V ukrajinskom Donecku vykradli a podpálili arénu Donbasu

Doneck.
Doneck. (Autor: TASR)
SITA|27. máj 2014 o 07:33

Za útokom sú zrejme proruskí separatisti. Klub vyzýva ľudí na Ukrajine, aby ich nepodporovali.

DONECK. Do Družba Areny hokejového klubu KHL Donbas Doneck sa v noci vlámali ozbrojenci, vykradli ju a podpálili.

Hasiči bojovali s ohňom na ploche približne 300 štvorcových metrov. Niekto sa nezranil, ani neprišiel o život.

Spútali ochranku

"V noci z 26. na 27. mája sa ozbrojené osoby vlámali do arény Družba. Spútali ochrankárov, odniesli si kancelársku aj komunikačnú techniku či plazmové obrazovky. Z predajne fanshopu ukradli trezor a vzali si aj služobné automobily Donbasu. Všetko zavŕšili podpálením interiéru," píše sa na webe Donbasu Doneck.

Podľa vedenia klubu ide o cynický a nehanebný čin, ktorý zasiahol celú hokejovú komunitu aj klub reprezentujúci Ukrajinu v jednej z najlepších hokejových líg na svete - KHL.

Pôsobia tam aj Slováci

"Mnoho rokov bola Arena Družba pre obyvateľov Donecka symbolom športových víťazstiev. Konali sa tu súťaže v ľahkej atletike, basketbalové zápasy a ďalšie kultúrne či športové akcie. V hale sa pripravujú aj mladí hokejisti HK Donbas. Pred niekoľkými dňami aréna získala právo hostiť A-skupinu I. divízie majstrovstiev sveta v hokeji. Apelujeme preto na všetkých, ktorí ešte sympatizujú s rebelmi terorizujúcimi východnú Ukrajinu, aby sa zamysleli, či takúto budúcnosť chcú pre seba a svoje deti," píše sa na hcdonbass.com.

V Donecku pôsobia dvaja Slováci: brankár Ján Laco a obranca Peter Podhradský. "Človek by povedal, že ho až bolí pri srdci. Videl som fotografie zhoreného štadióna a som z toho smutný. Nepríjemne ma to prekvapilo, keďže som si myslel, že účastníci konfliktu si budú vyberať iné ciele a nie športoviská," povedal smutným hlasom pre HockeySlovakia.sk Ján Laco.

Hrozí , že nenastúpia

V polovici júla sa začne príprava jednotlivých klubov na nový ročník KHL a Donecku hrozí, že nenastúpi do súťaže.

"Neveril som, že by sa celá situácia mohla vyhrotiť až do takýchto rozmerov. Z klubu ma zatiaľ nekontaktoval nikto, takže neviem, čo sa bude diať. Verím, že naša sezóna nebude ohrozená. Čo sa však udialo v utorok nadránom, ma veľmi zaskočilo," dodal Ján Laco.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»V ukrajinskom Donecku vykradli a podpálili arénu Donbasu