Tri rôzne krajiny či slávny okruh F1. Tretia etapa Tour de France 2017 je šancou pre klasikárov

Peter Sagan opäť potešil fanúšikov na Slovensku.
Peter Sagan opäť potešil fanúšikov na Slovensku. (Autor: TASR/AP)
SITA|3. júl 2017 o 10:30

Peter Sagan, Philippe Gilbert či Greg van Avermaet. To sú mená, ktoré by v pondelok mohli bojovať o víťazstvo.

VERVIERS. Tretia etapa na Tour de France 2017 by vzhľadom na svoj profil, dĺžku a územie, ktorým prechádza, mohla mať prívlastok Ardenská klasika.

Meria 212,5 kilometra a jazdiť sa bude územím troch krajín.

Štart bude mať v belgickom Verviers, rodisku víťaza tohtoročného monumentu Okolo Flámska Philippa Gilberta. Stotridsať kilometrov povedie cez územie Luxemburska a jej záver sa odohrá v Longwy na severovýchode Francúzska.

Profil tretej etapy Tour de France 2017.
Profil tretej etapy Tour de France 2017. (Autor: letour.fr)

Profil tretej etapy Tour de France 2017 pre klasikárov

Pelotón už po dvadsiatich kilometroch navštívi známy motoristický okruh formuly Spa-Francorchamps a jazdiť sa bude aj po cestách najstaršej cyklistickej klasiky Liége-Bastogne-Liége. Zvlnený profil s piatimi horskými prémiami nižších kategórií nahráva vyznavačom cyklistických klasík, čiže jednorazových pretekov, medzi ktorých patrí aj slovenský líder tímu Bora-Hansgrohe Peter Sagan.

89 km

je méta, na ktorej na jazdcov v pondelok čaká boj o body na šprintérskej prémii.

A keďže cieľovej méte predchádza 1,6 kilometra dlhé stúpanie III. kategórie s priemerom 5,8 percenta na úzkych cestách s množstvom zákrut, v závere by si to mali rozdať klasikári na čele s úradujúcim olympijským víťazom či šampiónom Paríž - Roubaix Gregom van Avermaetom z Belgicka.

Podľa odborníkov záver v Longwy pripomína vlaňajšiu druhú etapu Tour, v ktorej dominoval Peter Sagan a prvýkrát sa obliekol do žltého dresu lídra.

"Koncovka na vrchole stúpania na Religieuses určite poteší Petra Sagana - tak ako vlani La Glacerie v Cherbourg-en-Cotentin. Finiš vyhovuje aj Gilbertovi a celkovo možno očakávať útok na prezliekanie žltého dresu," píše oficiálny web letour.fr.

V žltom pôjde Thomas, v zelenom Kittel

Po úvodnom víkende Tour de France je v žltom drese lídra Brit Geraint Thomas z tímu Sky s náskokom piatich sekúnd pred Švajčiarom Stefanom Küngom.

Petrovi Saganovi patrí 17. priečka s mankom 25 sekúnd.

V zelenom drese vedúceho pretekára bodovacej súťaže pôjde na štart Nemec Marcel Kittel, ktorý v nedeľu v Liége zaokrúhlil počet etapových triumfov na Tour de France na desať. Obhajcovi Saganovi priebežne patrí pätnásta priečka.

Štart tretej etap je vo Verviers o 12.25 h. Najlepší v cieli sa očakávajú najskôr po 17.08 h. Rýchlostná prémia príde na rad po 89 kilometri vo Wincrange už na luxemburskom území.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Tri rôzne krajiny či slávny okruh F1. Tretia etapa Tour de France 2017 je šancou pre klasikárov