Žiak vyzve učiteľa, Košice hostia Prešov. V Humennom

Tréner košických volejbalistov Richard Vlkolinský žije v Prešove a pracuje v Humennom.
Tréner košických volejbalistov Richard Vlkolinský žije v Prešove a pracuje v Humennom. (Autor: tasr)
Daniel Dedina, Ján Jacoš|26. okt 2018 o 00:00

Digaňu Vlkolinský učil i trénoval, teraz sa rovnocenne postavia proti sebe

KOŠICE, PREŠOV. V 7. kole volejbalovej extraligy mužov je na rade prvý diel veľkého východniarskeho súboja Košíc s Prešovom.

Stretnutie sa v sobotu od 18.00 hod. uskutoční na netradičnom mieste, v mestskej športovej hale v Humennom.

Pre mnohých aktérov zápasu to ale cudzie prostredie rozhodne nebude.

Na oboch stranách nájdeme viacero mien, majúcich výraznú spojitosť s tamojším volejbalom a prostredím, v ktorom sa v nedávnej minulosti písala história slovenského mužského volejbalu.

Humenné v období rokov 2008 – 2014 získalo štyri majstrovské tituly a trikrát sa tešilo zo zisku Slovenského pohára.

Cestovanie nie je problém, východ má rád

Košický VK KDS Šport zažil „domácu“ premiéru v humenskej hale už vlani, v súboji Challenge Cupu proti Steaua Bukurešť, a priazeň tamojšieho publika si veľmi pochvaľoval.

Teraz si ho aktéri sobotňajšieho duelu užijú znova, pričom podobný krok podporuje aj Slovenská volejbalová federácia v rámci zvýšenia propagácie tohto športu.

Medzi Košicami a ŠK Gymnázium Humenné, družstvom účinkujúcom v 1. lige juniorov, navyše existuje farmársky vzťah.

„To sú hlavné dôvody, prečo hráme v Humennom. Ide o jednorazovú akciu,“ rozhovoril sa tréner VK KDS Šport Košice Richard Vlkolinský, ktorý bol v rovnakej funkcii súčasťou zlatej éry humenského volejbalu.

Tvrdí však, že najbližší duel špecificky nevníma.

„Beriem to normálne, bez akejkoľvek pompy. Život prináša rôzne situácie,“ poznamenal novopečený tréner slovenskej reprezentácie do 20 rokov, ktorý každý týždeň nacestuje po východe republiky množstvo kilometrov.

Civilným povolaním učiteľ v Humennom totiž býva v Prešove a volejbalovo pôsobí v Košiciach.

„Nevadí mi to, východ mám rád,“ pousmial sa Vlkolinský.

Prešovčania cítia formu

Prešov od začiatku sezóny vedie Erik Digaňa (v strede)
Prešov od začiatku sezóny vedie Erik Digaňa (v strede) (Autor: VK Mirad PU Prešov)

Prešovským volejbalistom, pod vedením nového trénera Erika Digaňu, parádne vyšiel úvod ročníka.

Zo šiestich duelov vyhrali päť, úvodnú prehru v sezóne pripravili aj úradujúcemu majstrovi z Prievidze.

Kormidelník VK Mirad PU sa so svojimi zverencami teší aj na šláger siedmeho kola s Košicami.

Digaňa svoju volejbalovú kariéru začal práve v Humennom a v roku 2011 sa v jeho drese stal juniorským majstrom Slovenska.

„Ja i chlapci chceme každý zápas vyhrať," zvýraznil Digaňa.

„Máme formu a hrá sa v Humennom. Košice urobili veľmi pekné volejbalové gesto. V Humennom som žil, hral volejbal, Richard Vlkolinský ma tam trénoval a bol mi i triednym učiteľom. Zápas bude nesporne zaujímavý aj pre divákov. Na derby sa chceme dôkladne pripraviť, od chlapcov vyžadujem, aby išli na stodesať percent. Pripravujeme sa od zápasu k zápasu, rastieme ako tím a napredujú i hráči z osobnostnej stránky."

Čo od derby očakáva prešovský kapitán Martin Sopko st.?

„Je to súper, ktorý nám vôbec nesedí. Treba sa nám naňho pripraviť hlavne z mentálnej stránky. Verím, že sa bude hrať dobrý volejbal a do humenskej haly príde čo najviac divákov. Do zápasu pôjdeme naplno, šance sú na oboch stranách otvorené, podľa mňa je to päťdesiat na päťdesiat. Rozhodovať bude kvalita servisu, útoku, keď sa k tomu pridajú ďalšie aspekty, bude to len plus. Po nešťastnej prehre v Nitre hodnotím náš vstup do súťaže iba pozitívne, lebo patríme medzi špičku. Zvlášť na to, že máme polovicu družstva úplne novú."

So Sopkom hral, keď mal len 17 rokov

A keďže nielen s Erikom Digaňom je v tábore najbližšieho súpera Richard Vlkolinský volejbalovo prepojený, slovo sme ešte raz dali 49-ročnému košickému kormidelníkovi.

„Nejaký vek už mám, niečo som odtrénoval, takže je prirodzené, že z hráčov, ktorí prešli mojimi rukami, sa stávajú tréneri. Keď som bol kedysi ako hráč v mládežníckych reprezentačných výberoch, tak ma viedol Peter Kalný, s ktorým sme sa potom ako tréneri stretli v extraligovom finále. Mojím zverencom bol aj súčasný prešovský kapitán Martin Sopko st., s ním som si spolu aj zahral. Ja na poste libera a on ako smečiar. Mal vtedy ešte len 17 rokov,“ lovil pohotovo v pamäti Vlkolinský.

Pri podpichnutí, či ako skúsený harcovník neplánuje Digaňu "vycvičiť", zavrtel záporne hlavou.

„To nie. Tréner môže hráčov pripraviť, predostrieť im svoje vízie. Realizácia na ihrisku ale vždy závidí len a len od nich,“ podotkol na záver Richard Vlkolinský.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Žiak vyzve učiteľa, Košice hostia Prešov. V Humennom