Cyklistov v pondelok na Tour de France 2017 čaká podobný dojazd, pri akom Sagan vlani zvíťazil

V pondelok by mohol prísť čas pre Petra Sagana.
V pondelok by mohol prísť čas pre Petra Sagana. (Autor: TASR/AP)
Andrej Kuzmány|3. júl 2017 o 06:46

Tretia etapa Tour pripomína kopcovité ardenské klasiky. Cieľ je v dvojkilometrovom stúpaní so sklonom 5,8 percenta.

BRATISLAVA. Vlani to bol pre slovenskú cyklistiku historický moment. Peter Sagan v druhej etape Tour de France 2016 opäť ukázal svoju silu. V dojazde do krátkeho kopca predstihol všetkých súperov a tešil sa z víťazstva.

Navyše - získal desať bonifikačných sekúnd, vďaka čomu sa vtedy obliekol do žltého dresu vedúceho pretekára. Ako prvý slovenský cyklista na Tour v histórii.

Päť stúpaní v tretej etape Tour de France 2017

Podobnú šancu bude mať dvojnásobný majster sveta aj na Tour de France 2017. Pondelňajšia etapa má 212,5 kilometra a pripomína kopcovité ardenské klasiky.

Práve o tejto etape sa hovorí ako o tej, ktorá by Slovákovi mala vyhovovať možno najviac. Cieľ je v dvojkilometrovom stúpaní so sklonom 5,8 percenta.

Profil tretej etapy Tour de France 2017.
Profil tretej etapy Tour de France 2017. (Autor: letour.fr)
Pre porovnanie - profil vlaňajšej druhej etapy s dojazdom v kopci, ktorú Peter Sagan vyhral.
Pre porovnanie - profil vlaňajšej druhej etapy s dojazdom v kopci, ktorú Peter Sagan vyhral. (Autor: letour.fr)

Pre porovnanie so spomínanou vlaňajšou druhou, ktorú Sagan vyhral - meria tohtoročná z belgického Verviers do francúzskeho Longwy o takmer tridsať kilometrov viac a obsahuje tiež jedno krátke stúpanie navyše.

Celkovo na jazdcov čaká päť stúpaní - tri IV. a dve III. kategórie.

Peter Sagan, Philippe Gilbert alebo niekto iný?

Peter Sagan patrí medzi najväčších favoritov na víťazstvo. Radí ho medzi nich aj oficiálny server letour.fr, ktorý takisto vyťahuje paralelu s minuloročnou druhou etapou Tour de France zo Saint-Lô do Cherbourg-en-Contentin.

Všímať si podľa stránky pretekov treba tiež napríklad Belgičana Philippa Gilberta, ktorý tento rok vyhral monumentálnu klasiku Okolo Flámska po parádnom úniku.

Záver tretej etapy možno prirovnať k vlaňajšej druhej, ktorú Peter Sagan vyhral.

Saganovi by určite tretia etapa mala profilom pasovať viac ako nedeľňajšia. V nej si to o víťazstvo rozdali čistokrvní šprintéri. Sagan sa veľmi zavčasu ocitol na čele pretekov, vyčkával, stratil rýchlosť a zozadu ho začali predbiehať súperi.

Skončil až desiaty. "Dobre, že sme nespadli, to je asi jediná pozitívna vec. Šprint na záver sa mi veľmi nevydaril," priznal po etape slovenský cyklista.

Zelený dres si v pondelok zrejme neoblečie

Na Tour de France 2017 útočí na zisk šiesteho zeleného dresu za sebou, čím by vyrovnal rekord Nemca Erika Zabela. Šanca, že si ho však oblečie už po tretej etape, je minimálna. V bodovacej súťaži totiž stráca na Marcela Kittela 49 bodov.

Keďže organizátori Tour zaradili tretiu etapu profilovo už medzi zvlnené a nie rovinaté, najrýchlejší pretekár v cieli získa len 30 bodov (v rovinatých je to 50).

Na šprintérskej prémii síce môže pridať 20, ale je veľký predpoklad, že pokiaľ neunikne príliš veľká skupina cyklistov, nejaké body si na nej pripíše aj Kittel.

Práve Nemec by si v prípade triumfu v pondelok mohol obliecť vďaka bonifikačným sekundám aj žltý dres, ale nepredpokladá sa, že mu dojazd bude vyhovovať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Cyklistov v pondelok na Tour de France 2017 čaká podobný dojazd, pri akom Sagan vlani zvíťazil