Španieli útočia na zlatý hetrik. Švédi po dráme zdolali olympijských víťazov

Reprezentanti Španielska postúpili do semifinále ME v hádzanej 2022.
Reprezentanti Španielska postúpili do semifinále ME v hádzanej 2022. (Autor: TASR/AP)
TASR|28. jan 2022 o 20:12 (aktualizované 29. jan 2022 o 07:34)

Španieli oplatili prehru majstrom sveta z Dánska a sú vo finále.

BUDAPEŠŤ. Vo finále ME v hádzanej 2022 na Slovensku a v Maďarsku sa stretnú reprezentanti Španielska a Švédska.

Obhajcovia titulu Španieli zvíťazili v prvom piatkovom semifinálovom zápase v budapeštianskej aréne MVM Dome nad úradujúcimi majstrami sveta Dánmi 29:25.

Večerný duel priniesol väčšiu drámu, strieborní medailisti z MS 2021 Švédi zdolali olympijských šampiónov Francúzov tesne 34:33.

Finálový duel v maďarskej metropole je na programe v nedeľu o 18.00 h, ešte pred ním sa odohrá súboj o 3. miesto medzi Dánskom a Francúzskom (15.30).

Piate miesto na obsadili Nóri, ktorí zvíťazili nad Islandom 34:33 po predĺžení a získali poslednú priamu miestenku na MS v hádzanej 2023 v Poľsku a Švédsku.

Francúzom nepomohol ani návrat do zápasu

Do večerného semifinálového zápasu vstúpili lepšie Francúzi, ktorí si dokázali vybudovať v 10. minúte štvorgólový náskok. Postupom času však začali narážať na výborne chytajúceho Andreasa Palicku.

Ten v prvom polčase dokonca strelil tri góly. Švédi, ktorí sa museli z koronavírusových dôvodov zaobísť bez kvarteta Hampus Wanne, Niclas Ekberg, Felix Claar a Lukas Sandell, postupne spevnili defenzívu a celých päť minút nedovolili súperovi skórovať.

Skóre otočili a po polčase viedli 17:14. Na začiatku druhej časti zvýšili Švédi už na rozdiel päť gólov a s Francúzmi to nevyzeralo dobre. Švédi výborne pokryli duo Nikolas Karabatič a Dika Mem, súperovi dlho nedovolili priblížiť sa viac ako na rozdiel dvoch gólov.

Až tri a pol minúty pred koncom Francúzi znížili na 31:32. V závere však Palicka podržal dvoma dôležitými zákrokmi svoj tím, v poslednom francúzskom útoku vychytal Ludovica Fabregasa a nedovolil mu vyrovnať.

Švédi zdolali Francúzov rovnako ako v semifinále vlaňajších MS. K úspechu im výrazne pomohol aj 9-gólový Jim Gottfridsson.

Švédi sa prebojovali do finále ME piatykrát v histórii. "Bol to bláznivý zápas. Vyzerá to tak, že my vždy hráme iba bláznivé stretnutia. Bolo to ako na hojdačke. Nezačali sme dobre, no nespanikárili sme a držali sme sa nášho plánu," povedal Lukas Pellas, ktorý prispel k víťazstvu siedmimi gólmi.

Nedeľný duel bude reprízou finále z roku 2018, pred štyrmi rokmi severania prehrali v Záhrebe so Španielskom 23:29. "Tri korunky" sa pokúsia získať svoj piaty titul kontinentálneho šampióna, ten posledný vybojovali ešte v roku 2002.

Španieli po polčase ešte prehrávali

Dáni si vo fyzicky náročnom súboji so Španielskom dokázali držať v prvom polčase tesný náskok.

Oporami oboch tímov boli brankári, najmä Niklas Landin Jacobsen predvádzal v úvode fenomenálne zákroky. Po 12 minútach mal 71-percentnú úspešnosť, keď vykryl päť zo siedmich striel.

Jeho vylúčenie na 2 min v závere polčasu však Dáni pocítili a Španieli dokázali znížiť na 13:14. Strelecky sa chytil najmä Aleix Gomez Abello, ktorý na začiatku druhej časti poslal svoj tím prvýkrát do vedenia.

Vďaka umnej rotácii hráčov tréner Jordi Ribera udržiaval vysoké tempo a Španieli si v 48. minúte dokázali vybudovať náskok 22:19.

Jeho náprotivok Nikolaj Jacobsen zareagoval, dvakrát si v rýchlom slede zobral oddychový čas, no jeho zverenci nedokázali toho veľa vymyslieť na pozornú obranu súpera na čele s brankárom Gonzalom Perezom de Vargasom.

Španieli v 57. minúte zvýšili na 27:23 a vedenie už nepustili z rúk. Dánov zdolali 29:25 a odplatili im vyradenie zo semifinále OH v Tokiu. Naďalej majú šancu nadviazať na európske tituly z rokov 2018 a 2020 a dosiahnuť zlatý hetrik.

ME v hádzanej 2022 - Budapešť:

Semifinále:

Španielsko - Dánsko 29:25 (13:14)

Najviac gólov: Gomez Abello 11, Caňelas Reixach 7, Figueras Trejo a Casado Marcelo po 3 - Hansen 8, Landin Jacobsen 4, Jensen a Gidsel po 3

Francúzsko - Švédsko 33:34 (14:17)

Najviac gólov: Descat a Minne po 8, Fabregas 5 - Gottfridsson 9, Pellas 7, Carlsbogard 5

O 5. miesto:

Island - Nórsko 33:34 pp (27:27, 12:16)

Najviac gólov: Magnusson 10, Smarason 8, Jónsson 6 - Sagosen 8, Reinkind 6, O'Sullivan a Solstad po 5

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»HádzanỊpanieli útočia na zlatý hetrik. Švédi po dráme zdolali olympijských víťazov