V šprinte triumfovali Jönsson a Björgenová

SITA|12. dec 2010 o 16:54

Víťazmi šprintu voľnou technikou v rámci pretekov Svetového pohára v behu na lyžiach vo švajčiarskom Davose sa stali Švéd Emil Jönsson a Nórka Marit Björgenová.

DAVOS. Slovenka Alena Procházková nepostúpila z kvalifikácie a skončila tridsiata piata.

Finále kategórie mužov prinieslo strhujúci boj v skvelej atmosfére, veď v šestici finalistov bola domáca hviezda Dario Cologna. Ten sa však nakoniec musel uspokojiť s tretím miestom. Dvadsaťpäťročný Švéd Emil Jönsson potvrdil svoje výnimočné šprintérske kvality.

V záverečnom stúpaní na 1392 m dlhom členitom okruhu nastúpil a už pred seba do cieľa nikoho nepustil. Bolo to jeho ôsme prvenstvo v pretekoch SP, jedno z nich dosiahol v pretekoch seriálu Tour de Ski. Druhý Alexej Petuchov za ním zaostal o tri desatiny sekundy, spomínaný Cologna bol o ďalšie tri desatiny pomalší.

Víťazstvo 30-ročnej Marit Björgenovej v kategórii žien bolo neskutočne suverénne. Už v polovici trate bola na čele finálovej šestice pretekárok a keď v poslednom stúpaní nasadila svoje zdrvujúce tempo, bolo jasné, že si ide po ďalšie už 45. víťazstvo v pretekoch, ktorých výsledky sa započítavajú do klasifikácie bojov o krištáľový glóbus.

V tejto sezóne zvíťazila vo všetkých pretekoch, v ktorých nastúpila. Davoský triumf bol už jej šiestym v aktuálnej sezóne. Za ňou sa odohrával dramatický duel o ďalšie pozície. Druhá nakoniec skončila úradujúca majsterka sveta v tejto disciplíne Talianka Arianna Follisová a tretia dobehla do cieľa obhajkyňa veľkej krištáľovej gule z predchádzajúcich dvoch sezón Justyna Kowalczyková z Poľska. Tú však rozhodcovia dodatočne diskvalifikovali, bronz si preto odváža Kikkan Randallová z USA.

Slovensko malo zastúpenie iba v kategórii žien. Alena Procházková a Katarína Garajová neuspeli už v kvalifikácii. Procházková skončila tridsiata piata, Katarínu Garajovú klasifikovali na 48. priečke. Do vyraďovacej fázy pretekov postupovalo tridsať najrýchlejších v kvalifikácii.

Výsledky - šprint voľnou technikou - Davos:

MUŽI: 1. Emil Jönsson (Švéd.) 2:56,0 min, 2. Alexej Petuchov (Rus.) +0,3 s, 3. Dario Cologna (Švajč.) +0,6, 4. Fulvio Scola (Tal.) +1,4, 5. Nikolaj Morilov (Rus.) +2,2, 6. Federico Pellegrino (Tal.) +10,4.

ŽENY: 1. Marit Björgenová (Nór.) 3:13,9 min, 2. Arianna Follisová (Tal.) +2,0, 3. Kikkan Randallová (USA) +2,4, 4. Petra Majdičová (Slovin.) +3,3, 5. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (Nór.) +8,0,... pôvodne tretiu Justynu Kowalczykovú (Poľ.) diskvalifikovali.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»V šprinte triumfovali Jönsson a Björgenová