Vznik Európskej asociácie klubov pozitívnym krokom

SITA|22. jan 2008 o 12:05

NYON 22. januára (SITA) - Vznik nového zoskupenia pod názvom Európska asociácia klubov (ECA) a podpis Memoranda o porozumení a spolupráci medzi zástupcami ECA a Európskej futbalovej únie (UEFA) v pondelok ...

NYON 22. januára (SITA) - Vznik nového zoskupenia pod názvom Európska asociácia klubov (ECA) a podpis Memoranda o porozumení a spolupráci medzi zástupcami ECA a Európskej futbalovej únie (UEFA) v pondelok vo švajčiarskom Nyone sa stretli s veľmi pozitívnou odozvou zo všetkých zainteresovaných strán. "Roky tvrdej práce viedli k tejto vzájomnej dohode. Našli sme vhodný kompromis, ktorý znamenal vznik nezávislej Európskej asociácie klubov. Samozrejme, bez pomoci Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v určitých oblastiach by sme sa k tejto dohode nedopracovali," skonštatoval prezident UEFA Michel Platini, na ktorého slová nadviazal aj prezident ECA Karl-Heinz Rummenigge: "Pondelok bol veľmi dôležitým a významným dňom pre európsky futbal. Je to znamenie, že všetci ideme správnou cestou. UEFA je spokojná, FIFA je spokojná a aj kluby sú spokojné. "

Spokojnosť po vytvorení ECA neskrýval ani prezident FC Barcelona Joan Laporta: "Hľadali sme vhodné riešenie a napokon sme ho aj našli. Je to veľmi dôležitý deň, pretože sme dospeli k dohode s celou futbalovou rodinou na základe dôvery a lásky k futbalu."

Vznik ECA znamenal zároveň rozpad doterajšieho zoskupenia G-14, ktoré združovalo najvplyvnejšie a najbohatšie kluby na starom kontinente. Toto združenie fungovalo od roku 2000 a tvorili ho napríklad Real Madrid, FC Barcelona či Manchester United. Nová organizácia fungujúca od 21. januára 2008 bude združovať viac ako 100 klubov, pričom zastúpený bude každý z 53 európskych futbalových zväzov.


Nachádzate sa tu:
Domov