07.07.2021 12:15
11. Etapa
Sorgues > Malaucène
199km
sport-ground-additional-data
hornatý
Wout van Aert
Team Jumbo-Visma

Toto je najväčšie víťazstvo, tešil sa van Aert. Pogačara potrápil Dán

Wout van Aert vyhral 11. etapu na Tour de France 2021.
Wout van Aert vyhral 11. etapu na Tour de France 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|7. júl 2021 o 19:00

Líder Tour po prvý raz ukázal, že aj on má hranice.

BRATISLAVA. V utorok v šprintérskej etape skončil druhý o pol kolesa za Markom Cavendishom. V cieli si robil, žarty, že teraz musí vyhrať všetky zostávajúce rovinaté etapy. Aby Cavendish neprekonal rekord Eddyho Merckxa.

„Urobím to špeciálne pre Eddyho,“ hovoril s úsmevom. 

Wout van Aert je jeden z najuniverzálnejších cyklistov v pelotóne. Vlani vyhral na Tour dva rovinaté dojazdy aj proti najlepším šprintérom.

V stredu zvíťazil s viac ako minútovým náskokom v náročnej horskej etape s dvomi prejazdmi cez Mt. Ventoux. Etapa patrila medzi najnáročnejšie na Tour. Cyklisti prekonali celkové prevýšenie 4200 m.

Po šprinte chcel ísť do úniku

Belgický majster bol takmer celú etapu v úniku. Pri druhom stúpaní na Mt. Ventoux ušiel všetkým súperom.

"Nemám slov. Samozrejme, že pred Tour som nečakal, že by som mohol vyhrať práve v tejto etape. Ale včera som v to už veril. Požiadal som tím, aby som mohol byť tým, kto pôjde dnes do úniku. Je to jeden z najikonickejších kopcov na Tour, možno aj na svete. Je to zrejme moje najväčšie víťazstvo," tešil sa v cieli van Aert. 

"Mali sme s tímom veľa smoly, aj dnes musel odstúpiť Tony Martin, o to väčšiu som mal motiváciu," dodal.

V zjazde do cieľa uháňal rýchlosťou 99,6 km/h.

Je to jeho 6. víťazstvo v tejto sezóne.

Belgičan je ako švajčiarsky nožík, vytiahnete z neho čepeľ alebo nástroj, ktorý práve potrebujete. Je mimoriadne univerzálny a dokáže bojovať o víťazstvo na rovine, v kopcoch aj v časovke. 

Van Aert prišiel na Tour v prvom rade ako podpora tímového lídra Primoža Rogliča. Po jeho vypadnutí, sa pokúšal ešte v prvom týždni získať žltý dres, no nepodarilo sa mu to. Naplnil až tretí cieľ - etapové víťazstvo. Na tohtoročnej Tour nemusí byť jeho posledné.

Odstúpili až siedmi

Prvýkrát na tohtoročnej Tour ukázal Tadej Pogačar, že nie je úplne nezdolateľný a aj on má svoje hranice. Nezachytil nástup Jonasa Vingegaarda pri druhom výstupe na Mt. Ventoux.

Vingegaard sa ho celkom ľahko zbavil, no svoj únik nedokázal dotiahnuť až do cieľa. Pogačar ho v zjazde do cieľa dostihol a nestratil tak zo svojho náskoku ani sekundu.

"Pár stoviek metrov som sa ho dokázal držať, ale bolo to na mňa príliš. Trochu mi došli sily a ušiel mi. Nepanikáril som," opisoval Pogačar situáciu pre cyclingnews. 

"Potom som potreboval nájsť svoje tempo. Vedel som, že na vrchol to už nie je ďaleko, takže som potreboval len pár minút a potom nás čakal superrýchly zjazd do cieľa. Išiel som za hranu svojich síl, ale dokázal som sa z toho rýchlo dostať," dodal 22-ročný Slovinec. 

Dvadsaťštyriročný Dán sa posunul na pozíciu lídra tímu Jumbo-Visma. Vďaka výbornému výkonu v stredu sa v celkovom poradí posunul na 3. priečku. 

Pogačar teraz vedie o 5 minút a 18 sekúnd pred Rigobertom Uránom.  

O tom aká náročná bola etapa svedčí, že v jej priebehu odstúpilo z pretekov 7 cyklistov a viacerí pretekári, ktorí boli silní v predchádzajúcich dňoch, nabrali stratu.

Napríklad Ben O'Connor, ktorý bol priebežne druhý, stratil takmer štyri minúty na Pogačara a klesol na piatu priečku. Najlepší Francúz v celkovom poradí David Gaudu stratil 25 minút, z 10. priečky klesol na pätnástu. 

Peter Sagan dokončil etapu na 140. priečke s 37-minútovou stratou. V časovom limite nestihol prejsť etapu Luke Rowe z Ineosu a na Tour končí. V pretekoch tak pokračuje už len 156 cyklistov z pôvodne 184 štartujúcich. 

Vo štvtok čaká cyklistov rovinatá etapa do Nimes. Mark Cavendsih má prvú šancu vyrovnať historický rekord v počte etapových víťazstiev na Tour - 34. Tento rok na Tour v šprintérskom dojazde ešte ani raz neprehral.

Najbližší program Tour de France 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Toto je najväčšie víťazstvo, tešil sa van Aert. Pogačara potrápil Dán