Vlhovú čaká výzva. Zjazdom pod Matterhornom nič nestojí v ceste

Petra Vlhová počas zjazdu.
Petra Vlhová počas zjazdu. (Autor: TASR/AP)
SITA|1. okt 2021 o 14:50

FIS hľadá špecifickým pretekom vhodný dátum.

BRATISLAVA. Pretekom Svetového pohára na úpätí Matterhornu by podľa najnovších informácii už nič nemalo stáť v ceste.

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) v piatok potvrdila, že podujatia mužov aj žien pod patronátom Swiss-Ski a talianskej FISI v Zermatte a Cervinii sa uskutočnia v prvej časti sezóny Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní.

Štartovať môže aj Vlhová

Atraktívna zjazdárska súťaž so štartom aj cieľom vo dvoch rôznych krajinách ešte nepozná dátum svojho konania. Teoreticky by sa tak mohlo stať už v budúcej jeseni, teda na prahu Svetového 2021/2022.

Ďalším možným scenárom je, že sa na horskom pomedzi Švajčiarska a Talianska sa najskôr na skúšku uskutočnia preteky Európskeho pohára v roku 2022 a krst ohňom až vo Svetovom pohári 2023/2024. Informoval o tom portál ORF.

Zástupcovia FIS potvrdili, že zjazd pod Matterhornom sa bude konať po tradičnej ľadovcovej ouvertúre Svetového pohára v rakúskom Söldene.

Zatiaľ čo však v Söldene je v tretí októbrový víkend tradične rok čo rok na programe obrovský slalom mužov aj žien, zjazd v Zermatte a Cervinii dá rýchlostným typom pretekárov či zjazdárskym univerzálom vrátane Slovenky Petry Vlhovej šancu začať sezónu v kĺzavých disciplínach o mesiac skôr ako je to dosiaľ zaužívané na pretekoch na prelome novembra a decembra v Severnej Amerike.

Preteky sa uskutočnia v dvoch krajinách

Legendárny kopec Matterhorn sa týči do výšky takmer 4500 m na hranici Švajčiarska a Talianska. Štart pretekov bude vo Švajčiarsku v Zermatte a cieľ v talianskej Cervinii.

Na projekte sa už reálne pracuje a staviteľom zjazdovky je švajčiarsky olympijský šampión z Vancouveru 2010 Didier Défago.

"Budú to prvé preteky v histórii bojov o krištáľové glóbusy, ktoré sa budú konať v rôznych krajinách. Štart mužského zjazdu bude situovaný na Gobba di Rollin vo výške 3899 m vo Švajčiarsku, cieľ na náhornej plošine Laghi Cime Bianche (2814 m) v Taliansku," informoval už pred časom portál ORF.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovú čaká výzva. Zjazdom pod Matterhornom nič nestojí v ceste