Zbytočné finále? Ruské náhradníčky sa pokúsia o zázrak

Roberta Vinciová by mala byť oporou talianskeho družstva.
Roberta Vinciová by mala byť oporou talianskeho družstva. (Autor: SITA/AP)
SITA|1. nov 2013 o 16:04

Mala to byť dráma a oslava ženského tenisu. Namiesto toho to bude zrejme zbytočný zápas s dopredu jasným výsledkom. Za Rusko hrajú len náhradníčky.

CAGLIARI. Domáce talianske tenistky sú jasnými favoritkami víkendového finále BNP Paribas Pohára federácie 2013 reprezentačných družstiev žien proti Ruskám. Na antuke v Cagliari na Sardínii nastúpia s rebríčkovo najsilnejšou štvoricou Sara Erraniová (7. v renkingu WTA vo dvojhre), Roberta Vinciová (13.), Flavia Pennettová (31.) a Karin Knappová (41.).

Rusko hrá so sotva treťou garnitúrou - Alexandra Panovová (136.), Alisa Klejbanovová (183., bola už aj na 20. pozícii), Irina Chromačevová (236.) a Margarita Gasparianová (315.).

Rusku chýbajú dve reprezentácie

"Zbornej" z rôznych dôvodov chýbajú Maria Šarapovová, Maria Kirilenková, Svetlana Kuznecovová, Jekaterina Makarovová, Jelena Vesninová, Anastasia Pavľučenkovová, Naďa Petrovová či Vera Zvonarevová.

Kapitán Šamiľ Tarpiščev minulý týždeň po ohlásení oficiálnej predbežnej nominácie, v ktorej pred piatkovým žrebom programu nenastala žiadna zmena pre ITAR-TASS otvorene uznal: "Prakticky nemáme šancu na úspech. Odcestujeme najmä s ambíciou dodať mladým hráčkam skúsenosti."

Rusky sú premožiteľky Sloveniek z aprílového moskovského semifinále. Vtedajšia hlavná strojkyňa úspechu Makarovová po zranení zápästia síce hrala minulý týždeň v deblovej súťaži na koncoročnom šampionáte v tureckom Istanbule, ale netrúfla si na fedcupové fyzické aj mentálne vypätie.

Nečakaná je najmä absencia Kirilenkovej, Vesninovej a Pavľučenkovovej - všetky tri dali prednosť súbežným koncoročným výberovým malým MS WTA pod názvom Tournament of Champions v Bulharsku.

Vedeli dostatočne dlho, že ja, Kirilenková aj Pavľučenkovová smerujeme v rovnakom termíne do Sofie, veď príslušné turnaje sme povyhrávali v januári, februári. Konkrétne sme s Nasťou informovali kapitána o našich plánoch už v lete. Upozornila som ho na moju preferenciu a odporučila som mu, aby riešil alternatívy, ale on to neurobil. Začal s tým až počas Kremeľského pohára v Moskve. Bola to jeho chyba," povedala pre magazín Tennis Vesninová.

Talianskam chýba Schiavoneová

Organizujúca Medzinárodná tenisová federácia (ITF) sa promptne poučila z tejto nemilej situácie a ohlásila posun budúcoročného finále Fed Cupu o týždeň, aby opäť nenastala termínová kolízia.

U hostiteliek je určitým prekvapením neprítomnosť grandslamovej šampiónky Francescy Schiavoneovej v "squadre" pod vedením Corrada Barazzuttiho. "Šéf realizačného tímu ju oslovil, ale Francesca má problémy s ramenom. Je nám to veľmi ľúto, lebo si v 33 rokoch mohla do svojej zbierky pridať ďalšiu cennú trofej. Karin Knappovú považujeme za dôstojnú alternatívu, hoci vo svojej kariére nedosiahla toľko úspechov. Vzhľadom na antukový povrch dostala prednosť pred Camilou Giorgiovou," citoval prezidenta národnej federácie FIT Angela Binaghiho portál Live Tennis.

Rusky vedú v bilancii zo vzájomných duelov 5:1, z toho v postsovietskej ére 3:1. Naposledy mali navrch hladko 5:0 v moskovskom semifinále edície 2011 na tvrdom povrchu, čím sa Taliankam revanšovali za prehru 1:4 z rovnakej fázy ročníka 2009 - vtedy sa hralo na antuke v Castellanete Marina. Talianky vo finálovom kontexte prahnú po odvete za nezdar 0:4 z "hardového" moskovského súboja o trofej v sezóne 2007.

Taliansko je víťaz Fed Cupu 2006, 2009 a 2010. Rusko sa radovalo v rokoch 2004, 2005, 2007 a 2008. Aktuálne finále otvorí v sobotu o 12.30 h duel Vinciovej s Panovovou. Domáca univerzálka predbežne nedostala dôveru vo štvorhre, v ktorej má v tejto súťaži bilanciu 18:0.

Singlová jednotka je jej tradičná deblová partnerka Erraniová (spoločne vedú príslušný rebríček), v prvý deň si zahrá s Chromačevovou. V nedeľu už od 10.30 h sú na programe dvojhry Erraniová - Panovová, Vinciová - Chromačevová a napokon štvorhra Pennettová, Knappová - Klejbanovová, Gasparianová. Kapitáni ešte môžu urobiť zmeny. Talianky majú stávkový kurz 1,05, Rusky 9.

Taliansko - Rusko

(Cagliari, antuka vonku)

Program

Sobota (12.30) dvojhry

Robeta Vinciová - Alexandra Panovová
Sara Erraniová - Irina Chromačevová

Nedeľa (10.30) dvojhry

Sara Erraniová - Alexandra Panovová
Roberta Vinciová - Irina Chromačevová

Štvorhra

Flavia Pennettová, Karin Knappová - Alisa Klejbanovová, Margarita Gasparianová

(sita)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Zbytočné finále? Ruské náhradníčky sa pokúsia o zázrak