Bernal je víťazom Giro d'Italia, z cenného dresu sa teší aj Sagan

Egan Bernal - víťaz pretekov Giro d'Italia 2021.
Egan Bernal - víťaz pretekov Giro d'Italia 2021. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|30. máj 2021 o 14:55 (aktualizované 30. máj 2021 o 17:12)

Slovenský cyklista vyhral bodovaciu súťaž.

Giro d'Italia 2021

21. etapa: individuálna časovka Senago - Miláno (30,3 km):

1.

Filippo Ganna

Taliansko

Ineos Grenadiers

33:48 min

2.

Rémi Cavagna

Francúzsko

Deceunick Quick - Step

+12 s

3.

Edoardo Affini

Taliansko

Jumbo-Visma

+ 13 s

4.

Matteo Sobrero

Taliansko

Astana - Premier Tech

+ 14 s

5.

Joao Almeida

Portugalsko

Deceunick Quick - Step

+ 28 s

6.

Max Walscheid

Nemecko

Team Qhubeka ASSOS

+ 33 s

57.

Peter Sagan

Slovensko

Bora-Hansgrohe

+ 2:59 min

MILÁNO. Kolumbijský cyklista Egan Bernal sa stal víťazom 104. ročníka pretekov Giro d'Italia. Jazdec tímu Ineos Grenadiers dosiahol svoje druhé celkové víťazstvo na pretekoch Grand Tour, keďže v roku 2019 ovládol aj Tour de France. 

Okrem ružového dresu získal aj biele tričko pre najlepšieho pretekára do 25 rokov. Takáto kombinácia sa v roku 2014 podarila aj Nairovi Quintanovi, ktorý bol doposiaľ jediným kolumbijským víťazom Gira. 

Cyklámenový dres si domov odnesie slovenský cyklista Peter Sagan.

V záverečnej časovke skončil na 57. miesto s mankom necelých troch minút a na pretekoch Grand Tour vyhral bodovaciu súťaž už ôsmykrát. Vyrovnal sa tým v historických tabuľkách druhému Írovi Seanovi Kellymu. 

V bodovacej súťaži získal 136 bodov, druhý Talian Davide Cimolai dosiahol o 18 menej. Sagan sa stal len siedmym cyklistom, ktorý ovládol bodovaciu súťaž na Giro d'Italia aj Tour de France.

Záverečnú 30 kilometrov dlhú individuálnu časovku ovládol domáci Filippo Ganna, ktorý dosiahol čas 33:48 minúty. Nadviazal tak na víťazstvo z prvej etapy, ktorou bola takisto časovka a Ganna si po nej obliekol ružový dres.

Talianovi sa podarilo zvíťaziť napriek tomu, že mal v závere trate defekt.

Druhý skončil Francúz Remi Cavagna z Deceunincku-QuickStep, hoci v predposlednej zákrute narazil do bariéry. Na víťaza pritom stratil len 12 sekúnd. Tretie miesto obsadil ďalší Talian Edoardo Affini z Jumbo-Visma

Bernal mal pred záverečnou časovkou náskok 1:59 minúty pred druhým Carusom a i keď je v jazde proti chronometru papierovo o čosi slabší ako jeho súper, dvojminútová rezerva bola dostatočná na to, aby si ružový dres udržal.

Caruso si udržal druhé miesto v celkovom hodnotení. V minulosti sa mu to podarilo aj na pretekoch Okolo Švajčiarska a Tirreno-Adriatico. Poradie na stupňoch víťazov doplnil Brit Simon Yates z tímu BikeExchange. 

"Ružový dres je špeciálny, sú to najkrajšie preteky na najkrajšom mieste na svete. Nikdy nezabudnem na toto Giro, ako som vyhral moju prvú etapu, celkové poradie, útoky a špurt o bonusové sekundy s Remcom Evenepoelom.

Takú cyklistiku mám rád. Na týchto pretekoch som našiel slobodu súťažiť tak, ako to mám rád. Dnes som sa sústredil len na seba a to, aby som nespravil chybu.

Nechcel som prehrať Giro v jednej zákrute. Nakoniec to bola prvá časovka, ktorú som si užil," povedal Egan Bernal po svojom víťazstve. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Bernal je víťazom Giro d'Italia, z cenného dresu sa teší aj Sagan