Williamsová siedmykrát vyhrala Wimbledon: Nikdy si nezvyknem na tento pocit

Serena ovládla Wimbledon už siedmykrát.
Serena ovládla Wimbledon už siedmykrát. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|9. júl 2016 o 12:05

Američanka vyhrala v dvoch setoch.

Wimbledon - finále:

(dotácia 28,1 milióna libier, tráva)

Serena Williamsová (1.-USA) - Angelique Kerberová (4.-Nem)

7:5, 6:3 

WIMBLEDON. Americká tenistka Serena Williamsová v sobotňajšom finále dvojhry žien zdolala Nemku Anqelique Kerberovú za 81 minút 7:5, 6:3 a získala svoj siedmy titul na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Celkovo si pripísala 22. celkový triumf na podujatiach veľkej štvorky, čím vyrovnala rekord Open éry Steffi Grafovej. Historicky je na čele Margaret Courtová (24 trofejí).

Svetová jednotka obhájila miestne prvenstvo spred roka a dosiahla prvý finálový grandslamový úspech tejto sezóny. Na Australian Open podľahla práve Kerberovej, na Roland Garros nestačila na Španielku Garbine Muguruzovú.

Vo veku 34 rokov a 283 dní prekonala vlastný rekord ako najstaršia grandslamová víťazka v Open ére. Kerberová síce nenadviazala na víťazstvo z Austrálie, ale zlepšila svoje maximum vo Wimbledone a posunie sa na druhú pozíciu rebríčka WTA.

Ženské finále Wimbledon 2016 : fotogaléria

9.7.2016

"Nikdy si nezvyknem na tento pocit, je to úžasné. Veľmi rada súperím s Angelique, máme za sebou neuveriteľne náročný duel. Víťazstvo je sladšie tým, že som si ho musela tvrdo vydrieť. Na tomto kurte sa cítim ako doma," vyhlásila S. Williamsová, ktorá sa neskôr v sobotu spoločne so sestrou Venus pokúsi tiež o deblový triumf.

"Naozaj gratulujem Serene, skutočne si to zaslúži. Je skvelá šampiónka i osoba. Odohrali sme krásny zápas, ešte raz jej blahoželám. Prežila som tu nádherné dva týždne, je cťou predstaviť sa na tomto kurte. Ďakujem môjmu tímu," povedala Kerberová.

Dlho sa bojovalo hneď o prvý gem na Kerberovej servise, Nemka ho napokon zvládla cez tri brejkbaly. Aj keď mala Williamsová na konte nepomerne viac nevynútených chýb, obidve tenistky si potom bez závažnejších problémov držali svoje podanie až do dvanástej hry úvodného dejstva, v nej si Američanka na príjme vypracovala dva setbaly. Prvý ešte Nemka sebavedomo odvrátila, ale pri druhom už kapitulovala a nevynútila si tajbrejk, ku ktorému sa schyľovalo.

V šiestom geme druhého setu za stavu 30:30 zaujala dlhá a divácky atraktívna výmena, dopadla podľa trendu tejto fázy stretnutia - v prospech podávajúcej hráčky, v tomto prípade ňou bola Kerberová, ktorá nepripustila brejkbal.

Naopak, vybojovala si ho vzápätí pri servise Williamsovej, no o príležitosť prišla esom protivníčky. Kerberová prišla o vlastné podanie v ôsmom geme, keď neodolala zdrvujúcemu tlaku z rakety Američanky, tá už zápas dopodávala bez komplikácií čistou hrou.

Online prenos

II. set

- Kerberová vyhrávala v ôsmom geme 40:15, Serena však zapla v najdôležitejší moment, získala štyri fiftíny v rade a prelomila podanie súperky v kľúčový moment, Následne si svoje podržala vyhráva Wimbledon v dvoch setoch 7:5, 6:3. Získala už rekordný 22. grandslamový titul.

