Rusa nepustili na šampionát. Colníci ho otočili na letisku, hoci mal vstupné víza

Ruský zápasník vo voľnom štýle Abdulrašid Sadulajev.
Ruský zápasník vo voľnom štýle Abdulrašid Sadulajev. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|19. feb 2024 o 13:45

V zápasení dostávajú príležitosť štartovať aj podporovatelia Putina.

BRATISLAVA. Dva roky po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu sa ruskí športovci postupne vracajú na medzinárodné súťaže. Výnimkou sú tímové súťaže, kde stále pretrváva izolácia ruských tímov v dôsledku útoku a okupácie časti Ukrajiny.

V individuálnych športoch však objavuje čoraz viac Rusov v rôznych športových odvetviach.

V uplynulých dňoch nastúpili ruskí zápasníci na majstrovstvách Európy vo voľnom štýle. Vybojovali päť titulov a celkovo 21 medailí. 

Na podujatí v Bukurešti štartovali bez štátnych symbolov a víťazom nehrala ruská štátna hymna. Na ME patrili k najúspešnejším. 

V Rusku však rezonuje prípad dvojnásobného olympijského víťaza Abdulrašida Sadulajeva, ktorému zamietli vstup do Rumunska. 

Rumuni mu víza zamietli, Španieli mu ich dali

Rumunsko niektorým ruským zápasníkom neudelilo vstupné víza. Medzi nimi bol práve Sadulajev, ale aj Zaur Ugujev, Vitalij Kabalojev či Anastasiia Sidelnikovová.

Išlo o športovcov, ktorí sa buď priamo zúčastnili na verejných mítingoch na podporu ruskej agresie na Ukrajine alebo ju podporovali na sociálnych sieťach a v médiách. 

Sadulajev sa napriek tomu vydal do dejiska šampionátu. Podarilo sa mu získať vstupné víza do Schengenského priestoru v Španielsku a odletel do Bukurešti odtiaľ. Napriek tomu, že vstupné víza mal v poriadku, na letisku v Bukurešti ho do krajiny nepustili. 

„Už bol v schengenskom priestore - v Španielsku, odkiaľ letel do Bukurešti. V Španielsku sa ho na nič nepýtali, tam nastúpil na ďalší let,“ reagoval pre televíziu Matč TV prezident ruského zápasenia Michal Mamiašvili.

S políciou na letisku vraj vyše dvoch hodín riešili vstup Sadulajeva, ale neuspeli. 

„Mali sme plnú podporu organizačného výboru turnaja, všetky potrebné potvrdenia a dokumenty, ale nepomohlo to. Nepustili nás pre problém s vízami. Teraz sa Abdulrašid vracia do Ruska. Je to bezprecedentná situácia,“ dodal Mamiašvili. 

Zápasnícka federácia ho omilostila

Sadulajev je najsilnejším zápasníkom v kategórii do 97 kilogramov. Okrem olympijských medailí je aj päťnásobným majstrom sveta. 

Okrem toho je však aj veľký podporovateľ prezidenta Vladimira Putina. Pred dva a pol rokom s ním zverejnil spoločnú fotografiu na instagrame.

„Vaša podpora nás nabíja energiou. Prajem vám veľa zdravia a úspechov v práci pre dobro našej krajiny!“ napísal Sadulajev. To bolo ešte pred začiatkom vojny na Ukrajine, aj neskôr sa však zúčastnil na mítingu na podporu agresie.

V zápasení patrí Rusko medzi najsilnejšie krajiny a právo štartu na olympijských hrách v Paríži si vybojovalo už 6 zápasníkov. Ďalší môžu pribudnúť na kvalifikačnom turnaji v apríli v Baku. 

Medzi nimi je aj Zaur Ugujev, ktorý sa zúčastnil na mítingoch na podporu ruskej vojenskej invázie a mal na oblečení symbol Z. Napriek tomu mu Medzinárodná federácia v zápasení vlani umožnila štart na majstrovstvách sveta. Spolu so Sadulajevom a Zaurbekom Sidakovom

„V prípade týchto troch šampiónov nemožno s rovnakou istotou konštatovať, že aktívne a osobne podporujú vojnu a politiku svojej vlády," argumentovala vtedy zápasnícka federácia. „Z ďalších informácií získaných počas tohto procesu tiež vyplynulo, že na týchto športovcov je vyvíjaný nátlak a ich účasť na niektorých podujatiach nie je z ich vlastnej vôle."

Bojujú o účasť v Paríži

Medzinárodný olympijský výbor určil podmienky, za akých sa ruskí športovci budú môcť na hrách v Paríži zúčastniť.

Budú môcť súťažiť bez štátnych symbolov iba tí športovci, ktorí nie sú súčasťou silových zložiek a klubov, ktoré pod ne spadajú a nesmú podporovať ruskú agresiu na Ukrajine. 

Tieto kritériá by mali aplikovať jednotlivé federácie. Je však možné, že posledné slovo bude mať MOV. Ako ukazuje aktuálny príklad v zápasení, federácie robia výnimky a nie je vylúčené, že sa na hry dostane aj športovec, ktorý podmienky nespĺňa.

Kvalifikačné procesy v boji o účasť na OH v Paríži stále prebiehajú. Ruskí športovci sa však budú uchádzať o štart takmer vo všetkých športoch. Súťažia v tenise, cyklistike, stolnom tenise, streľbe, šerme, zápasení, kanoistike či športovom lezení.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Rusa nepustili na šampionát. Colníci ho otočili na letisku, hoci mal vstupné víza