Wawrinka spoznal súpera, vo finále Roland Garros sa stretne s Nadalom

Mužské finále obstarajú Nadal (vľavo) a Wawrinka.
Mužské finále obstarajú Nadal (vľavo) a Wawrinka. (Autor: TASR/AP, SME)
Miloslav Šebela, TASR|9. jún 2017 o 17:55

Wawrinka zdolal svetovú jednotku, Nadal porazil Rakúšana Thiema.

PARÍŽ. Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka a Španiel Rafael Nadal sa stretnú vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros.

Tretí nasadený Wawrinka zdolal v piatkovom semifinále svetovú jednotku Brita Andyho Murrayho po päťsetovej dráme 6:7 (6), 6:3, 5:7, 7:6 (3), 6:1 a odplatil mu prehru z rovnakej fázy vlaňajšieho turnaja na parížskej antuke. Duel trval 4:34 h.

Muži - dvojhra - semifinále:

Stan Wawrinka (3-Švajč.) - Andy Murray (1-V.Brit.) 6:7 (6), 6:3, 5:7, 7:6 (3), 6:1

Rafael Nadal (4-Šp.) - Dominic Thiem (6-Rak.) 6:3, 6:4, 6:0,

Nadal si v pozícii turnajovej štvorky poradil so šiestym nasadeným Rakúšanom Dominicom Thiemom 6:3, 6:4, 6:0 a v nedeľu od 15.00 h bude bojovať o svoj jubilejný desiaty titul z parížskej antuky.

Wawrinka tak znížil v bilancii vzájomných stretnutí s Murraym na 8:10 a vo veku 32 rokov a 75 dní sa stal najstarším finalistom na Roland Garros od ročníka 1973, keď v rozhodujúcom súboji neuspel 33-ročný Niki Pilič.

V nedeľu bude môcť Švajčiar pridať do svojej zbierky štvrtý grandslamový titul a druhý v Paríži, na konte má zatiaľ víťazstvá na Australian Open 2014, Roland Garros 2015 a US Open 2016.

Pozrite si, ako prebiehala semifinálová dráma medzi Wawrinkom a Murraym: fotogaléria

9.6.2017

Wilander: Wawrinka bol lepší

Murraymu zostanú na konte tri tituly z grandslamu, na parížskej antuke na celkový triumf stále čaká. Vlani prehral vo finále s Novakom Djokovičom.

Murray nehral svoj najlepší tenis, Wawrinka bol jednoznačne na kurte lepší. Mal vyhrať prvý set a aj tretí.


Mats Wilander, spolukomentátor Eurosportu

"V takejto úžasnej atmosfére musíte dostať zo seba všetko. Za stavu 1:2 na sety som sa mohol na to pozerať tak, že som premárnil náskok a zbytočne prehrávam, alebo sa sústrediť na fakt, že môžem dominovať a kontrolovať výmeny. Spoliehal som sa na to druhé a zápas sa mi podarilo otočiť.

Proti Andymu vždy očakávam veľa výmen, on dokáže zahrať rôzne typy úderov, ale ja som sa stále spoliehal na svoje zbrane. Užívam si to, nie každý deň sa do grandslamového finále dostanem po takomto priebehu. Preto si to teraz chcem vychutnať," povedal Wawrinka bezprostredne po postupe do svojho štvrtého grandslamového finále.

„Stan si zaslúži uznanie, pretože vo štvrtom sete sa zdalo, že je v problémoch, ale on postupne stále dokázal zlepšovať svoju hru. Kým Murraymu akoby oťaželi nohy,“ uznal pre BBC Pat Cash.

„Murray nehral svoj najlepší tenis, Wawrinka bol jednoznačne na kurte lepší. Mal vyhrať prvý set a aj tretí,“ myslí si aj spolukomentátor Eurosportu Mats Wilander.

„Mentálna sila akoby vliala Wawrinkovi v piatom sete aj fyzické sily. Naopak Murraymu akoby so sebavedomím jeho energia na konci vyprchala,“ dodal.

Cesta Stana Wawrinku do finále:

1. kolo: Jozef Kovalík (SR) 6:2, 7:6 (6), 6:3 za 117 minút

2. kolo: Alexandr Dolgopolov (Ukr.) 6:4, 7:6 (5), 7:5 za 154 minút

3. kolo: Fabio Fognini (Tal.-28) 7:6 (2), 6:0, 6:2 za 112 minút

4. kolo (osemfinále): Gael Monfils (Fr.-15) 7:5, 7:6 (7), 6:2 za 163 minút

Štvrťfinále: Marin Čilič (Chor.-7) 6:3, 6:3, 6:1 za 100 minút

Semifinále: Andy Murray (V. Brit.-1) 6:7 (6), 6:3, 5:7, 7:6 (3), 6:1 za 274 minút

Nadal ako druhý finalista

Thiem hneď v úvodnom geme prelomil podanie Nadala. Španiel však následne získal štyri hry za sebou a prvý set sa stal jeho korisťou.

Nadal mal navrch v dlhých výmenách od základnej čiary, bol trpezlivejší a robil menej nevynútených chýb. Z forhendu tlačil Thiema do defenzívy a dokázal eliminovať jeho jednoručný bekhend, ktorý bol Rakúšanovou veľkou zbraňou vo štvrťfinálovom dueli proti obhajcovi titulu Srbovi Novakovi Djokovičovi.

Nadal do finále prešiel presvedčivejšie. Thiemovi dal aj kanára: fotogaléria

9.6.2017

V druhom sete mal Thiem za stavu 1:0 k dispozícii dva brejkbaly. Nadal ich však vďaka kvalitným podaniam odvrátil, vzápätí zobral súperovi servis a výhodu brejku pretavil vo vedenie 2:0 na sety.

Na začiatku tretieho dejstva po dvoch brejkoch odskočil Thiemovi na 4:0 a uštedril mu "kanára". Nadal postúpil do svojho 22. grandslamového finále v kariére. Thiemovi, ktorý v Paríži vyrovnal svoje maximum z vlaňajška, odplatil prehru z turnaja ATP v Ríme a upravil vzájomnú bilanciu na 5:2.

Nadal sa môže stať v nedeľu prvým hráčom, ktorý vyhrá ten istý grandslamový turnaj desaťkrát. V Paríži naposledy triumfoval v roku 2014.

Predvlani skončil na rakete Djokoviča, vlani na Roland Garros neštartoval pre zranenie. V prípade zisku 15. titulu z podujatí veľkej štvorky sa v historických tabuľkách osamostatní od Američana Petea Samprasa, s ktorým sa momentálne delí o druhé miesto.

Na čele je s 18 grandslamovými trofejami víťaz Australian Open Švajčiar Roger Federer, ktorý sa rozhodol vynechať celú antukovú sezónu.

"Som sklamaný, nezahral som môj optimálny tenis. Musím popracovať na konštantnosti výkonov," vyhlásil Thiem, citoval ho twitter podujatia.

Nadal bol po víťazstve nad Thiemom spokojný. "Očakával som náročný zápas. Dominic hral v Paríži skvele, no dnes sa mi podarilo presadiť mojimi zbraňami. Už sa teším na finále. Tohtoročný Roland Garros ma zastihol v dobrej forme, no Stan Wawrinka hrá v Paríži neuveriteľne. Bude to mimoriadne ťažký zápas. Ak chcem uspieť, musím podať stopercentný výkon," povedal Španiel v prvom pozápasovom interview.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Roland Garros»Wawrinka spoznal súpera, vo finále Roland Garros sa stretne s Nadalom