Kozma nedáva Pirátovi veľké šance: Kincl ho bude mlátiť (Týždeň V klietke)

Šampión Oktagon MMA David Kozma.
Šampión Oktagon MMA David Kozma. (Zdroj: Oktagon MMA)
SvetMMA|18. jan 2022 o 14:30

Šampión Oktagonu údajne mieri do zahraničia.

BRATISLAVA. Do roku 2022 už oficiálne vstúpili ďalšie dve prestížne organizácie, KSW a UFC. V poľskej lige dokonca po šiestich rokoch korunovali nového šampióna poloťažkej divízie.

Februárový Oktagon 31 možno dostane druhý titulový zápas, no podľa nových správ má šampión Viktor Pešta namierené do zahraničia.

Newsletter - SvetMMA: Týždeň V klietke

Prehľad toho najzaujímavejšieho, čo ponúkol uplynulý týždeň v bojových umeniach.

Prihláste sa na odber na e-mail jedným klikom >>>

Šampión Oktagonu David Kozma dáva bývalému súperovi iba malé šance. Slovák Krištofič podľa neho tvrdo narazí proti Kozmovmu krajanovi Kinclovi. Naopak v UFC majú veľké očakávania od ďalšieho českého reprezentanta.

Pozrite si týždňový prehľad SvetMMA a magazín Týždeň V klietke.

Prišiel o titul po šiestich rokoch

Jedna z najväčších legiend poprednej európskej organizácie KSW sa vrátila na miesto činu.

37-ročný Michał "Cipao" Materla sa na turnaji KSW 66 predstavil vo svojom rodisku, kde si poradil s Britom Jasonom Radcliffom.

Na turnaj bude chcieť čo najskôr zabudnúť Tomasz Narkun. Na turnaji KSW 66 potreboval proti 57. bojovníkovi svetového rebríčka váhy do 93 kilogramov obhájiť titul a napraviť si chuť a renomé jedného z najlepších bojovníkov poľskej organizácie.

Narkunovi však tento plán absolútne nevyšiel a veľké prekvapenie bolo na svete.

Narkun prehral a stratil titul poloťažkej váhy po neuveriteľných šiestich rokoch kraľovania.

Novým šampiónom sa stal ruský bojovník Ibragim Chuzhigaev.

Opasok ľahkej váhy obhájil Marian Ziółkowski, ktorý porazil Borysa Mańkowského.

Na veľkú chvíľu čakal celý rok

Začiatok roka a prvý turnaj UFC dal takpovediac spomenúť na chvíle spred roka. V oboch prípadoch bol jednou z hlavných postáv elitný bojovník perovej divízie Calvin Kattar.

Zatiaľ čo ešte pred rokom v súboji proti Maxovi Hollowayovi dostal neuveriteľnú bitku, tentoraz to bol on, kto ovládol hlavný zápas večera.

Kattar sa po roku vrátil s famóznym výkonom. Nebyť tvrdosti Chikadzeho, súboj mohol pokojne skončiť pred limitom, a nie na body.

Počas piatich kôl zasypával Chikadzeho nepredvídateľnými otočkami, lakťami a boxerskými kombináciami.

Vémolove ťažké časy

Karlos Vémola musí riešiť nepríjemné osobné problémy. Český bojovník na sociálnych sieťach oznámil rozchod so slovenskou partnerkou Lelou Ceterovou, s ktorou má dve deti.

Dôvodom mala byť údajná nevera. Vémola zároveň povedal, že medzi ním a jeho partnerkou je definitívny koniec, no stále je pripravený ju podporiť. Chce sa aj naďalej podieľať na výchove detí.

Neskôr sa ospravedlnil kamarátovi, ktorého do kauzy zatiahol nevinne. Vémola avizuje, že posledné vyjadrenie k tejto téme poskytne na natáčaní svojej relácie Karlos Show.

Kedysi kamaráti, dnes úhlavní nepriatelia

Hlavný zápas UFC 272 prinesie očakávaný stret. V 5-kolovom súboji sa stretnú veľkí rivali Jorge Masvidal a Colby Covington.

