Bol najrýchlejším Európanom. Volka delili od medaily tri stotiny sekundy

Ján Volko.
Ján Volko. (Autor: TASR/AP)
SITA|24. aug 2017 o 18:41

Mladý šprintér priznal, že s výsledkom je spokojný.

TCHAJ-PEJ. Slovenský šprintérsky rekordér Ján Volko obsadil vo finále v behu na 100 metrov na svetovej univerziáde v Tchaj-peji na Taiwane piate miesto časom 10,30 sekundy.

Za bronzovým Američanom Cameronom Burrellom s osobným rekordom 9,93, ktorý je syn bývalého svetového rekordéra Leroya Burrella, zaostal iba o tri stotinky.

Vo veľmi vyrovnanom finále sa prvá šestica šprintérov zmestila do jedinej desatiny sekundy.

Zlato si prekvapujúco vybojoval Jang Čchun-chan z Taiwanu (10,22) pred hlavným favoritom, Juhoafričanom Rotom (10,24), ktorý dosiahol v semifinále najlepší čas zo všetkých (10,18).

Najlepší Európan

„Bolo to naozaj náročné a za hodinu po semifinále mi už vo finále chýbala sila pri štarte. Piate miesto si veľmi cením, teší ma aj neoficiálny titul najrýchlejšie európskeho univerzitného študenta,“ vravel s úsmevom Volko.

„Po všetkom, čo mám za sebou, a vzhľadom na podmienky, ktoré sme však mali všetci rovnaké, je to dobrý výsledok. Dnes sa dostanem do postele až okolo jedenástej večer, na večeru si dám len proteín a ovocie a dúfam, že kým zajtra ráno o 7:00 h vstanem, stihnem si aspoň trochu oddýchnuť.“

Volko, zverenec trénerského dua Naďa Bendová - Róbert Kresťanko o jednu priečku prevýšil papierové predpoklady, keďže z osmičky finalistov mal šiesty najlepší osobný rekord aj sezónne maximum.

Dvadsaťročný študent Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, pre ktorého je SU 2017 už tretí vrchol v letnej sezóne po ME do 23 rokov v Bydgoszczi a MS v Londýne, bol jediný Európan vo finále stovky.

Pobeží aj dvojstovku

Do finále postúpil Volko postúpil zásluhou druhého miesta v II. semifinále časom 10,28, keď skončil za Rotom (10,18) a pred Jamajčanom Traceym (10,29) a Collinsom z USA (10,31).

V bilancii časov z oboch semifinálových behov patrila halovému vicemajstrovi Európy na 60 metrov piata priečka, lepší ako on boli ešte prví traja z I. semifinále: Jang Čchun-chan z Taiwanu (10,20), Ghančan Yeboah (10,26) a Tada z Japonska (10,27).

Piata priečka Jána Volka je doposiaľ najlepšie umiestenie slovenskej výpravy na SU v Tchaj-peji, doteraz ním bola deviata pozícia športovej gymnastky Barbory Mokošovej v štvorboji.

Volko sa ešte predstaví v behu na 200 metrov, kde má tiež veľkú šancu na postup do finále a za istých okolností aj na medailu.

Dobrý signál pred dvojstovkou

„Šesť hodín v autobuse, desať na štadióne, 34 stupňov Celzia, 4 hodiny dažďa, trochu jedla, ananásový čaj, 3 ľadové kúpele, 1 masáž, zabudnuté ponožky, stres, veľká radosť a ešte väčšia únava - to všetko je za piatym miestom na Svetovej univerziáde,“ komentovala Volkovo účinkovanie v behu na 100 metrov trénerka Nada Bendová.

Pozitívom dneška je okrem umiestenia aj fakt, že Janko svojich súperov v závere doťahoval výrazným spôsobom, čo je dobrý signál pred dvojstovkou.


Naďa Bendová, trénerka Jána Volka

„Máme za sebou dva naozaj veľmi náročné dni a vzhľadom na všetky podmienky a okolnosti, musíme byť veľmi spokojní s výkonom aj umiestením. Je najrýchlejší Európan a musím mu vystrúhať poklonu, že po náročnom šampionátovom lete ešte stále dokáže podávať takéto výkony.“

Volko bežal podľa trénerky dva takmer rovnaké behy - v semifinále 10,28 sekundy vetrom +0,1 m/s, vo finále 10,30 v protivetre 0,9 m/s. „V oboch zaostával za súpermi na prvých 30 metroch, kde mu po výbehu z blokov chýbala sila,“ podotkla Bendová.

„Ráno pred pretekmi sme tentoraz vynechali tonizačnú posilňovňu, pretože Janko až do jedenástej spal, čo uňho nebýva zvykom. Sme však v situácii, keď musíme počúvať najmä jeho telo a snažiť sa eliminovať čo najviac únavu. Pozitívom dneška je okrem umiestenia aj fakt, že Janko svojich súperov v závere doťahoval výrazným spôsobom, čo je dobrý signál pred dvojstovkou.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Bol najrýchlejším Európanom. Volka delili od medaily tri stotiny sekundy