Chára v New Yorku útočil na svoj maratónsky rekord a má nový bežecký cieľ

Zdeno Chára.
Zdeno Chára. (Autor: instagram Z. Charu)
Miloslav Šebela|6. nov 2023 o 11:00

„K maratónom ma priviedla aj zvedavosť,“ vraví Chára.

NEW YORK. Pohyb bol preňho vždy veľkou vášňou a robil ho naplno. Fanúšikovia ho poznajú ako výnimočného hokejistu. Lenže Zdeno Chára mal vždy blízko k vytrvalostným športom a rok po skončení kariéry začal behať. Pre vlastné potešenie. Lenže zdá sa, že aj behaniu prepadol. 

V nedeľu zabehol newyorský maratón v čase 3:19:19 h. Je to už jeho piaty maratón v priebehu siedmich mesiacov. Keď sa rozbehne, akoby sa nevedel zastaviť.

Chcel to len skúsiť

„K maratónom ma priviedla aj zvedavosť,“ povedal Chára pre americké vydanie denníka The Sun. 

„Vždy som bol fanúšikom vytrvalostných športov. V nich sa ľudia pokúšajú posúvať svoje hranice a snažia sa dokázať, čo všetko je možné. Aj ja som to chcel vyskúšať,“ hovoril Chára ešte pred behom v New Yorku. 

„Mám šťastie, že som sa zoznámil s ľuďmi, ktorí majú skúsenosti s maratónmi. Pomohli mi s dobrými radami, aby som sa na maratón dobre pripravil.“

Prvý maratón odbehol víťaz Stanleyovho pohára v apríli tohto roku v Bostone v čase 3:38 h.

„Bolo to neuveriteľné. Nevedel som, čo mám od toho očakávať. Veľmi k tomu prispelo, že ma ľudia v Bostone poznali, vedeli, že pobežím a povzbudzovali ma po celej trati. Mal som pocit, akoby som bežal na nejakom slávnostnej prehliadke. Na každej ulici, ktorou som bežal, som zažil povzbudzovanie a potlesk. Bolo to výnimočné,“ spomínal Chára. 

Chce medaily zo všetkých maratónov Majors

Po Bostone štartoval na ďalších troch maratónoch a na každom si vylepšil osobný rekord. Vo Wyomingu sa posunul na 3:27 h, v Portlande na 3:24 h. V polovici októbra na Baystate Marathon v meste Lowell si vytvoril nový rekord – 3:16 h.

V New Yorku si síce tento rekord neprekonal, ale v polovici trate to vyzeralo, že by mohol byť rýchlejší. Výrazne spomalil až na konci. 

Chára má v maratónskych behoch nový cieľ. Chce dokončiť všetky maratóny zo serie Majors.

Sem patrí šesť najväčších maratónov sveta. Na každom z nich štartuje minimálne 38-tisíc bežcov.

Bývalý obranca už z tejto série odbehol dva: Boston a New York. Na dokončenie cieľa mu ostávajú ešte maratóny v Chicagu, Berlíne, Londýne a Tokiu. 

„Najbližšie by som chcel bežať v Londýne. Bolo by skvelé, ak by sa mi podarilo odbehnúť všetky maratóny Majors a bežať v rôznych krajinách a rôznych ročných obdobiach,“ vraví. 

Chára sa vytrvalostným športom venoval aj v minulosti. Od malička bol veľkým fanúšikom cyklistiky a v rámci prípravy jazdil na bicykli stovky kilometrov. Tieto tréningy mu pomohli aj počas hokejovej kariéry.

"Určite mi to v hokeji pomohlo a myslím, že to je jeden z dôvodov, prečo som tak dlho hral v NHL,“ opisoval v podcaste Watts Occuring Chára. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Chára v New Yorku útočil na svoj maratónsky rekord a má nový bežecký cieľ