- Nemka bola opäť pod tlakom, za stavu 30:30 sa skvele dostala do vedenia. Následne mala Serena možnosť vyrovnať na zhodu, no od sieti to poslala do outu - 3:3. V siedmom geme druhého setu Kerberová získala prvú možnosť prelomiť Serenino podanie, no ukázala sa veľká hráčka - Williamsová trafila dve esá po sebe, následne získala dlhú výmenu pre seba a šanca zmizla rovnako rýchlo, ako prišla - 4:3. 

- Kerberová hrá svoj najlepší tenis, publikum si dostáva na svoju stranu. Bojuje a zápas nehodlá vzdať, chvíľku sa zdá, že nedokáže chybovať - 2:2. Kým Kerberová sa zlepšuje každým gemom, Serena na podaní predvádza rovnako skvelú hru počas celého zápasu. Pribúdajú priame body z podania a aj keď Kerberová skvele bráni, Serena zvyšuje na 3:2. 

Na dvorci to vyzerá, že Kerberovú strata prvého setu posilnila.
Na dvorci to vyzerá, že Kerberovú strata prvého setu posilnila. (Autor: SITA/AP)

- Skvelé finále pokračuje. Kerberová sa po neúspešnej koncovke prvého setu nezložila a naďalej podáva kvalitný výkon. Svoje prvé podanie v druhom sete obhájila a vyrovnáva na 1:1. Serena však aj naďalej nemá slabé chvíľky na podaní, svojej hráčke nedovolila žiadnu možnosť prelomenia jej podania a sama k tomu prispela desiatimi esami a takmer 30 víťaznými údermi - 2:1. 

- Serena začína druhý set podobne, ako ten prvý. Udržala si svoje podanie a vyhráva 1:0. 

I. set

- Fantastický prvý set je za nami. Angelique Kerberová si chyby nechala na najhoršiu možnú chvíľu, za stavu 40:30 Williamsová využila svoj piaty brejkbal a vyhráva prvú sadu 7:5. Trvala 47 minút.

- Kerberová sa vyrovnala s tlakom. Za stavu, kedy nemohla stratiť podanie dovolila Williamsovej iba jeden fiftín a vyrovnala na 5:5. Následne sa snažila rozbehať svoju súperku, keď sa jej podarilo zreturnovať Serenino podanie, údermi ju viedla z jednej strany na druhú. Američanka sa však môže aj naďalej spoľahnúť na skvelé prvé podanie a vďaka tomu v I. sete nemôže skončiť horšie ako v tajbrejku - 6:5. 

- Nemecká tenistka sa dostala opäť do pohody, svetovej jednotke nedaruje jediný fiftín. Až do tohto momentu urobila iba tri nevynútené chyby. Svoje podanie si obhájila ku 30 a opäť vyrovnáva na 4:4. S pribúdajúcimi minútami začína platiť, že kým Kerberová si čoraz jednoduchšie obhajuje podania, Serena so servisom začína mať problémy. V deviatej hre síce dala dve esá, k udržaniu podania však musela ísť cez zhodu - 5:4.

- Keď sa Kerberovej podarí trafiť prvé podanie, Serena má veľký problém. Nedarí sa jej totiž "čitať" Nemkin ľavácky servis. Tá si podržala bez väčších problémov aj ďalšie podanie a opäť vyrovnáva na 3:3. Súperke však nedokáže spôsobiť väčšie problémy na servise, Serena až pri svojom štvrtom podaní stratila fiftín po prvom podaní. Za stavu 30:15 pre americkú tenistku sme videli zatiaľ najkrajšiu výmenu v zápase, po ktorej sa Serena tešila z bodu akoby premenila mečbal. Aj keď musela ísť Američanka následne cez zhodu, podanie si opäť obhájila a vyhráva 4:3.