Zaujímavosťou je, že obaja boli kedysi tímovými kolegami v klube American Top Team, ktorý sídli na americkej Floride. Zároveň boli dobrí priatelia a v minulosti aj spolubývajúci.

Hoci sa kedysi zhodli na tom, že ich vzájomný súboj neprichádza do úvahy, veci sa zmenili. Sled incidentov a sporov vyústil až v Covingtonov odchod z tímu.

Ich rivalita sa teraz pretaví vo vzájomný súboj. Masvidalovi v súčasnosti patrí šiesta priečka v rebríčku. Covington je jednotkou divízie, na Usmana nestačil iba v novembri.

Turnaj UFC 272 sa uskutoční 5. marca v Las Vegas.

Ďalší Čech na výslní?

Dôležitý krok v ceste na vrchol. Takto by sa dal nazvať najbližší súboj českého zástupcu v UFC Davida Dvořáka.

Zápasníka s prezývkou The Undertaker čaká najväčší súboj jeho profesionálnej kariéry MMA. Rodáka z Hradca Kralové preverí skúsený súper.

Na turnaji UFC zo série Fight Night má Dvořák 26. marca nastúpiť proti Matheusovi Nicolauovi.

Oficiálna stránka organizácie ho pritom zaradila medzi zápasníkov, ktorých sa oplatí sledovať v roku 2022. Dvořáka označili za čierneho koňa divízie.

Pol milióna? Taký plat už nestačí

Je pripravený bojovať za svoje presvedčenie. Šampión ťažkej váhy UFC Francis Ngannou chce v prípade úspešnej titulovej obhajoby prinútiť vedenie organizácie k vylepšeniu zmluvy.

Jeho manažér sa v podstate nerozpráva s vedením organizácie, rokovania sú na bode mrazu. Ngannou pritom vysvetlil, prečo mu už nestačí ani polmiliónový plat.

Problémy sa ešte viac prehĺbili potom, čo Ngannou odmietol súboj proti Derrickovi Lewisovi. 35-ročný zápasník sa bránil tým, že išlo o príliš skorý termín duelu.

Reakcia UFC bola okamžitá a takpovediac prekvapivá. Napriek tomu, že neuplynul ani polrok od korunovania nového kráľa ťažkej divízie, vedenie dohodlo duel o dočasný titul medzi Derrickom Lewisom a Cyrilom Ganem.

Po desiatich mesiacoch od posledného súboja nastúpi Francis Ngannou 22. januára proti Cyrilovi Ganovi.

Opísal chvíle hrôzy

Miroslav Štrbák, jeden z najlepších slovenských bojovníkov, začiatkom januára skolaboval na tréningu.

Podľa nových správ sa jeho stav zlepšil. Za veľa určite vďaka tímovým kolegom, ktorí mu ihneď poskytli prvú pomoc.

Momenty hrôzy, aj duchaprítomnosť kolegu. Bol to práve úspešný bojovník thajského boxu Igor Daniš, ktorý našiel Štrbáka ako prvý a okamžite mu podal prvú pomoc.

Práve duchaprítomnosť Daniša sa v kritickej chvíli ukázala ako podstatná vec. Spolu s ďalšími bojovníkmi potom počkali do príchodu rýchlej záchrannej služby.

„Chalani mali zápasnícky tréning, ja som mal silový vo vedľajšej miestnosti. Išiel som si ešte zaboxovať do boxovacieho vreca, po jednom kole som zbadal Mira sedieť pri stene. Šiel som za ním a zistil som, že nesedí, ale je opretý o stenu a nemá vedomie.

Zakričal som na chalanov, skúsil som, či Miro dýcha, či má tep a nemá zapadnutý jazyk. Dýchal veľmi ťažko, tep som mu ani nenahmatal, jazyk zapadnutý nemal.

Nevedel som poriadne vyhodnotiť, či mám ísť 30 stlačení ku 2 vdychom, alebo 5 ku 1. Nakoniec som nad tým prestal rozmýšľať a povedal som si, že je lepšie robiť niečo ako nič a zvolil som metódu 5 ku 1. Improvizoval som, robili sme to až do príchodu prvej pomoci,“ uviedol Daniš pre portál Sport24.

