Wozniacka prehrala s Clijstersovou a stratí post jednotky

Kim Clijstersová
Kim Clijstersová (Autor: SITA/AP)
TASR|24. jan 2012 o 07:42

Do semifinále Australian Open postúpili Kim Clijstersová a Victoria Azarenková.

MELBOURNE. Dánska tenistka Caroline Wozniacka príde o post svetovej jednotky. Vo štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open prehrala s obhajkyňou titulu Belgičankou Kim Clijstersovou v dvoch setoch 3:6 a 6:7 (4).

Dvadsaťjedenročná Dánka zastávala pozíciu číslo jeden až 67 týždňov, ako svetová jednotka ukončila rok 2010 a 2011. "Ak mám byť úprimná, nerozmýšľam nad tým. Bola som na vrchole už dlhú dobu. Na konci roka uvidíme, kto hral najlepšie, najvyrovnanejšie. Časom sa dostanem späť, takže nemám obavy," uviedla Wozniacka.

Druhou semifinalistkou sa stala tretia nasadená Bieloruska Victoria Azarenková, ktorá si vo štvrťfinále poradila s Poľkou Agnieszkou Radwanskou 6:7 (0). 6:0, 6:2. "Vika" môže zosadiť Wozniacku z vedúcej priečky rebríčka WTA rovnako ako Češka Petra Kvitová a Ruska Maria Šarapovová.

Clijstersová po materskej prestávke 19:4 proti členkám Top 10

Clijstersová nasadená ako jedenásta potvrdila pozitívnu bilanciu proti jednotke "pavúka" Wozniackej. Po utorku vedie už 3:0.

V Aréne Roda Lavera urobila o 14 nevynútených chýb viac (40:26), zlomila však odpor tradične defenzívne zameranej 21-ročnej súperky "winnermi" - 39:13. Premenila 6 z 13 brejkbalov, Wozniacka 4 z 5.

Postupujúca získala 71 % loptičiek rozohraných svojím prvým podaním, zdolaná len 53 %. Belgičanka zvládla 10 z 11 zákrokov pri sieti, Dánka iba päť z tucta. Víťazka nepykala za to, že v druhom sete premrhala náskok 5:2. V tajbrejku pritlačila od stavu 4:4 a pripísala si zostávajúce tri body.

"Nemala som pocit, ktorý by zodpovedal náskoku 6:3, 5:2. Musela som tvrdo drieť. Caroline v koncovke zmenila taktiku, začala si počínať agresívnejšie," skonštatovala Clijstersová.

O sedem rokov mladšia Wozniacka, ktorá klesne minimálne na tretie miesto, k strate najvyššej priečky uviedla: "Ak mám byť úprimná, tak sa tým príliš nezaťažujem. Bola som na vrchole dosť dlho, dva roky za sebou som končila ako jednotka."

"Teraz je ešte len koniec januára. Na záver sezóny uvidíme, kto hral najlepšie a najkonzistnejšie. Nevyviedlo ma to teda z miery." Dánka dovedna pobudla na čele 67 týždňov aj s týmto. Nasadená jednotka naposledy prehrala vo štvrťfinále AO v roku 2008, bola to Belgičanka Justine Heninová.

Carlom Maesom trénersky vedená Clijstersová má po materskej prestávke bilanciu 19:4 proti členkám Top 10. Šiesty raz vo svojej kariére zdolala úradujúcu líderku.

Pre zverenkyňu Ricarda Sáncheza Wozniacku zostáva osobným rekordom v Melbourne Parku vlaňajšie semifinále, v ktorom prehrala s Na Li z mečbalu za stavu 6:3, 5:4. V utorok inkasovala okrúhlu 20. grandslamovú prehru.

Azarenková s Radwanskou štvrtý raz v rade na tri sety

Semifinalistka vlaňajšieho Wimbledonu Azarenková potvrdila, že proti rovesníčke Radwanskej jej to zväčša ide. V Aréne Roda Lavera dominovala na víťazné údery 39:16, urobila len o 7 nevynútených chýb viac (38:31).

Herne i hlasnými prejavmi na kurte prenikavá zverenkyňa Samuela Sumyka bodovala pri 21 z 26 zákrokov pri sieti a zužitkovala 10 zo 17 brejkbalov, Poľka 5 z 11.

Dvadsaťdvaročná Bieloruska upravila v štatistike zo vzájomných zápasov na 7:3.

"My dve azda nemôžeme hrať proti sebe bez trojsetovej zápletky - akoby sme museli jedna druhú dotlačiť na hranicu. Aj dnes sme obe bojovali zo všetkých síl a ja som rada, že som bola v závere zápasu dostatočne odolná," uviedla rodáčka z Minska Azarenková, ktorá ťahá šnúru 10 víťazstiev. S Radwanskou absolvovala štvrtý "maratón" v rade a celkovo šiesty raz išli do tretieho setu.

Držiteľka deviatich titulov z hlavnej profesionálnej úrovne Azarenková dosiaľ bola na južnej pologuli najďalej vo štvrťfinále v roku 2010, prehrala v ňom s Američankou Serenou Williamsovou z náskoku 6:4, 4:0. Vlani v osemfinále podľahla Na Li. Azarenková je šampiónkou z melbournskej súťaže dievčat 2005.

Krakovčanka Radwanská sa nedočkala svojho premiérového veľkého semifinále ani na piaty štvrťfinálový pokus.

Ďalšie dva štvrťfinálové súboje sú na programe v stredu. Stretnú sa v nich Sara Erraniová (Tal.) - Petra Kvitová (ČR-2) a Jekaterina Makarovová (Rus.) - Maria Šarapovová (Rus.-4).

ico

ženy - dvojhra - štvrťfinále:

Kim Clijstersová (11-Bel.) - Caroline Wozniacka (1-Dán.) 6:3, 7:6 (4)

Victoria Azarenková (3-Biel.) - Agnieszka Radwanská (8-Poľ.) 6:7 (0), 6:0, 6:2

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wozniacka prehrala s Clijstersovou a stratí post jednotky