Vojna šampiónov sa len začala

Lance Armstrong (vľavo) a Alberto Contador.
Lance Armstrong (vľavo) a Alberto Contador. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela, SITA|28. júl 2009 o 15:42

Od skončenia Tour de France ubehli iba dva dni a kolegovia, ktorí boli tri týždne v jednom tíme, sa do seba ostro pustili. Z Armstronga s Contadorom už kamaráti nebudú.

MADRID. Vzťahy medzi víťazom Tour de France Albertom Contadorom a tretím mužom celkového poradia Lanceom Armstrongom nie sú práve najideálnejšie, aj keď obaja počas tejto sezóny jazdia v jednom tíme. Potvrdil to samotný Contador. Po slávnostných ováciách v rodnom mestečku Pinto, kde ho vítalo 5­tisíc ľudí, usporiadal tlačovú besedu. Na nej nešetril svojho tímového kolegu Lanca Armstronga.

Musel bojovať sám

„S Armstrongom mám nulový vzťah," cituje Contadora El País. Najprv kritizoval Američana starší brat Contadora Fran, ktorý je Albertov agent: „Všetko si musel vybojovať sám, proti všetkým v tíme Astana. Až keď bolo jasné, že iba on môže vyhrať Tour, začal pre neho pracovať celý tím."

Alberto sa ku kritike pridal. „Šéf tímu Johan Bruyneel protežoval Armstronga. Už nikdy by som s ním nechcel jazdiť v jednom tíme."

Obaja spoločne napokon ani neoslavovali úspechy Astany. Contador po záverečnom defilé na Elyzejských poliach ani nie po 24 hodinách opustil Paríž, zatiaľ čo Armstrong sa rozhodol v nedeľu po skončení Tour pre spoločnú večeru s ľuďmi zo spoločnosti RadioShack, ktorá bude sponzorom jeho nového tímu.

Španiel slávneho Texasana ohovoril aj nepriamo: „Zo mňa nikdy nebude zberateľ rekordov," povedal. Narážal zrejme na nedostihnuteľných sedem triumfov Armstronga na Tour.

„Pre mňa je Tour najväčšia, ale takmer rovnakú hodnotu majú víťazstvá na talianskom Gire a španielskej Vuelte. Už som na všetkých zvíťazil a chcem pokračovať v trende obsadzovania všetkých pretekov."

Táraj

Na tieto slová mu Armstrong hneď odpovedal. „Hej, pistolero, neexistuje žiadne 'ja' v tíme. Spomeň si, čo som ti vravel v marci: Máš sa ešte veľa učiť. Teraz to opakujem znova," napísal Armstrong na Twitteri.

Španielovi odporučil, aby vážil svoje slová. „Na jeho mieste by som prestal tárať a ďakoval tímu. Bez pomoci by si nezvíťazil."

Contador má v súčasnosti platnú zmluvu s Astanou, ale nevylučuje ani zmenu družstva. Do RadioShacku, kam okrem Armstronga mieri aj doterajší riaditeľ Astany Johan Bruyneel, však nepôjde.

„Uvidíme, čo sa stane. Neviem, čo budem robiť na budúci rok, ale určite budem v tíme, ktorý ma bude stopercentne podporovať," naznačil Contador.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vojna šampiónov sa len začala