Slovenky očarila netradičná záľuba. Zobrali si ju aj na majstrovstvá Európy

Slovenské volejbalistky baví háčkovanie a štrikovanie.
Slovenské volejbalistky baví háčkovanie a štrikovanie. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|19. aug 2021 o 13:45

Do Chorvátska cestovali s bavlnkami, háčikmi i špendlíkmi.

BRATISLAVA. Háčkovanie a štrikovanie je opäť v kurze. A to vďaka slovenským volejbalovým reprezentantkám, ktoré v tom našli novú vášeň. Takú, že jej prepadla viac než polovica družstva.

Všetko potrebné si so sebou zobrali aj do chorvátskeho Zadaru, kde v piatok odštartujú účinkovanie na tohtoročných majstrovstvách Európy.

Na Cypre začala so zimnými vecami

Netradičnú aktivitu priniesla do reprezentácie univerzálka Romana Krišková. K háčkovaniu sa dostala počas uplynulej sezóny v Apollone Limassol.

„Keďže sme na Cypre netrénovali až tak často, mala som viac voľného času. Začala som s viacerými aktivitami a háčkovanie ma celkom chytilo,“ priznala.

Na stredomorskom ostrove začínala, paradoxne, so zhotovením zimných vecí. „Na začiatok som spravila čiapku, papuče a bratovi so švagrinou rukavice na Vianoce,“ prezradila Krišková.

Nečakala, že to v reprezentácii bude mať taký pozitívny ohlas.

„Ako prvá sa pridala moja spolubývajúca Mária Žernovič. Potom som požičala háčik a bavlnku Miške Abrhámovej. Oslovilo to aj Niku Radosovú a postupne ďalšie dievčatá. Je nás dokopy osem, takže sa máme o čom baviť,“ smeje sa hráčka, ktorá v 28 rokoch zažije premiéru na seniorských ME. 

Námety čerpajú na internete

„Všimla som si to u Romany, ich izba s tým začala ako prvá. Mňa to najprv nechytilo. Vravela som si, že to baby prejde.

Postupne sa pridávali ďalšie a na izbách o tom bola spoločná reč,“ hovorí libero Michaela Španková, ktorá ovláda štrikovanie už dlhšie.

Rada má aj ďalšie kreatívne aktivity. „Milujem vytvárať darčeky z papiera, lepiť obrázky a fotky. Pre priateľa som sa snažila pripraviť fotoknihu,“ priblížila.

Zdrojom inšpirácie je pre slovenské volejbalistky najmä internet.

Zakladateľkou háčkovaco-štrikovacej partie v reprezentačnom tíme je Romana Krišková.
Zakladateľkou háčkovaco-štrikovacej partie v reprezentačnom tíme je Romana Krišková. (Autor: SVF)

„Najprv sme išli podľa youtube videí a neskôr stránky pinterest, kde sme si začali hľadať motívy a návody,“ skonštatovala Krišková.

„Youtube beží vkuse. Baby už, čo sa háčkovania týka, prešli české i anglické videá a stiahli si aplikáciu, kde si pozerajú návody,“ poznamenala Španková.

Hračky možno darujú na onkológiu

Prvotnou snahou bolo obdarovať blízkych. Časom možno pribudne aj hlbší rozmer, a to vlastnými výtvormi potešiť deti. 

„Každá z nás má niekoľko hračiek, ktoré môže darovať. Bavili sme sa o tom, že by sme ich mohli venovať deťom do onkologického ústavu, aby im to spravilo radosť,“ tvrdí Krišková.

„Chceme tým potešiť rodinu a možno aj ďalších ľudí. Je radosť niečo také vytvoriť,“ pridáva sa Španková.

Latka nastavená v reprezentačnom tíme sa vraj dvíha. Potrebné náčinie si so sebou pribalili aj do Chorvátska.

„Cestovali sme s bavlnkami, háčikmi, špendlíkmi, ihlami a penou na vypĺňanie,“ vyratúva Krišková.

Počas majstrovstiev Európy budú v izbách hotela, kde je ubytovaná slovenská výprava, pribúdať ďalšie vlastnoručne zhotovené hračky.

„Záleží od náročnosti a toho, koľko voľného času budeme mať. Myslím si, že každá z nás minimálne jednu-dve hračky spraví,“ usmiala sa Romana Krišková.

Jej spoluhráčka Michaela Španková dodala: „Prvé dni ma to tak chytilo, že som si vravela: už musím doštrikovať a ísť na tréning. Potom som si dala asi dva dni pauzu a teraz je to pre mňa relax.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Slovenky očarila netradičná záľuba. Zobrali si ju aj na majstrovstvá Európy