Sagan získal na Gire cyklámenový dres, má blízko k rekordu

Peter Sagan v cyklámenovom drese na Giro d'Italia 2021.
Peter Sagan v cyklámenovom drese na Giro d'Italia 2021. (Zdroj: TASR/AP, Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|30. máj 2021 o 15:15

Dosiahol niečo, čo mu ostatní môžu závidieť.

BRATISLAVA. Športový svet sa pomaly vracia do normálu. Väčšina súťaží sa bez problémov odohrala, na štadiónoch je čoraz viac fanúšikov a Peter Sagan opäť ovládol bodovaciu súťaž na pretekoch Grand Tour. 

V nedeľu spečatil zisk cyklámenového dresu na Giro d'Italia, ktorý spestrí jeho zbierku siedmich zelených dresov z Tour de France. 

Na Grand Tour už ôsmykrát vyhral bodovaciu súťaž, vďaka čomu sa v historických tabuľkách vyrovnal legendárnemu Írovi Seanovi Kellymu.

Dva dni od rekordu 

Kelly je jeden z najúspešnejších cyklistov všetkých čias. Za všetko hovorí jeho celkové víťazstvo na Vuelte v roku 1988 či deväť monumentálnych triumfov. 

Je držiteľom viacerých rekordov, no jeden z nich bude už o pár dní v ohrození. A nemôže ho prekonať nikto iný ako trojnásobný svetový šampión zo Slovenska.

Peter Sagan viedol bodovaciu súťaž na pretekoch Grand Tour už 149 dní, pričom na rekordéra Kellyho stráca len dva dni. 

Peter Sagan v cyklámenovom drese.
Peter Sagan v cyklámenovom drese. (Autor: TASR/AP)

"Tento rekord je mierou toho, ako konzistentní boli najlepší pretekári rok čo rok na najťažších pretekoch vo všetkých terénoch. Top 10 tohto rebríčka tvoria iba legendy tohto športu," uvádza portál stickybottle.com. 

Kelly rekord dosiahol v priebehu jedenástich rokov, Sagan jazdí svoju dvanástu profesionálnu sezónu. Rekord, ktorý je v platnosti už 22 rokov, môže Slovák vylepšiť už na Tour de France (26. júna - 18. júla).  

Aktuálne je jediným cyklistom, ktorý za posledných 7 rokov vyhral aspoň jednu etapu na Grand Tour. Je to konzistencia, ktorú mu môžu súperi závidieť.

Súperi mali iné ambície 

Na tohtoročnom Gire si Sagan obliekol cyklámenový dres po svojom víťazstve v 10. etape a už ho z neho nikto nedokázal vyzliecť. 

Objektívne možno povedať, že v konkurencii Caleba Ewana či Tima Merliera nebol najrýchlejším pretekárom v pelotóne, čo však nie je žiadna novinka.

Na rozdiel od nich si však dokázal poradiť aj s náročnými stúpaniami. 

Navyše, spomedzi všetkých jeho potencionálnych súperov bol Sagan jediný, kto reálne hovoril o ambícii získať cyklámenový dres. 

Ewan chce v jednom roku vyhrať etapu na každej z troch Grand Tour, Merlier pri svojom debute túžil po výhre v etape a domáci Giacomo Nizzolo chcel prelomiť sériu druhých miest. To sa mu na 13. pokus podarilo. 

Napokon však ani jeden z tejto trojice Giro nedokončil.

Vlani mal bodov viac 

Žilinskému rodákovi hralo do karát aj to, že Deceunick Quick-Step prišiel na Giro vyložene s ambíciami na celkové poradie, a teda bez šprintéra. Chýbal aj minuloročný víťaz Arnaud Démare z tímu Groupama - FDJ. 

Zaujímavosťou je, že vlani Saganovi na cyklámenový dres 184 bodov nestačilo, teraz mu prvú priečku zaistilo aj o 48 bodov menej. 

V cyklistickej histórii je len siedmym cyklistom, ktorému sa podarilo ovládnuť bodovaciu súťaž na Giro d'Italia aj na Tour de France.  

Sagan sa zaradil k legendám ako Eddy Merckx, Laurent Jalabert či k inému stále aktívnemu cyklistovi Markovi Cavendishovi. 

Stačilo kontrolovať situáciu 

Z pohľadu zisku cenného dresu boli pre slovenského cyklistu kľúčové dve etapy. V desiatej sa dostal do vedenia a zvládol aj dôležitú trinástu etapu. 

V nej sa udeľovalo v cieli 50 bodov, obsadil solídne tretie miesto a udržal si lídersku pozíciu. Vo zvyšných ôsmich, prevažne horských etapách, tak nemusel útočiť a naskakovať si do únikov. Stačilo strážiť si svojich hlavných súperov. 

V roku 2020 sa Sagan na Tour de France presvedčil, že nie je ľahké dostať sa do úniku bez toho, aby na zadnom kolese mal súpera, ktorého chce zdolať. A tak ako to Sam Bennett zvládol na Tour, tak to Slovák zvládol na Gire. 

"Som veľmi šťastný a hrdý, že som v Miláne vystúpil na pódium pre víťazov v cyklámenovom drese z Giro d'Italia. Roky bol mojim snom. Som rád, že sa mi to dnes splnilo," uviedol Sagan pre oficiálnu stránku Bora-Hansgrohe. 

"Chcem poďakovať organizátorom, fantastickým talianskym fanúšikom, ktorí nás pri ceste povzbudzovali a všetkým mojim tímovým kolegom," dodal. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan získal na Gire cyklámenový dres, má blízko k rekordu