Wiggins má rekord. Bolesť pri pokuse o jeho vytvorenie prirovnal k pôrodu

Wiggins oslavuje tesne po prekonaní svetového rekordu.
Wiggins oslavuje tesne po prekonaní svetového rekordu. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|7. jún 2015 o 21:38

Bradley Wiggins sa zaradil medzi úzku skupinu cyklistov, ktorí vyhrali Tour de France a vytvorili rekord v hodinovke. Výkon vylepšil o jeden a pol kilometra.

BRATISLAVA. V cyklistike je to jeden z najprestížnejších rekordov. S veľkým rešpektom sa o ňom vyjadrovali aj legendy, ktoré sa ho pokúsili zdolať. Po zmene pravidiel je hodinovka opäť v kurze.

V nedeľu nový rekord vytvoril Bradley Wiggins. Za hodinu dokázal prejsť vzdialenosť 54,526 km. Predchádzajúci rekord zlepšil o viac ako jeden a pol kilometra.

„Som rád, že to mám za sebou. Toto bolo najbližšie k tomu, aby som pochopil, aké to je porodiť dieťa,“ povedal Wiggins pre britské médiá.

Wiggins: "That's the closest I will come to knowing what it's like to have a baby" | http://t.co/9dDWDgMjws pic.twitter.com/X0Zy9mCvvg

— Cyclingnews.com (@Cyclingnewsfeed) 7. Červen 2015

Bolo vidieť, že na konci svojej jazdy bojoval s bolesťou. „Užívam si to, pretože som tomuto rekordu veľa obetoval. Moja žena aj deti toho vedia o tlaku vzduchu veľmi veľa.“

Indurain: Je legenda

Pri pokuse o rekord bol prítomný aj slávny Španiel Miguel Indurain, ktorý patrí medzi Wigginsove idoly.

„Dosiahol výnimočný rekord. Dostal sa do úzkeho klubu jazdcov, ktorí vyhrali Tour de France a posunuli rekord v hodinovke,“ vravel Indurain pre cyclingnews. Sám dosiahol oba úspechy.

„Samozrejme, vyhral veľa ďalších pretekov. Každý môže mať rôzne kritériá na to, kto je legendou. Bradley podľa mňa ňou už je,“ dodal.

Hodinovka Bradleyho Wigginsa.

Wiggins v cyklistike dosiahol takmer všetko. Vyhral stávnu Tour de France, má sedem olympijských medailí, z nich štyri sú zlaté. Je aktuálnym majstrom sveta v časovke, šesť titulov má z dráhovej cyklistiky.

Práve dlhá kariéra na dráhe určite pomohla Britovi k takému veľkému posunu rekordu.

„Mám to za sebou. Vždy som sa snažil porovnávať s najlepšími a som rád, že teraz som medzi legendami. Dostať sa tam vyžaduje veľa guráže a odhodlania. Je to najmä boj s psychikou,“ hovoril Wiggins pre cyclingnews.

Nedá sa to prirovnať k ničomu v cyklistike

V minulosti sa práve hodinovka tešila obrovskej obľube a bojovali o ňu mnohí slávni cyklisti. V roku 1972 sa to podarilo Eddymu Merckxovi.

Jeho rekord 49,431 km vydržal až do roku 2000. Po hodinovej jazde na velodróme v Mexiku takmer skolaboval.

„Hodinovka si vyžaduje maximálny výkon, vyrovnaný a intenzívny. Nedá sa to prirovnať k ničomu inému v cyklistike. Ani na chvíľu nemôžete poľaviť, nemôžete meniť prevody ani rytmus,“ hovoril Merckx o svojom výkone.

„Bola to najdlhšia hodina v mojej kariére. Toto už nikdy nebudem opäť skúšať.“

bradley.jpg

Bradley Wiggins podal fantastický výkon. FOTO - TASR/AP.

Dlho platilo, že rekord je možné prekonať iba na klasickom cestnom bicykli. Vlani však pravidlá zmenili. Platiť budú aj výkony na strojoch z dráhovej cyklistiky s aerodynamickou prilbou a diskovými kolesami.

Wigginsov pokus o rekord bol už ôsmym za posledných deväť mesiacov.

Najrýchlejší bol Superman

Absolútnym rekordérom je naďalej Brit Chris Boardman, ktorý v roku 1996 zvládol na špeciálne upravenom bicykli 56,375 km. Tento rekord však UCI neuznáva.

Boardman pri ňom využil pozíciu s úplne vystretými rukami, preto ju prezývajú pozícia Supermana. Tá je na súťažiach dnes zakázaná.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Wiggins má rekord. Bolesť pri pokuse o jeho vytvorenie prirovnal k pôrodu