifjell domov mužských rýchlostných disciplín.

Aare (Švédsko)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

10. mar

sobota

10:00/13:00

obr. slalom

11. mar

nedeľa

10:30/13:30

slalom

V neveľkej dedinke, ktorá leží sotva 350 km pod severným polárnym kruhom žije len 1400 obyvateľov. Každoročne však do najznámejšieho švédskeho lyžiarskeho strediska príde až milión návštevníkov.

Zrejme jej najznámejším rodákom je hokejový brankár Henrik Lundqvist.

Vlhová zažila v Aare viaceré nezabudnuteľné momenty. V decembri 2015 vo švédskom stredisku vyhrala svoje prvé preteky Svetového pohára. Mala dvadsať rokov.

Ďalší významný míľnik dosiahla v Aare vo februári 2019 na majstrovstvách sveta. V alpskej kombinácii najskôr získala Vlhová striebornú medailu, v obrovskom slalome vybojovala titul majsterky sveta a zbierku skompletizovala bronzom v slalome.

O rok neskôr tam zažila ďalšie neopakovateľné momenty. „Získala som dva malé glóbusy za slalom a paralelný slalom. Hoci trochu netradične. Netešila som sa na svahu, ale v hotelovej izbe v Aare,“ priblížila vtedy Liptáčka.

Finále SP - Soldeu (Andorra)

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

15. mar

streda

11:30

zjazd

16. mar

štvrtok

10:00

super-G

17. mar

piatok

12:00

tímová súťaž

18. mar

sobota

10:30/13:30

slalom

19. mar

nedeľa

9:00/12:00

obr. slalom

Finále Svetového pohára sa tento rok uskutoční v andorrskom stredisku. Naposledy sa tu lyžiarky predstavili pred troma rokmi. Petra Vlhová obsadila v dve tretie miesta.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Kde všade sa predstaví Vlhová? Pozrite si kompletný prehľad zastávok Svetového pohára