Volejbalová nominácia Slovenska na rok 2023, štyria hráči v národnom tíme končia

Slovenskí volejbalisti.
Slovenskí volejbalisti. (Autor: TASR)
SITA|8. feb 2023 o 11:40

Matej Paták a Peter Michajlovič budú pomáhať mladým hráčom.

BRATISLAVA. Tréner slovenskej reprezentácie volejbalistov Steven Vanmedegael so svojimi asistentmi zostavili širšiu nomináciu hráčov na sezónu 2023, v ktorej dominujú účastníci najvyššej slovenskej súťaže.

Vrchol roka bude pre zverencov belgického kouča účasť v Zlatej Európskej lige na prelome mája a júna, v Nitre nastúpia proti Čechom, Estóncom a Fínom.

Mix skúsených a mladých hráčov

V prvej fáze reprezentačnej sezóny Slováci absolvujú dvojtýždnové sústredenie spolu s prípravnými zápasmi, druhá časť po ZEL sa začne v auguste a potrvá asi tri týždne.

"Snažili sme sa o to, aby sme zložili mix starších a skúsenejších hráčov s mladšími, ktorí majú perspektívu do budúcna. Máme čas na to, aby sme v tejto sezóne popracovali na tom, ako by mala vyzerať naša hra v kvalifikačnom roku 2024.

Zlatá Európska liga aj druhý blok prípravy, ktorý nás čaká v auguste, budú na to výbornou previerkou," vysvetlil Vanmedegael na oficiálnom webe Slovenskej volejbalovej federácie (SVF).

"Som rád, že obe širšie nominácie prešli širšou a detailnou diskusiou so zohľadnením všetkých súvislostí. Pri mužoch máme nového hlavného trénera a členov realizačného tímu.

Celý proces komunikácie viedol hlavný tréner osobne so všetkými hráčmi, vrátane analýz a plánov na dve sezóny, pričom prešiel osobne cez tridsať hráčov. Analyzoval aj viacero hráčov na nahrávačskom poste v našej extralige.

Tomáš Kriška v reprezentácii končí

Prišiel čas aj na ukončenie pôsobenia niektorých hráčov, ktorí v reprezentácii odohrali niekoľko rokov. Niektoré posty sú smerované viac k mladým hráčom bez nejakých prekážok v profesionálnej kariére," uviedol prezident SVF Marek Rojko.

V reprezentačnej kariére už nepokračuje Tomáš Kriška, no v najbližších dvoch rokoch ešte budú pomáhať mladým hráčom veteráni Matej Paták a Peter Michajlovič.

"Úprimne sa chcem poďakovať Tomášovi Kriškovi, ktorý spojil svoj život s reprezentáciou na dlhé roky. Obetoval sa a ukázal príkladný postoj a srdce pri reprezentovaní krajiny. Verím, že takých hráčov nájdeme aj v budúcnosti viac.

V druhom bloku tento rok a na celý kvalifikačný rok pokračuje v reprezentácii aj Matej Paták a pomôže tak prechodu niektorých mladých hráčov k prebraniu kľúčových rolí do budúcna. Peter Michalovič je pripravený v roku 2024 pomôcť družstvu v prípade potreby.

Z hráčov, ktorí boli už v reprezentácii a nepokračujú na základe svojho rozhodnutia, sú smečiari Lux či Ščerba. Libero Turis bude mať svoje rodinné povinnosti," doplnil Rojko.

Širšia nominácia slovenskej reprezentácie volejbalistov na sezónu 2023

Nahrávači: Samuel Goč, Matúš Jalovecký, Filip Palgut, Peter Porubský, Radovan Vitko
Smečiari: Július Firkaľ, Jakub Ihnát, Matej Paták, Michal Petráš, Patrik Pokopec, Branislav Skasko, Lukáš Smolej, Adrián Petruf
Blokári: Andrej Billich, Jakub Kováč, Šimon Krajčovič, Filip Mačuha, Peter Ondrovič, Michal Zeman
Univerzáli: Filip Gavenda, Patrik Lamanec, Jakub Petráš, Tobias Viskup, Erik Gulák
Liberovia: Matúš Krajčo, Ľuboš Nemec, Šimon Pati-Nagy, Marián Vitko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Volejbalová nominácia Slovenska na rok 2023, štyria hráči v národnom tíme končia