Kerberová sa od začiatku bráni agresívne hrajúcej Serene.
Kerberová sa od začiatku bráni agresívne hrajúcej Serene. (Autor: SITA/AP)

- Svoje druhé podanie si Kerberová uhrala o poznanie istejšie, súperke dovolila dva fiftíny a vyrovnala na 2:2. Ukazuje sa, že najväčšou slabinou Nemky v tomto finále je druhé podanie, s ktorým si Williamsová robí, takpovediac, čo chce. Williamsová pokračuje v istej hre na podaní a napriek tomu, že viditeľne bojuje so silným vetrom sa dostáva opäť do vedenie - 3:2. 

- Nemecká tenistka aj pri svojom podaní zisťuje, že bude pod neustálou paľbou. Američanka predvádza celodvorcový tenis a pri súperkynom podaní si vytvorila aj prvé tri brejkbalové príležitosti. Kerberová ukázala silné nervy a napriek tomu si udržala podanie a vyrovnala stav na 1:1. Frustráciu z nevyužitých príležitostí si Williamsová vybila pri svojom podaní, ktoré si bez väčších problémov obhájila a vyhráva 2:1.

- Hráčky od začiatku ukazujú svoje prednosti. Serena sa snaží o útočenie, kým Kerberová potvrdzuje status jednej z najlepších obranných hráčok na okruhu. Williamsová si však svoje prvé podanie drží a vyhráva 1:0.

Zápas začala na podaní Serena Williamsová. 

Pred zápasom

Pred zápasom: V januári tohto roku vyhrala Nemka Angelique Kerberová svoj prvý grandslamový titul na Australian Open. Vo finále v Melbourne porazila práve svoju dnešnú súperku Serenu Williamsovú v troch setoch 6:4, 3:6, 6:4.

Pred zápasom: Williamsová nevyhrala titul z turnajov „veľkej štvorky“ od minuloročného Wimbledonu. Na posledných dvoch grandslamoch bola vo finále, no v oboch podľahla papierovo slabším súperkám.

Na spomínanom Australian Open ju porazila Kerberová a na French Open podľahla Španielka Garbine Muguruzovej.

„Pre mňa je titul obrovskou motiváciou. Veľa hráčok chce vyhrať veľký turnaj a sú spokojné. Ja chcem vyhrávať, lámať rekordy a dokázať to, čo ma robí Serenou,“ povedala pre ESPN pred zápasom Serena.

Pred zápasom: Americká tenistka môže víťazstvom dorovnať rekord Nemky Steffi Grafovej v počte grandslamových titulov v Open Ere. Kým Grafová ukončila kariéru s 22 titulmi, minuloročný Wimbledon bol pre Serenu grandslamovým titulom s číslom 21.

Pred zápasom: Kerberová zatiaľ prechádza tohtoročným Wimbledonom bez straty setu. Ak sa jej podarí opäť poraziť Williamsovú, stane sa prvou Nemkou od doby Graffovej (rok 1996), ktorá získa titul z Wimbledonu.

Pred zápasom: Williamsová hrala proti Kerberovej už sedemkrát. Päťkrát triumfovala Američanka, dvakrát jej nemecká protihráčka.

Na tráve sa stretávajú prvýkrát.

"Budem veľmi nervózna, no verím, že Serenu môžem poraziť," povedala pred zápasom Kerberová.

Pred zápasom: Angelique Kerberová porazila v semifinále Venus Williamsovú, staršiu sestru svojej finálovej súperky.

„Som neskutočne šťastná. Užívam si tenis a mám najlepšiu formu v kariére,“ povedala pre Guardian po zápase.

Serena porazila ruskú súperku Jelenu Vesninovú za 48 minút 6:2, 6:0. Bolo to najrýchlejšie semifinále v histórii Wimbledonu.

Tento fakt však nemusí byť rozhodujúci, pretože v neúspešnom Australian Open porazila rovnako hladko v semifinále Agnieszku Radwansku 6:4, 6:0, aby následne vo finále podľahla Kerberovej.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Williamsová siedmykrát vyhrala Wimbledon: Nikdy si nezvyknem na tento pocit