Paňková získala medailu vo finále C1 do 23 rokov, Stanovská tesne štvrtá

Zuzana Paňková.
Zuzana Paňková. (Autor: TASR)
TASR|23. júl 2023 o 12:59

Ďalšia slovenská pretekárka Emanuela Luknárová dostala 50-sekundovú penalizáciu.

BRATISLAVA. Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Zuzana Paňková získala striebro v C1 do 23 rokov na MEJ v Čunove.

Na domácom kanáli nestačila len na obhajkyňu Gabrielu Satkovú z Česka, na ktorú stratila 3,76 sekundy.

Tretie miesto obsadila Doriane Delassusová z Francúzska s mankom 4,38 s, pričom všetky tri z medailového pódia predviedli bezchybnú jazdu.

Cenný kov tesne ušiel ďalšej Slovenke Soni Stanovskej, ktorá bola štvrtá s jednou chybou (+7,35 s).

Ďalšia domáca pretekárka Emanuela Luknárová dostala 50-sekundovú penalizáciu za bránku číslo desať a obsadila deviate miesto.

Tretia strieborná medaila Paňkovej

Satková je pretekárka elitnej úrovne, v rebríčku ICF jej patrí šieste miesto. Osemnásťročná Paňková tiež jazdí Svetový pohár, no finále na vrcholnom podujatí v kategórii do 23 rokov bolo pre ňu premiérové.

"S jazdou som spokojná, cítila som sa super a išla som čisto. V tomto športe sa môže stať hocičo, ale Satková jazdí úžasne.

Nevedela som, že má čas pod sto sekúnd, ale počula som, že prekonala Soňu o sedem," uviedla Paňková k svojej jazde.

Následne však priznala aj nejaké chyby: "Do šiestej bránky som nemala na pádle pokoj, trochu som váhala. Potom to však išlo dobre, len s drobnými chybami."

VIDEO: Finálová jazda a reakcia Zuzany Paňkovej

Svoj čas zo semifinále zlepšila o 2,17 sekundy a napravila najmä tretiu a štvrtú časť v bránkach 18 až 23, na ktorú sa sústredila pred pretekmi s trénerom.

"Rady určite pomohli, tou časťou sme sa najviac zaoberali, boli tam chyby aj vo včerajšom kajakárskom finále," povedala Paňková pre TASR.

V Čunove získala už tretiu striebornú medailu a prvú individuálnu, v nedeľu ju čakajú ešte preteky v kajak krose.

"V cieli som bola veľmi šťastná, je to moja prvá strieborná medaila v dvadsaťtrojke. Určite ma to namotivuje," dodala Paňková.

Augustové MSJ v Krakove vynechá, chce sa sústrediť na jesennú účasť sezóny, ktorej súčasťou sú majstrovstvá sveta elitnej kategórie vo Veľkej Británii.

Na podujatí pretekári zároveň bojujú o olympijské miestenky pre svoje reprezentácie.

Stanovská: Som hrozne smutná a sklamaná

Paňková i Stanovská štartujú v Čunove vo všetkých disciplínach a získali spolu dve striebra v hliadke.

Náročný program doľahol na Stanovskú v sobotu, no šampionát hodnotila pozitívne.

"Zo štvrtého miesta sa teším, podala som dobré výkony v kajaku i kanoe. Jazda bola celkom fajn, dotyk ma trocha rozhodil, ale všeobecne hodnotím šampionát dobre.

Dnes to bolo lepšie ako včera, ale stále tomu niečo chýbalo," povedala Stanovská.

VIDEO: Finálová jazda a reakcia Soni Stanovskej

Bez penalizácii mala piaty najlepší čas Luknárová, v cieli jej však pripočítali trest za minutie desiatej bránky.

Po pretekoch neskrývala sklamanie: "Som hrozne smutná a sklamaná. Išla som do toho s veľkou vervou a miestami som to asi prepálila.

Po dotyku na trojke som sa vrátila do ideálnej stopy, potom som však znova vypadla a potom prišla tá desiatka."

V mužskej kategórii do 23 rokov nemalo Slovensko zastúpenie. Titul vybojoval Francúz Yohann Senechault, ktorý ukázal po najlepšom čase v kvalifikácii kvalitu aj na novej trati.

O 1,27 s za ním zaostal vlaňajší šampión Vojtěch Heger a pódium doplnil Brit Peter Linksted. Všetci traja predviedli čistú jazdu.

ME juniorov 2023

C1 do 23 rokov - finále

Ženy:

1. Gabriela Satková (ČR) 99,99 s (0), 2. Zuzana PAŇKOVÁ (SR) +3,76 (0), 3. Doriane Delassuvoá (Fr.) +4,38 (0), 4. Soňa STANOVSKÁ (SR) +7,35 (2), 5. Eva Říhová (ČR) +8,74 (0), 6. Ainhoa Lameirová (Šp.) +19,86 (2), ...9. Emanuela LUKNÁROVÁ (SR) +57,43 (52)

Muži:

1. Yohann Senechault (Fr.) 93,59 s (0), 2. Vojtěch Heger (ČR) +1,27 (0), 3. Peter Linksted (V. Brit.) +1,54 (0), 4. Martin Kratochvíl (ČR) +3,14 (2), 5. Flavio Micozzi +4,05 (0), 6. Miquel Trave (Šp.) 4,18 (4)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Paňková získala medailu vo finále C1 do 23 rokov, Stanovská tesne štvrtá