Zažaloval ho bývalý tímový kolega i vláda. Súd sa bude Armstrongom zaoberať v novembri

Lance Armstrong.
Lance Armstrong. (Autor: TASR/AP)
SITA|23. feb 2017 o 22:03

Americký cyklista má vrátiť 32 miliónov dolárov.

AUSTIN. Žalobou americkej vlády na bývalého cyklistu Lancea Armstronga o sto miliónov dolárov (približne 94 miliónov eur) sa bude súd zaoberať v novembri tohto roka.

Vláda požaduje, aby športovec vrátil 32 miliónov dolárov, ktoré mu vyplatil štátny prevádzkovateľ poštových služieb U.S. Postal Service vo forme sponzoringu.

Okrem toho si nárokuje aj vysoké odškodné.

Zažaloval ho aj bývalý kolega

Armstrong sa v roku 2013 verejne priznal k systematickému dopovaniu počas kariéry, v ktorej sedemkrát ovládol najväčšie etapové preteky na svete Tour de France.

Všetky tituly z Tour, ako aj ďalšie cyklistické ocenenia, ktoré patrili do predmetného dopingového obdobia, mu následne odobrali.

Pôvodne Armstronga zažaloval jeho bývalý tímový kolega Floyd Landis, federálna vláda sa pripojila o tri roky neskôr po Američanovej verejnej dopingovej spovedi.

Landis vo svojej žalobe tvrdí, že Armstrong a jeho vtedajší tím US Postal Service spáchali podvod voči vláde, keď jazdil pod vplyvom zakázaných látok, čo neskôr verejne priznal.

Peniaze požaduje i Landis

Podľa súdnych záznamov z tímového kontraktu na podporu cyklistov v US Postal Service z pôvodných vyše 32 miliónov dolárov podpory vtedy Armstrongovi pripadlo 13,5 mil. USD.

Zákon umožňuje vymáhať od Armstronga všetky tieto peniaze spolu s odškodným, samotný Landis požaduje 25%. Podľa právnikov žalujúcej strany ide o porušenie federálneho zákona o sprenevere.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Zažaloval ho bývalý tímový kolega i vláda. Súd sa bude Armstrongom zaoberať v novembri