Joshua môže dokázať, čo žiadny iný boxer v dejinách

Anthony Joshua (vľavo) a Joseph Parker sa stretnú v sledovanom súboji.
Anthony Joshua (vľavo) a Joseph Parker sa stretnú v sledovanom súboji. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|29. mar 2018 o 18:00

Britský boxer Anthony Joshua a Novozélanďan Joseph Parker sa v sobotu stretnú v zjednocovacom súboji superťažkej hmotnostnej kategórie.

Kto to vysiela?

Dajto vysiela galavečer v sobotu od 21.00, Nova Sport 1 ešte o dve hodiny skôr.

Samotný súboj Joshua vs Parker sa začne okolo 23.00.

BRATISLAVA. Ktorý šport je najroztrieštenejší a najnejednotnejší na svete? Zrejme box.

Amatérsky a profesionálny sú dva rôzne športy. Na olympiádu síce chodia iba amatéri, ale box oveľa viac spopularizovali profesionáli, ktorí nenosili prilby.

Muhammada Aliho vyhlásili vo viacerých anketách za najlepšieho športovca minulého storočia. Sotva nájdete šport, ktorý má toľko rôznych majstrov sveta.

Svet profesionálneho boxu uznáva dvanásť organizácií vrátane štyroch najprestížnejších. A v každej z nich sa súperí o tituly v niekoľkých hmotnostných kategóriách. Najväčšiu pozornosť vzbudzuje tá najťažšia, bez rozdielu hmotností.

Len šampióni WBA, WBC, IBF a WBO môžu byť po skončení kariéry uvedení do Medzinárodnej boxerskej siene slávy.

Najstaršou organizáciou je WBA. Vznikla v roku 1962 ako nástupca NBA (Americkej národnej asociácie). O rok neskôr pribudla WBC, ktorá je zo všetkých organizácií najväčšia, jej členom je 161 krajín sveta.

Dvadsať rokov po WBC založili aj tretiu z organizácií - IBF. Jej vznik bol dosť divoký. Keď na výročnom stretnutí WBA v Portoriku nezískal šéf americkej federácie Bob Lee kreslo prezidenta WBA, rozhodol sa vytvoriť vlastnú organizáciu.

O štyri roky neskôr sa stal Mike Tyson prvým boxerom ťažkej hmotnosti, ktorý zjednotil pásy všetkých troch organizácií a stal sa absolútnym šampiónom.

V roku 1989 pribudla aj WBO. Jej cesta k uznaniu však trvala takmer desať rokov a bola pretkaná radom škandálov. Až šampióni ako Oscar de la Hoya či Vladimir Kličko získali mladej organizácii rešpekt.

Traja šampióni sa delia

Box má momentálne troch veľkých šampiónov, ale už tento rok má prísť k absolútnemu zjednoteniu, čo sa v dejinách boxu ešte nestalo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»Joshua môže dokázať, čo žiadny iný boxer v dejinách