Odermatt si triumfom v Aspene zaistil malý glóbus za super-G, rival mu pogratuloval

Marco Odermatt.
Marco Odermatt. (Autor: TASR/AP)
TASR|5. mar 2023 o 19:35 (aktualizované 5. mar 2023 o 21:11)

Získať akýkoľvek krištáľový glóbus v našom športe je obrovský úspech, povedal Odermatt.

ASPEN. Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt získal v predstihu malý krištáľový glóbus za super-G. Definitívne si ho zabezpečil triumfom v nedeľnej súťaži Svetového pohára v americkom Aspene.

Pred finálovými pretekmi v Soldeu má na čele priebežnej klasifikácie disciplíny nedostihnuteľný 188-bodový náskok pred Aleksandrom Aamodtom Kildem, Nór skončil v nedeľu tretí so stratou 34 stotín sekundy na Odermatta.

Druhé miesto obsadil Nemec Andreas Sander (+ 0,05 s), ktorý dosiahol premiérové pódiové umiestenie v kariére.

Odermatt slávil 11. triumf v sezóne, v ktorej vyhral päť zo siedmich super-obrovských slalomov. Vo zvyšných dvoch stál na pódiu.

Navyše mieri jasne aj za obhajobou veľkého glóbusu za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári, v priebežnom poradí má pred záverečnými šiestimi individuálnymi súťažami náskok 386 bodov pred druhým Kildem.

"Získať akýkoľvek krištáľový glóbus v našom športe je obrovský úspech. Ukazuje to, že ste počas celej sezóny najlepší športovec v danej disciplíne. Nie je to ako titul na majstrovstvách sveta, kde vám možno vyjde jeden deň," povedal pre ORF 25-ročný Švajčiar, ktorý sa tešil z jubilejného 20. víťazstva v prestížnom seriáli, z toho deviateho v super-G.

VIDEO: Marco Odermatt vyhral super-G v Aspene 2023

Kilde mu pogratuloval k úspechu: "Marco si to zaslúžil. Ja som dnes mal v super-G potrebnú rýchlosť, ale urobil som príliš veľa chýb."

Odermatt pridal do svojej zbierky tretí glóbus. V minulom ročníku okrem celkového triumfu ovládol aj sezónne hodnotenie v obrovskom slalome.

Prekvapením bolo v nedeľu 6. miesto Nica Gauera, reprezentant Lichtenštajnska štartoval s vysokým číslom 53, za víťazom zaostal o 0,65 s.

Muži sa teraz presunú do Kranjskej Gory, v slovinskom stredisku ich čakajú ďalší víkend dva obrovské slalomy (11. a 12. marca).

Priebežné poradia vo Svetovom pohári

Celkové poradie (po 32 z 38 pretekov): 1. Odermatt (Švajčiarsko) 1626 b, 2. Kilde (Nórsko) 1240 b, 3. Kristoffersen (Nórsko) 874 b, 4. Kriechmayr (Rakúsko) 853 b, 5. Meillard (Švajčiarsko) 771 b, 6. Lucas Braathen (Nórsko) 747 b, ..., 120. Adam Žampa (Slovensko) 20 b

Poradie super-G (po 7 z 8 pretekov):

1. Odermatt (Švajčiarsko) 640 b, 2. Kilde (Nórsko) 452 b, 3. Kriechmayr (Rakúsko) 335 b, 4. Pinturault (Francúzsko) 229 b, 5. Sander (Nemecko) 225 b, 6. Stefan Rogentin (Švajčiarsko) 180 b

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Odermatt si triumfom v Aspene zaistil malý glóbus za super-G, rival mu pogratuloval