Pešta mieri do zahraničia?

Minulý rok sa v kariére elitného českého zápasníka Viktora Peštu dá považovať za ten azda najúspešnejší.

Veterán UFC sa nielen v Oktagone dopracoval k titulovej šanci, na jeseň aj opasok poloťažkej divízie získal.

Situácia sa však ku roka 2021 zamotala. Peštov tím sa údajne rozprával s novou ligou RFA. Promotér tejto organizácie však tvrdí, že Pešta má namierené do zahraničia.

„Nie, určite Viktora nebudeme ohlasovať. Som presvedčený, že najbližie obdobie Viktora na domácej scéne určite neuvidíme, ale viacej by som sa k tomu aktuálne nechcel vyjadrovať.

Verím, že keď sa bude Viktor vracať na domácu scénu, tak budeme vedieť jeho manažmentu ponúknuť čo najlepšie podmienky a ukáže sa práve u nás. My mu však držíme palce v novom pôsobisku, kde má bez pochýb na to, aby dosiahol čo najlepší úspech,“ uviedol.

Procházka sa stretne s Jonesom

Český bojovník zmiešaných bojových umení Jiří Procházka pred veľkou životnou šancou mieri na tréningový kemp do USA.

A nebude to len tak. Procházka sa na kempe stretne s absolútnou špičkou.

V klube Fight Ready Team sa stretne napríklad s hviezdnym Henrym Cejudom či legendárnym Jonom Jonesom.

Jones je bývalý šampión Procházkovej váhy a mnohí ho označujú za najlepšieho zápasníka všetkých čias. Aktuálne sa pripravuje na debut v ťažkej váhe, kam plánuje prestúpiť.

Chce, aby si ho zapamätali

Jeden z najväčších talentov domácej scény Marek Medovarski má pred sebou náročnú výzvu.

Po vynikajúcich výkonoch si vyslúžil miestenku na svetový šampionát federácie IMMAF, kde spolu s ďalšími siedmimi zápasníkmi zabojuje o cenné kovy.

V rozhovore priblížil, ako zvláda štúdium popri kariére v MMA a aké ma ciele do budúcnosti.

Pre mňa je zápasenie životným štýlom a žijem tým už 9 rokov. Motivácia je to, že chcem, aby to bolo moje živobytie a nemusel som sa obracať, čo do úst, z čoho zaplatiť nájom.

Chcem tým žiť a preto chcem dosiahnuť čo najlepšie úspechy. A keď príde čas opustiť klietku, stále chcem pôsobiť ako tréner a živiť sa tým. Keď sa raz spomenie moje meno, chcel by som, aby každý povedal, že som skutočný bojovník,“ hovorí.

Bude ho mlátiť, tvrdí Kozma

Šampión veltrovej váhy David Kozma už v minulosti zápasil so Slovákom Samuelom "Pirátom" Krištofičom.

Z tréningov dobre pozná tiež Patrika Kincla, a tak dokáže zhodnotiť, ako môže vyzerať vzájomný duel Kincla a Krištofiča.

Ten sa uskutoční na konci februára v pražskej O2 aréne.

S Pirátom som netrénoval od môjho zápasu s ním, s Kinclom sparujem a myslím si, že Kincl Piráta prejde. Hodí ho na zem a tam bude na ňom tancovať, nenechá ho postaviť. Bude ho tam mlátiť a ukončí ho pred limitom,“ predpovedá.

Galavečer Oktagon 31 môže dostať aj druhý titulový zápas. O dočasný titul by mali zápasiť Ronald Paradeiser a Losene Keita.

Plán oznámil promotér organizácie Ondřej Novotný. Oktagon ešte súboj o dočasný opasok oficiálne nepotvrdil.

Newsletter - SvetMMA: Týždeň V klietke

Prehľad toho najzaujímavejšieho, čo ponúkol uplynulý týždeň v bojových umeniach.

Prihláste sa na odber na e-mail jedným klikom >>>

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Kozma nedáva Pirátovi veľké šance: Kincl ho bude mlátiť (Týždeň V klietke)