MS v cyklistike 2024: Chladoňová bojovala o zlatú medailu, rozhodol až tesný šprint

ONLINE: Viktória Chladoňová a preteky junioriek na MS v cestnej cyklistike 2024.
ONLINE: Viktória Chladoňová a preteky junioriek na MS v cestnej cyklistike 2024. (Autor: Soňa Niková/ SZC)
Miroslav Kováčik|26. sep 2024 o 07:00 (aktualizované 26. sep 2024 o 12:25)

Sledovali ste online prenos z pretekov junioriek na MS v cyklistike 2024.

BRATISLAVA. Viktória Chladoňová a Sofia Ungerová sa dnes predstavili v pretekoch junioriek s hromadným štartom na MS v cyklistike 2024.

Prvá menovaná patrila na zvlnenej trati, ktorá merala 73,6 km, k favoritkám na medailový zisk, čím by vyšperkovala svoju fantastickú sezónu. 

Chladoňová získala v tomto roku dovtedy tri medaily z juniorských MS, dokonca v troch rôznych disciplínach. Po bronze z cyklokrosu a zlate v horskej cyklistike, získala v utorok striebro v individuálnej časovke. 

Trať v Zürichu jej profilovo vyhovovala, keďže má rada kratšie a prudké stúpania. Napokon rozhodol šprint trojčlennej skupiny, z ktorej brala bronz.

Novou majsterkou sveta sa stala Britka Cat Fergusonová, ktorá ovládla aj časovku. Strieborná medaila patrí Španielke Paule Ostizovej.

Cyklistiku ste sledovali naživo cez náš online prenos.

ONLINE PRENOS: Viktória Chladoňová a Sofia Ungerová dnes na MS v cyklistike 2024 (juniorky, preteky s hromadným štartom, LIVE)


CIEĽ: Preteky junioriek má za sebou aj druhá slovenská cyklistka Sofia Ungerová. Do cieľa prišla na 24. mieste s mankom štyroch minút a 27 sekúnd.

CIEĽ: Tak napokon je to bronzová medaila pre slovenskú reprezentantku. V tesnom súboji nestačila na Španielku Paula Ostizovú. Najšťastnejšia je však britská cyklistka Fergusonová, ktorá získala v Zürichu double.

CIEĽ: Majsterkou sveta v kategórii junioriek sa stala CAT FERGUSONOVÁ. O druhom mieste rozhodne cieľová fotografia. Každopádne, Viktória Chladoňová pridáva do svojej zbierky ďalší cenný kov v tomto roku.

1 km: Taktizuje sa a pretekárky na čele výrazne spomalili. Zaútočí favorizovaná Fergusonová, skúsi to Chladoňová alebo to vyjde Ostizovej?

2 km: Zrejme sa bude rozhodovať v záverečnom šprinte troch pretekárok. Tak to však malo byť napríklad aj na olympiáde a videli sme, ako súperky prekvapila nečakaným nástupom Američanka Kristen Faulknerová.

4 km: Do cieľa zostávajú už len posledné štyri kilometre. Avizované stúpanie nenarobilo pretekárkam žiadne problémy a neprišlo k žiadnym nástupom.

6 km: Na čele pretekov sa nič nemení. Trojica zostáva pohromade a čakáme na stúpanie. V tom predošlom mala najväčšie problémy Španielka, ktorá by však mala byť v prípadnom šprinte najrýchlejšia.

8 km: Fergusonová sa opäť dostala na prvé miesto v zjazde. Chladoňová si nechávala malú medzeru a bez problémov si kontrolovala svoju pozíciu.

10 km: Viktória Chladoňová si testuje svoje súperky a ešte bude mať jednu veľkú šancu. Šesť kilometrov pred cieľom sa začne 500-metrový kopec s priemerom takmer šiestich percent, ktorý by Slovenka mohla využiť.

12 km: Náskok sa šplhá už skoro k minúte, takže Viktória Chladoňová má obrovskú šancu na medailový zisk. Môže mať aj najcennejší lesk.

15 km: Dobrou správou je, že náskok vedúcej trojice stúpa. Pri pohľade na ňu vyzerá najčerstvejšie Slovenka, no bude si musieť dať pozor na to, aby nestratila v zjazde a potom sa ešte pokúsi zaútočiť na zlato.

18 km: Sedemnásťročná slovenská cyklistka teraz vyzývala Britku Fergusonovú a Španielku Ostizovú, aby sa podieľali na ťahaní. Pred trojicou prenasledovateliek majú náskok na úrovni 20 sekúnd.

20 km: Viktória Chladoňová nastolila poriadne tempo v stúpaní Witikon, ktoré malo 1,4 km s priemerným sklonom 7,2 percenta. Vedúcu skupinu okresala už len na tri dievčatá, takže má veľkú šancu na medailu.

21 km: Budúca tímová kolegyňa Viktórie Chladoňovej v tíme Visma Lease a Bike Imogen Wolffová sa pokúsila zaútočiť, ale už nemá toľko síl, keďže si dlho musela takmer sama dostihnúť stratu na favoritky.

