Slovák Buday pozná meno súpera v UFC. Čech zabojuje o titul (Týždeň V klietke)

Buday získal titul Oktagonu v júni.
Buday získal titul Oktagonu v júni. (Zdroj: Oktagon MMA)
SvetMMA|25. jan 2022 o 16:30

Miroslav Štrbák je už v domácej liečbe.

BRATISLAVA. Slovenský bojovník Martin Buday pozná meno prvého súpera v UFC. V premiére ho čaká zaujímavá výzva, americký zápasník s prezývkou "Kung-Fu Panda".

Životný zápas čaká Jiřího Procházku. Ten sa stane historicky prvým českým reprezentantom, ktorý zabojuje o titul UFC.

Newsletter - SvetMMA: Týždeň V klietke

Prehľad toho najzaujímavejšieho, čo ponúkol uplynulý týždeň v bojových umeniach.

Prihláste sa na odber na e-mail jedným klikom >>>

Výbornú správu priniesol sám Miroslav Štrbák. Bojovník, ktorý na začiatku mesiaca dostal infarkt počas tréningu, sa už našťastie zotavuje doma.

Pozrite si týždňový prehľad SvetMMA a magazín Týždeň V klietke.

Ohlásené zápasy do Šamorína

Návrat najväčšej domácej organizácie Oktagon MMA na slovenskú pôdu sa bude v marci niesť vo veľkom štýle.

Fanúšikovia zmiešaných bojových umení si v Šamoríne prídu na svoje, keď v uvidia duel dvoch popredných zápasníkov nabitej veltrovej divízie. Maďarského obľúbenca Matého Kertésza vyzve veterán UFC Bojan Veličkovič.

Zaujímavosťou medzinárodného zápasu je fakt, že obaja bojovníci už v minulosti zápasili o opasok divízie do 77 kilogramov. Oboch porazil šampión David Kozma.

Ohlásený je tiež návrat Mateusza Legierského. Bývalý šampión ľahkej váhy sa po ťažkých dueloch v KSW pokúsi o návrat na víťaznú vlnu. Proti bude český zápasník Matouš Kohout.

Nunes odchádza z American Top Team

Dlhoročná spolupráca je na konci. Historicky najúspešnejšia ženská bojovníčka UFC Amanda Nunes opúšťa tím American Top Team.

Špičkový americký klub zmiešaných bojových umení bol pre Nunes domovom od roku 2014. Od tej chvíle sa začala aj sedemročná neporaziteľnosť Nunes v UFC.

33-ročná zápasníčka získala opasok ženskej bantamovej a perovej váhy, pričom stihla poraziť tie najznámejšie mená. Za obeť jej padla napríklad Valentina Shevchenko, Ronda Rousey alebo Cris Cyborg.

Amanda opustí tím z Floridy spolu so svojou partnerkou Ninou Nunes. Údajne si teraz spolu zakladajú vlastný klub.

Súboj účastníkov Oktagon Výzvy

V roku 2020 boli účastníkmi piatej Oktagon Výzvy a bok po boku bojovali za svoje tímy. Čech Vladimír Lengál a Slovák Igor Lukačovič síce v tejto šou spolu nezápasili, no teraz si, nakoniec, predsa len sily zmerali.

Na sobotňajšom turnaji Gladork Arena 10 sa z výhry tešil domáci bojovník, ktorý v treťom kole duel ukončil knokautom.

Zatiaľ čo Lengál zaznamenal prvé víťazstvo v profesionálnom MMA, Lukačovič si po dvoch výhrach nad Krystianom Gajdkom a Lukášom Zavičákom pripísal prehru.

UFC sa vracia do Európy

Najlepšia liga zmiešaných bojových umení UFC sa po prvýkrát od vypuknutia celosvetovej pandémie sa rozhodla vrátiť do Európy.

Americká organizácia dnes oficiálne oznámila turnaj, ktorého dejiskom by sa mala stať Londýnska aréna O2. Podujatie by sa malo uskutočniť 19. marca.

Hlavným ťahákom podujatia bude predstavenie domáceho bojovníka Toma Aspinalla. Ten sa v päťkolovom dueli stretne so stálicou ťažkej váhy Alexandrom Volkovom.

Barborík podpísal novú zmluvu s dvoma organizáciami

Vojto Barborík má pre tento rok veľké plány. Po epickom zápase s Ivanom Buchingerom chce opäť štartovať v dvoch organizáciách.

