Vlhová uprednostnila veľký glóbus pred olympiádou. Som prázdna, hovorí

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|13. feb 2022 o 12:20

Získať olympijské zlato bol jej veľký cieľ, chce sa preto teraz sústrediť na Svetový pohár.

PEKING. Keď získala Petra Vlhová na ZOH v Pekingu 2022 zlato zo slalomu, mnoho fanúšikov už ju takmer videlo s ďalšou medailou na krku - tentokrát z alpskej kombinácie.

V nedeľu, štyri dni pred štartom pretekov, však prišla nečakaná správa od slovenskej lyžiarky - je zranená a na olympiáde sa už v žiadnej disciplíne nepredstaví.

Je ohrozený celý zvyšok sezóny? Príde o skvelú pozíciu v boji o veľký krištáľový glóbus? Pýtalo sa mnoho fanúšikov.

"Petre sa podarilo splniť zlatý cieľ v slalome a s prihliadnutím na tento menší zdravotný problém sme sa rozhodli, že sa budeme sústrediť na ďalšie méty.

Nebudeme riskovať zhoršenie jej stavu tým, že by sme bojovali o medailu v kombinácii. Petra tiež chce ísť na pár dní domov a tešiť sa z olympijského zlata s najbližšími," vysvetľoval pre agentúru AP jej tréner Mauro Pini.

Samotná lyžiarka sa rozhodla vyjadriť pre RTVS. Vysvetlila, že zranenie nie je hlavným dôvodom jej odhlásenia sa.

"Nie je až také rozsiahle, aby ma limitovalo nastúpiť na alpskú kombináciu," povedala Petra Vlhová.

Riskovala by zranenie

"Celý život som túžila po tom, aby som vyhrala olympijské zlato v slalome. Teraz sa mi to podarilo a veľmi ma to mentálne, ale aj fyzicky vyčerpalo. Nemám už takú silu bojovať tu. Tak som si to všetko dala na misky váh," priznala.

"Teraz nemám silu na nič. Som prázdna, všetko som dala do toho slalomu a cítim, že by som v kombinácii nebola stopercentná a iba by som riskovala zranenie," vysvetľovala ďalej.

Petra Vlhová so zlatou medailou zo ZOH Peking 2022.
Petra Vlhová so zlatou medailou zo ZOH Peking 2022. (Autor: TASR/AP)

Slovenskú lyžiarku ešte čaká do konca sezóny množstvo pretekov. Má už istotu malého glóbusu za slalom, ale po presvedčivých výkonoch má aj reálnu možnosť bojovať o veľký glóbus.

Momentálne je v hodnotení Svetového pohára druhá za Mikaelou Shiffrinovou. Stráca iba 17 bodov.

Spoločné rozhodnutie

Hoci pred sezónou obhajkyňa veľkého glóbusu nespomínala túto trofej ako svoj cieľ, po vývoji situácie v celkovom poradí sa rozhodla sústrediť na túto métu.

"Po olympiáde ma ešte čaká veľa pretekov a mám šancu na veľký glóbus. Takže som sa rozhodla uprednostniť glóbus," vysvetlila Vlhová.

"Verím, že to aj fanúšikovia pochopia. Ale chcem veľmi bojovať o veľký glóbus a dať maximum do toho. Radšej som sa teda rozhodla, že idem teraz domov, chcem si oddýchnuť a spraviť si reset, aby som bola na 120 percent pripravená naň," dodala.

"Bolo to moje rozhodnutie, ale aj Maurovo. Všetci v tíme mi vyjadrili podporu," uzavrela slovenská lyžiarka.

Vlhovú by po olympiáde najbližšie mali čakať dva zjazdy v Crans Montane 26. a 27. februára. V tejto sezóne absolvovala iba jediný súťažný zjazd v Zauchensee, kde obsadila 26. miesto.

Mimoriadne nabitý program ju potom čaká v marci. Super-G a obrovský slalom v Lenzerheide 5.-6. marca, neskôr slalom a obrovský slalom v Aare 11. a 12. marca a následne ešte finále Svetového pohára v Courcheveli od 16 marca.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Vlhová uprednostnila veľký glóbus pred olympiádou. Som prázdna, hovorí