24 km: Cyklistky majú za sebou stúpanie Bergstrasse, ktoré malo 800 metrov s priemerom 7,1% a maximom až na úrovni 17,2%. V jeho závere skúsila zaútočiť Chladoňová, ale súperky boli pripravené.

26 km: Chladoňová jazdí na chvoste vedúcej skupiny, a tak môže viac šetriť sily ako napríklad Nórka či Holanďanka, ktoré sa častejšie striedajú na čele. Avšak, zvoľnilo sa, čo využila Imogen Wolffová.

28 km: Zdá sa, že novú majiteľku dúhového dresu budeme hľadať medzi sedmičkou pretekárok vpredu. Je tam napríklad úradujúca majsterka sveta v cyklokrose Geryová či majsterka Európy v časovke Ostizová.

32 km: Dobrá správa, Viktória Chladoňová je späť vo vedúcej sedemčlennej skupine. Spolu s ňou sú vpredu Célia Geryová, Megan Arensová, Paula Ostizová, Kamilla Aaseböová, Giada Silová a Cat Fergusonová.

36 km: Chladoňová nejde v zjazde na mokrej vozovke tak odvážne ako jej konkurentky a stráca niekoľko desiatok metrov. Naopak, situáciu si z čela pretekov kontroluje najväčšia favoritka Cat Fergusonová.

39 km: Favorizovaná Britka a zlatá medailistka z časovky Cat Fergusonová sa snažila prekvapiť súperky v zjazde. Trošku tým zaskočila aj Chladoňovú, ktorá nabrala manko, ale následne sa to opäť všetko spojilo.

42 km: Televízne kamery si našli aj druhú slovenskú cyklistku Sofiu Ungerovú. Tá je na konci druhej skupiny, ktorá sa snaží dostihnúť hlavné favoritky. Rozdiel medzi skupinami je približne 10 sekúnd.

45 km: Viktória Chladoňová zvládla stúpanie veľmi dobre a držala sa na popredných pozíciách. Následne sa vyhla pádu, ktorý spôsobila Nemka Amalie Joelle Messemerová. Vpredu zostala len osemčlenná skupina.

46 km: Cyklistky majú za sebou prvé stúpanie Binz, ktoré malo 1,5 kilometra s priemerným sklonom 9,4 percenta. Viaceré pretekárky to poriadne bolelo a vypadli z pelotónu. Zároveň sa skončila aj snaha úniku.

50 km: Okrem Britky Blackburnovej sa dostali do úniku aj Poľka Weronika Wasatyová a tiež dve reprezentantky Talianska Silvia Milesiová a Eleonora La Bellová. Ich náskok je aktuálne na úrovni 25 sekúnd.

52 km: Jedna z pretekárok vo vedúcej skupine mala problémy na kruhovom objazde a takmer spadla. Následne stratila kontakt, a tak sú vpredu už len štyri cyklistky, ktorých náskok sa blíži k polminúte.

55 km: Zdá sa, že snaha Blackburnovej bola úspešná. Dotiahlo sa k nej kvarteto ďalších cyklistiek, vrátane dvoch Talianok. Ich náskok je približne 15 sekúnd.

58 km: Na konci hlavnej skupiny jazdí Češka Nela Kaňkovská. Občas naberie stratu niekoľkých metrov, no zatiaľ sa drží v kontakte. Máme tu aj prvý pokus o únik, ktorého iniciátorkou je Britka Arabella Blackburnová.

62 km: Slovenky zatiaľ nie sú príliš vidno, ale sú začlenené v pelotóne. Na jeho čele sú naďalej najmä pretekárky v bielych nemeckých dresoch.

65 km: Až na výkonnostne slabšie pretekárky sa pelotón drží pokope a zatiaľ sa nikto nepokúsil dostať do úniku. Prvých 26 km trate je rovinatých a približne 47,5 km pred cieľom sa bude stúpať na kopec Binz.

69 km: O tempo na čele hlavnej skupiny sa momentálne starajú Nemky a rozhodne sa nejde pomaly. Už po necelých piatich kilometroch zaostávajú jazdkyne z krajín ako Mexiko, Benin, Turecko či Thajsko.

72 km: Už po prejdení prvého kruhového objazdu sme videli pád niekoľkých pretekárok. Problémy musí riešiť Francúzka Mélanie Dupinová a tiež reprezentantka Litvy Manté Bidvaitéová.

73,6 km: Neutrálna zóna pred ostrým štartom mala len približne 1300 metrov, a tak už boli preteky junioriek oficiálne odmávané. Viktória Chladoňová nastúpila s číslom 42, Sofia Ungerová má na drese 43-ku.

Štart: V priestore štartu v meste Uster, neďaleko Zürichu, sa už zoradilo všetkých 120 pretekárok zo 44 krajín. Tých nečaká príliš vľúdne počasie. Momentálne slabo prší a teplota je iba 14 stupňov Celzia.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»MS v cyklistike 2024: Chladoňová bojovala o zlatú medailu, rozhodol až tesný šprint