Slovenský bojovník podpísal novú zmluvu s Oktagonom, poľskou organizáciou KSW a podporovať ho bude aj nový sponzor.

„Verím si. Oddýchol som si, dal sa dokopy a tvrdo trénujem, aby som sa vydal na ďalšiu cestu víťaza. Som veľmi rád, že bude pri mne stáť nový, silný partner a spolu pôjdeme hore,“ povedal Vojto Barborík.

Najbližšie dva roky sa tak na Vojta môžu tešiť fanúšikovia na Slovensku, v Česku a Poľsku.

Prvýkrát príde jeho veľký návrat do Oktagonu už koncom marca, keď bude jednou z hviezd turnaja Oktagon Prime 5, ktorý sa bude konať v X-BIONIC Sphere v Šamoríne.

Zápasil v Oktagone, teraz zabojuje o zmluvu v Amerike

Domáci fanúšikovia si ho môžu pamätať zo zápasu pod farbami najväčšej československej organizácie Oktagon MMA.

Nemec Alexander Poppeck sa však do Oktagonu vrátiť neplánuje. 29-ročný bojovník sa rozhodol zabojovať o šancu zápasiť v prestížnej americkej lige PFL.

Skoro každý rok sa vo váhových kategóriách bojuje o titul, ktorý víťazovi zaručuje spolu s opaskom cenu milión dolárov. Popeck však najskôr musí prejsť kvalifikáciou.

Bojovník prehovoril po prvý raz od infarktu

Jeden z najlepších slovenských bojovníkov bojoval o život po tom, čo na tréningu v bratislavskom klube Octagon Fighting Academy dostal infarkt počas precvičovania techník.

Následne ho vo vážnom stave previezli do nemocnice, kde ho lekári uviedli do umelého spánku. Prvé vyhlásenia od brata Jozefa boli opatrné, no dobré správy začali pribúdať.

V súčasnosti sa už zotavuje doma a zároveň prehovoril vôbec po prvý raz od nešťastnej udalosti.

Na sociálnej sieti zverejnil odkaz, v ktorom sa poďakoval tímovým kolegom. Práve ich reakcia bola kľúčová, keďže mu okamžite poskytli prvú pomoc, až do príchodu záchrannej služby.

„Ahojte, priatelia, už som doma s priateľkou. Už konečne som v poriadku. Chcel by som sa poďakovať Tomášovi Deákovi, Maťovi Silymu a Igorovi Danišovi za to, že mi zachránili život.

A taktiež môjmu bratovi a Jančimu Hartlovi, že sa postarali o veci, kým som ležal v nemocnici. Taktiež ďakujem všetkým ľuďom, ktorí mi držali palce na Instagrame, na Facebooku. A ďakujem aj mojej rodine, priateľom, všetkým. Ďakujem,“ odkázal.

Buday v premiére vyzve Kung-Fu pandu

Slovensko bude opäť na mape najlepšej svetovej ligy. Bývalý šampión Oktagonu Martin Buday podpísal kontrakt na prvý súboj v UFC a teraz už poznáme meno jeho ďalšieho súpera.

Protivníkom Budaya bude Chris "Kung-fu panda" Barnett (22-7 MMA). Duel sa uskutoční 16. apríla na turnaji UFC Fight Night 206.

Barnett má za sebou v rámci UFC ešte len jeden súboj, no fanúšikov ihneď upútal originálnym prístupom a charizmatickou osobnosťou.

Súperov neraz šokuje kopom z otočky, hoci má 120 kilogramov. Po zápase zas pobaví divákov saltom.

Sám tvrdí, že mentálne sa cíti o štyridsať kilogramov ľahší a vďaka tomu si môže dovoliť podobné kúsky.

Procházka zabojuje o titul UFC

Po dlhých mesiacoch neistoty je to oficiálne. Najlepší český bojovník MMA Jiří Procházka čoskoro zabojuje o titul najprestížnejšej svetovej ligy UFC.

V zápase o titul poloťažkej divízie UFC vyzve Procházka šampióna Glovera Teixeiru. Súboj sa odohrá na turnaji UFC 274.

Teixeira drží opasok divízie od októbra, kedy v druhom kole na šrktenie zdolal Poliaka Jana Blachowicza.

Procházka bude prvý český bojovník, ktorý v UFC zabojuje o titul. Zároveň sa môže stať aj prvým českým šampiónom v najlepšej MMA lige sveta.

