Mladí Rusi zomierajú za šialeného diktátora, tvrdí šachový veľmajster

Bývalý majster sveta v šachu Garry Kasparov.
Bývalý majster sveta v šachu Garry Kasparov. (Autor: TASR)
TASR|3. mar 2022 o 09:00

Kasparov verí, že prezidenta Putina čaká spravodlivý trest.

BERLÍN. Bývalý majster sveta v šachu Garry Kasparov je ďalší z radu kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý nariadil inváziu na Ukrajinu.

"Je to tragédia pre moju krajinu. Tisíce mladých Rusov zomierajú pre tohto šialeného diktátora. Veľa z nich sa narodilo a aj zomrie za jeho vlády," povedal Kasparov v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Tiež dúfa, že vojna nebude mať dlhé trvanie a že Putina čaká spravodlivý trest.

"Mohla by viesť ku kolapsu režimu. Prvýkrát od skončenia Studenej vojny sa takmer celý svet spojil v boji proti zlu. Nečakal som také silné puto solidarity ostatných krajín s Ukrajinou," poznamenal dlhoročný kritik Kremľa.

"Stále sa ma pýtajú, čo sa musí stať, aby sa to celé skončilo. Majú prísť na Červené námestie milióny demonštrantov? Príde k palácovému prevratu? Zasiahnu oligarchovia? Zrejme sa musí udiať zo všetkého niečo.

Putin žije 22 rokov v bubline, je preňho ťažké zachovať si zdravý rozum. Vieme, že dôveruje iba málokomu a že nechodí na internet. Diktatúra jedného muža je najväčšia existenčná hrozba pre celý svet," myslí si Kasparov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Mladí Rusi zomierajú za šialeného diktátora, tvrdí šachový veľmajster