Slovákom hrozil tajbrejk, napokon však proti Rumunom nezaváhali

Slovenskí volejbalisti v súboji proti Rumunsku.
Slovenskí volejbalisti v súboji proti Rumunsku. (Autor: TASR)
TASR|7. máj 2021 o 19:10

Matej Paták dosiahol až 18 bodov.

1. turnaj kvalifikácie ME 2021 mužov - E-skupina:

Slovensko - Rumunsko 3:1 (21, 21, -14, 22)

Rozhodovali: Gradinski (Srb.) a Adler (Maď.), bez divákov

Slovensko: Kriško 10, Krajčovič 7, Michalovič 17, Paták 18, Ondrovič 10, Zaťko 0, libero Ľ. Nemec (Ihnát 0, P. Porubský 0, Gavenda 0). Tréner: M. Kardoš.

Rumunsko: Aciobanitei 10, Calin 2, Cherbeleata 23, Balean 14, Mihalcea 10, Bartha 1, liberá Maries a Diaconescu (Magdas 0, Mocanu 6, Bala 0). Tréner: D. Pascu.

NITRA. Slovenskí volejbalisti uspeli aj vo svojom druhom zápase na prvom turnaji kvalifikácie majstrovstiev Európy 2021. V nitrianskej hale na Klokočine zdolali v piatok hráčov Rumunska 3:1.

Vo štvrtok vyhrali v prvom dueli nad Švajčiarskom 3:0 a ešte ich doma čaká súboj s Albánskom (sobota, 20.30 h).

Hrdinom zápasu Paták

Slováci nastúpili v porovnaní s úvodným duelom s jednou zmenou v zostave, Ihnáta nahradil Paták a s 18 bodmi bol najviac bodujúcim hráčom tímu.

Domáci začali lepšie, viedli 8:4, Rumuni však rýchlo vyrovnali. Slováci však v druhej polovici setu získali výrazný náskok. Zo stavu 12:12 bolo razom 19:13. Následne vývoj kontrolovali a v závere premenili tretí setbal.

V druhom sete Slováci pri podaní Patáka odskočili na 8:2. Rumuni dokázali skorigovať na rozdiel troch bodov (13:10), ale po ďalšej vydarenej pasáži viedli Slováci opäť o šesť bodov (19:13). 

Rumuni sa ešte raz dokázali priblížiť na rozdiel dvoch bodov (22:20), ale koncovka opäť patrila domácemu tímu, ktorý rovnako ako prvý set vyhral 25:21. 

V závere to bola dráma 

Rumuni bojovali zo všetkých síl aj za nepriaznivého stavu, v treťom dejstve vďaka kvalitnému servisu získali náskok 13:8, neskôr aj 20:11 a znížili na 1:2.

Štvrtý set bol vyrovnaný až do úplného záveru, tímy sa ťahali bod po bode. V koncovke však mali Slováci pevnejšie nervy, keď si pomohli aj dobrým podaním.

Na ME do Poľska, Česka, Estónska a Fínska (1. až 19. septembra) postúpia víťazi skupiny a päť zo siedmich tímov z druhých priečok. Slovenskí volejbalisti bojujú o jedenástu účasť na európskom šampionáte a ôsmu za sebou.

Hlasy po zápase /zdroj: svf.sk/

Marek Kardoš, tréner SR: "Dnes nám vyšiel taktický zámer s Matejom Patákom, ktorý bol lídrom tímu a prakticky rozhodol koncovku. V treťom sete prišla séria servisov súpera, ktorú je ťažko zastaviť, to je normálne. V závere sme však zatlačili servisom a vyšlo nám to.

Najťažší krok je teraz pred nami - potvrdiť to zajtra, potom si môžeme na deň vydýchnuť. Albánsko bude nepríjemný súper, je to stará škola. Verím, že sa nám podarí odtlačiť ich od siete a zakončíme turnaj treťou výhrou."

Matej Paták, smečiar SR: "Prvé dva sety boli z našej strany super, v treťom sme sa však nechali zablokovať priamo na zem. Rumuni tlačili servisom a vôbec sme ich nezachytili.

Posledný set sa lámal v koncovke, ale verili sme si a sme radi za víťazstvo. Rumuni hrali super, my sme hrali fajn. Volejbal to bol dobrý a chýbali len diváci. Sme radi, že máme plný počet bodov, proti Albánsku chceme získať ďalšie tri."

Juraj Zaťko, nahrávač SR: "Začali sme dobre a prvé dva sety sme ich k ničomu nepustili. V treťom sete sa Rumuni rozbláznili na servise a začali sa problémy. V štvrtom sete to pokračovalo, do stavu 20:20 sme nemali prihrané 'za jedna', ale našťastie sme si držali side-out. 

V závere to bolo umenie Petra Michaloviča, pri ktorého servise sme získali tri body, a to rozhodlo. Po dvoch 'challengoch' v závere som sa bál, aby nás to nerozhodilo, ale našťastie sme to ustáli. Albánsko som videl v zápase s Rumunskom, hrali pomerne dobre a netreba ich podceniť.

Peter Ondrovič, blokár SR: "Som veľmi spokojný a verím, že aj tréner, pretože sme zvládli ťažký zápas. Máme šesť bodov a zajtra to ešte musíme dotiahnuť, aby sme úspešne uzavreli prvý turnaj. Rumuni od tretieho setu nemali čo stratiť a začali riskovať servis.

Trochu nás to potrápilo, ale našťastie sme záver zvládli. V koncovke sme mali dvakrát neúspešný challenge, ale máme skúsený tím a nenechali sme sa rozladiť. S Albánskom nesmieme poľaviť a pôjdeme do toho naplno, pretože každý súper vie potrápiť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Slovákom hrozil tajbrejk, napokon však proti Rumunom nezaváhali