Počas zápasu NHL skolaboval hokejista, duel nedohrali

Momentka zo zápasu Anaheim - St. Louis.
Momentka zo zápasu Anaheim - St. Louis. (Autor: TASR/AP)
Igor Dopirák|12. feb 2020 o 06:00

Hráča previezli do nemocnice.

VIDEO: Kolaps Jaya Bouwmeestera v čase 1:25

ANAHEIM. Nočný súboj zámorskej NHL medzi hokejistami Anaheim Ducks a St. Louis Blues predčasne ukončili ešte v prvej tretine.

Dôvodom bol kolaps obrancu hostí Jaya Bouwmeestra, ktorý sa na striedačke natiahol za fľašou s vodou a potom spadol na zem.

Jeho spoluhráči Vince Dunn a Alex Pietrangelo okamžite signalizovali, aby mu lekársky tím prišiel pomôcť.

Srdcová príhoda

Skúsenému 36-ročnému bekovi ihneď poskytli zdravotnícku pomoc a podľa prvých informácií stanice Fox Sports ho v bdelom stave previezli sanitkou do nemocnice.

Do konca prvej tretiny v Honda Center vtedy chýbalo 7:50 minúty a na ukazovateli skóre bol stav 1:1.

Hráči oboch tímov odišli do šatní a rozhodcovia oznámili prerušenie zápasu, resp. jeho odklad na neskorší termín.

Jay Bouwmeester skolaboval počas zápasu Anaheim - St. Louis: fotogaléria

26.2.2020

"Zápas medzi Ducks a Blues odložili z dôvodu lekárskeho pohotovostného zásahu v čase 12:10 min v prvej tretine. Týkal sa obrancu hostí Jaya Bouwmeestra. O náhradnom termíne sa rozhodne v dohľadnom čase," píše sa vo vyhlásení vedenia NHL.

"Jay mal srdcovú príhodu a skolaboval na striedačke. Vďaka rýchlej pomoci našich zdravotníkov, ako aj zdravotníkov a lekárov Anaheimu je jeho stav stabilizovaný. Počas transportu do nemocnice bol pri vedomí a hýbal všetkými končatinami," uviedol v stanovisku generálny manažér St. Louis Doug Armstrong.

"Jay absolvuje lekárske vyšetrenia, o jeho stave budeme informovať v stredu," dodal.

Bouwmeester patrí medzi najskúsenejších

Bouwmeester je jedným z najskúsenejších obrancov v profilige. Vo svojej sedemnástej sezóne v NHL mal na konte 56 zápasov s bilanciou jeden gól a osem asistencií a tiež šesť plusových bodov.

Celkovo v kariére v NHL odohral 1241 zápasov.

Vlani bol súčasťou tímu St. Louis, ktorý vybojoval Stanleyho pohár, v roku 2014 sa v ruskom Soči tešil s tímom Kanady zo zisku olympijského zlata.

V predmetnom zápase proti Anaheimu pred kolapsom Bouwmeester odkorčuľoval 5:34 minúty, krátko pred nečakaným momentom absolvoval striedanie s dĺžkou 1:20 minúty.

Rodáka z Edmontonu draftovala v roku 2002 Florida z tretieho miesta. Okrem tímu Panthers pôsobil aj v Calgary Flames a momentálne je už ôsmu sezónu súčasťou organizácie St. Louis Blues.

Jeho najproduktívnejšia sezóna prišla už v ročníku 2005/2006, keď v 82 zápasoch základnej časti nazbieral 46 bodov za 5 gólov a 41 asistencií. Aktuálne má podpísanú zmluvu pre túto sezónu na 3,25 mil. USD.

Minimálne dvaja lekári

Dosiaľ posledným hráčom, ktorý v zápase NHL na striedačke skolaboval, bol útočník Rich Peverley z Dallas Stars v roku 2014, informuje sportsnet.ca.

Peverley mal nepravidelný tlkot srdca, pomohol mu okamžitý zásah zdravotníkov.

Priamo na klzisku skolaboval v roku 2017 český brankár Michal Neuvirth z Philadelphia Flyers.

Podľa pravidiel NHL musia byť na zápase prítomní minimálne dvaja lekári, pričom jeden z nich má byť najďalej pätnásť metrov od striedačiek.

K dispozícii musí byť aj defibrilátor, ktorý použili v roku 2005 pri kolapse českého hokejistu Jiřího Fischera z Detroit Red Wings.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Počas zápasu NHL skolaboval hokejista, duel nedohrali