Van der Sar sa teší z cennej trofeje po 13 rokoch

SITA|22. máj 2008 o 12:26

MOSKVA 22. mája (SITA, AP) - Jedným z hrdinov stredajšieho finálového stretnutia tohtosezónnej edície futbalovej Ligy majstrov 2007/08 sa stal gólman víťazného Manchestru United Edwin van der Sar. Tridsaťsedemročný ...

MOSKVA 22. mája (SITA, AP) - Jedným z hrdinov stredajšieho finálového stretnutia tohtosezónnej edície futbalovej Ligy majstrov 2007/08 sa stal gólman víťazného Manchestru United Edwin van der Sar.

Tridsaťsedemročný Holanďan zneškodnil už v riadnom hracom čase či predĺžení viacero šancí FC Chelsea, a v penaltovom rozstrele zlikvidoval v siedmej sérii rozhodujúcim spôsobom aj pokus útočníka Chelsea Nicolasa Anelku. Zápas sa po 90 minútach aj po nadstavenom čase 2x15 minút skončil nerozhodne 1:1, keď góly strieľali Cristiano Ronaldo na jednej a Frank Lampard na druhej strane. V rozstrele najskôr v tretej sérii zaváhal portugalský futbalový génius C. Ronaldo, no v piatej ho po fatálnom pošmyknutí sa napodobnil kapitán "The Blues" John Terry. O všetkom napokon rozhodol nevydarený pokus Anelku, resp. skvelý zákrok rodáka z Voorhoutu Van der Sara, ktorý sa z najprestížnejšej európskej klubovej pohárovej trofeje teší po 13 rokoch. Predtým dvíhal holandský veterán víťaznú trofej nad hlavu v roku 1995 v drese Ajaxu Amsterdam.

"Ten pocit po zneškodnení poslednej penalty bol jednoducho fantastický. Vyhrať Ligu majstrov po tom, ako zlikvidujem posledný jedenástkový pokus, na to ani nenachádzam slová," skonštatoval gólman, ktorého vyhlásili za najlepšieho hráča finálového duelu v moskovských Lužnikách.

Kormidelníkovi "červených diablov" Alexovi Fergusonovi trvalo dlhých šesť rokov, kým našiel vhodnú náhradu za dánskeho brankárskeho terminátora Petera Schmeichela, pre ktorého bol posledným vystúpením v drese United úspešný finálový duel Ligy šampiónov v roku 1999 proti Bayernu Mníchov (2:1). V osobe Van der Sara, po ktorom škótsky lodivod tak trochu prekvapujúco siahol v roku 2005, keď pôsobil v konkurenčnom anglickom Fulhame, však našiel toho správneho muža. Aj keď na druhej strane pri pohľade na rok narodenia bývalého brankára Ajaxu, Juventusu Turín a spomínaného Fulhame je jasné, že Ferguson už má v hlave jeho nástupcu.

Pri Anelkovom pokutovom kope rekordér v počte štartov v holandskom reprezentačnom drese (123), ktorý by mal byť zároveň aj ťahúňom "Oranjes" na júnových majstrovstvách Európy, tušil strelcov úmysel. "Vedel som, na ktorú stranu to kopne. Jednoducho som to cítil," povedal takmer dvojmetrový (198 centimetrov) gólman.

Slovami chvály na Van der Sarovu adresu nešetril po zápase ani tréner Alex Ferguson. "Jednou z mojich najťažších úloh v tejto funkcii bolo nájsť vhodnú náhradu za Schmeichela. Pred tromi rokmi, keď som získal Edwina, sa mi to podarilo. Všetci môžu vidieť, ako sa odvtedy zlepšila celá naša defenzíva. Pred tou poslednou penaltou si situácia vyžadovala skúsenosti a trpezlivosť. Urobil to naozaj vynikajúco a za to mu patrí moja chvála a obdiv," povedal kouč v súčasnosti už trojnásobného víťaza najprestížnejšej európskej pohárovej klubovej súťaže.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Van der Sar sa teší z cennej trofeje po 13 rokoch