Procházka: Krok po kroku napĺňam moju cestu

Procházka teda už v máji vyzve šampióna poloťažkej váhy UFC Glovera Teixeiru a zatiaľ čo československí fanúšikovia oslavujú veľký míľnik pre domácu scénu, on sám v rozhovore pre portál kaocko.cz zhodnotil najbližšieho súpera.

Má mnoho predností, ktoré z neho robia naozaj náročného súpera. V jeho štýle ale vidím aj diery, čo moji bývalí protivníci nemali,“ uviedol.

Hoci zatiaľ kvôli pandemickej situácii vo svete nie je možné s určitosťou povedať, že bude turnaj UFC 274 prebiehať v Brazílii, český bojovník sa snaží od toho odpútať a sústrediť sa iba na výhru.

„Veľmi sa teším, predovšetkým na samotný zápas. Budú tam ľudia, ktorí budú fandiť môjmu súperovi, ale to je niečo, čo sa snažím nevnímať. Sústredím sa iba na veci, ktoré ma dovedú k úspechom.

Naviac nie je ešte úplne isté, že to bude v Riu (de Janeiro), ale je to dosť pravdepodobné. Nevadí mi to. Už som tam raz bol a rád sa tam pozriem znova,“ povedal bojovník tímu Jetsaam Gym z Brna.

Zavraždili bývalého súpera Attilu Végha

Po útoku bodnou zbraňou prišiel v uliciach brazílskeho mesta Pelotas o život MMA bojovník Maiquel Falcao.

Falcao mal byť zavraždený po početných bodnutiach do oblasti brucha pred jedným z miestnych barov v jeho rodnom meste. Podľa informácií bol po incidente prevezený do nemocnice, kde ale svojim zraneniam podľahol.

Domácim fanúšikom je meno Falcao známe zo súboja s Attilom Véghom, ktorý ho na podujatí Oktagon 10 dokázal poraziť na body.

Po prehre s Véghom to šlo s Brazílčanom z kopca. Z nasledujúcich ôsmich duelov odchádzal ako porazený až sedemkrát.

Bývalý zápasník UFC, Bellator, M-1, KSW a Fight Nights Global bol mimo klietky v problémoch aj v minulosti, keď čelil obvineniu z napadnutia ženy na čerpacej stanici.

Falcao zahynul vo veku 40 rokov. Momentálne prebieha vyšetrovanie prípadu.

Vémolov zápas v boxe je ohrozený?

Uplynulý rok mal byť pre najznámejšieho českého zápasníka zmiešaných bojových umení Karlosa "Terminátora" Vémolu v mnohom prelomový.

Nečakané zranenie paže a následné zdravotné problémy však veterána UFC na väčšiu časť roka odstavili. V hre bol aj koniec profesionálnej kariéry.

Najnovšie to podľa fotiek z tréningu na sociálnych sieťach vyzerá, že by sme sa návratu legendárneho bojovníka mohli predsa len dočkať.

A podľa oficiálnych informácií by mal byť jeho najbližším súbojom stret s raperom Otakarom "Marpom" Peřinom v boxerskom ringu.

Dôjde ale k Terminátorovej premiére v boxe? Vémolov súper prichádza s tvrdením, podľa ktorého má Vémola v pláne z duelu odstúpiť.

„Chcel by som sa vyjadriť k jednej veci. Po Prahe sa hovorí, že Karlos so mnou nechce zápasiť, že ten zápas nevezme. Tak by som len chcel povedať, že si už do toho išiel, tak buď chlap a zober to.

Podľa mňa si si len jednoducho uvedomil, že dostaneš a pôjdeš k zemi. Nechceš stratiť svoj hype, ale všetci vieme, že v Oktagone je jediným kráľom Attila (Végh). Buď chlap a prijmi zápas, myslím, že by to ľudí riadne sklamalo. 21. mája ťa čakám v ringu v aréne O2, to je celé,“ povedal v krátkom video odkaze 36-ročný hudobník.

Súboj Marpa a Vémolu sa mal pôvodne odohrať minulý rok v novembri. Napokon je Vémolov debut v ringu v organizácii Oktagon MMA ohlásený na 21. máj tohto roku. 

Newsletter - SvetMMA: Týždeň V klietke

Prehľad toho najzaujímavejšieho, čo ponúkol uplynulý týždeň v bojových umeniach.

Prihláste sa na odber na e-mail jedným klikom >>>

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Slovák Buday pozná meno súpera v UFC. Čech zabojuje o titul (Týždeň V klietke)