VIDEO: Gasly zúril. Počas pretekov F1 takmer narazil do žeriavu

Štart Veľkej ceny Japonska 2022 poznačil dážď.
Štart Veľkej ceny Japonska 2022 poznačil dážď. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|9. okt 2022 o 08:40 (aktualizované 9. okt 2022 o 09:00)

V Suzuke sa už v minulosti tragická nehoda stala.

SUZUKA. Veľká cena Japonska sa do kalendára F1 vrátila po troch rokoch, no hneď jej úvodné minúty priniesli v daždivých podmienkach nečakané momenty.

Prejazd zákrutou najskôr nezvládol pilot Ferrari Carlos Sainz, skončil mimo trate a preteky sa pre neho rýchlo skončili. Následne boli vyvesené červené vlajky, ktoré znamenali, že pre zlé počasie budú preteky prerušené.

V tom čase mali všetci jazdci zamieriť do boxov a tým pádom mal pre traťových maršálov vzniknúť priestor na to, aby odpratali Sainzov monopost.

Vedenie pretekov však zlyhalo a žeriav, ktorý mal Ferrari odviesť, poslalo na trať ešte v čase, keď sa na nej nachádzal Francúz Pierre Gasly. Ten totiž musel ísť do boxov, a tak nabral výraznú stratu na zvyšok štartového poľa.

Jazdec tímu AlphaTauri, ktorý v budúcej sezóne bude jazdiť za Alpine, napokon so šťastím a za zníženej viditeľnosti minul vozidlo, ktoré stálo na ľavej strane.

"Čo je to za traktor na trati?" zakričal Gasly do vysielačky. "Prešiel som vedľa neho. To je neprijateľné. Nepamätáte si, čo sa stalo? Nemôžem tomu uveriť."

Gasly mal na mysli situáciu spred ôsmich rokov, kedy žeriav práve na okruhu Suzuka odpratával monopost Adriana Sutila a narazil do neho Jules Bianchi. Kamarát Pierra Gaslyho neskôr zraneniam podľahol.

"Mohol som sa zabiť," dodal Gasly, pričom zo záberov z boxov bolo evidentné, že ho táto situácia poriadne naštvala a intenzívne ju riešil.

Bývalý rakúsky jazdec F1 a dvojnásobný víťaz 24-hodinových pretekoch Le Mans Alexander Wurz reagoval na tento incident slovami: "Myslím si, že musíme o tom diskutovať. Skrátim to - toto sa nesmie stať, chlapci."

"Žiadny rešpekt k životu jazdca, žiadny rešpekt k Julesovej pamiatke. Neuveriteľné," napísal Philippe Bianchi, otec tragicky zosnulého Julesa.

Negatívne na to reagovali aj súčasní piloti formuly 1.

"Wtf. Ako sa to stalo!? Pred rokmi sme takto stratili jeden život. Riskujeme svoje životy, najmä v takýchto podmienkach. Chceme pretekať. Ale toto... Neprijateľné," napísal na sociálnej sieti twitter Lando Norris.

"Neviem, či tomu ľudia rozumejú, ale aj za safety carom ideme rýchlosťou 100 alebo 150 kilometrov za hodinu. Pri takejto rýchlosti dnes nebolo nič vidieť.

Keď máte malý aquaplaning, vyjdete z pretekárskej stopy a trafíte "traktor", je koniec. Nechápem, prečo v týchto podmienkach takto riskujeme," dodal Sainz.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»VIDEO: Gasly zúril. Počas pretekov F1 takmer narazil do žeriavu