VIDEO: Vylúčili až 31 cyklistov. Fanúšikovia ich natočili pri porušovaní pravidiel

Fanúšikovia natočili cyklistov pri porušovaní pravidiel.
Fanúšikovia natočili cyklistov pri porušovaní pravidiel. (Autor: Reprofoto Twitter opaisdociclismo)
SITA|16. jún 2023 o 14:18

Tie zábery sú bolestivé, povedal šéf talianskej cyklistiky.

CESANO MADERNO. Až 31 cyklistov diskvalifikovali z prestížnych pretekov Giro d’Italia určených pre jazdcov do 23 rokov v Taliansku po tom, ako ich fanúšikovia nakrútili pri porušovaní pravidiel.

Okrem 24 domácich a siedmich zahraničných pretekárov vylúčili z podujatia aj štyroch členov tímov za to, že sa mladí cyklisti počas záverečného stúpania na Passo dello Stelvio v stredajšej štvrtej etape držali sprievodných vozidiel a motocyklov.

Spomenutá etapa mala prívlastok kráľovská a organizátori ju označili ako Giro Next Gen, teda Giro budúcej generácie. Končila sa slávnym stúpaním na priesmyk Stelvio, ktoré sa často objavuje aj na mužských pretekoch Giro d’Italia, jednej z troch Grand Tour v sezóne.

Vylúčení cyklisti sa podľa zverejnených záberov zabávali porušovaním jedného z hlavných pravidiel v cestnej cyklistike a zrejme si neuvedomili, že ich pritom niekto nakrúca.

"To, čo sme videli, bolo naozaj urážkou tých, ktorí dodržiavajú pravidlá v tomto športe. Tie zábery sú bolestivé. Je správne vymáhať dodržiavanie pravidiel. Najviac som sklamaný zo správania sa športových riaditeľov v sprievodných vozidlách, lebo oni by mali ako prví učiť mladíkov, aby rešpektovali pravidlá," povedal o incidente šéf talianskej cyklistiky Cordiano Dagnoni.

Ten podľa jeho slov oľutoval, že požiadal organizátorov o to, aby aspoň polovica tímov na pretekoch bola z Talianska.

VIDEO: Fanúšikovia natočili cyklistov pri porušovaní pravidiel

Medzi vylúčenými pretekármi je aj Belgičan Tijl De Decker, ktorý sa stal v tomto roku víťazom francúzskej klasiky Paríž-Roubaix v kategórii do 23 rokov.

Tri talianske zoskupenia prišli pre trest dokopy o desiatich jazdcov - ASD GC Sissio o štyroch z piatich a Ciclista Rostese aj Technipes o troch.

Všetci účastníci incidentu môžu čeliť dodatočným sankciám zo strany talianskej federácie či Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»VIDEO: Vylúčili až 31 cyklistov. Fanúšikovia ich natočili pri porušovaní pravidiel